Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Krompir - Solanum tuberosum L.

Odgovori
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Hvala, Muha, za tvoje prijazno obvestilo!
Že lani sem nekaj godrnjala tule po forumu, da sicer imam kifeljčarja, ampak da je nekam hudo velik. Ko sem prebrala tole tvoje obvestilo, sem dobesedno vse spustila iz rok, tudi računalnika nisem ugasnila, in stekla v Živex. Imam ga namreč pred nosom, čez cesto, da ga z balkona vidim, pa še nikoli nisem stopila vanj.
Kifeljčarja so imeli še po par vrečk belega in rdečega. Cena semenskega je res zabeljena, 12,47 € za kg. Zdaj razumem lanske komentarje nekaterih na ceno mojega "semenskega" s tržnice, da je bil zelo poceni. Gotovo je bil pač prezimljen krompir, ki ga niso pojedli, ampak hranili za saditev.
Kakorkoli, tale res drobni krompirček že veselo odganja. Ne vem, kako naj z njim do saditve. Kako naj počaka na toplejše vreme - na svetlem ali temnem, toplem ali hladnem, v vrečki ali ga razgrnem?
Vnaprej hvala za vaše izkušnje in nasvete._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Na vsak način razgrnjen in na svetlem. Kako je glede toplote ne vem, nekako domnevam naj ne bi bil na toplejšem, kot bo potem v zemlji.
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Evo, vzela iz mrežice in razprostrla na časopis v plastičnem zaboju.
Uf, je bilo finega striženja s škarjicami, da sem poganjke dobila iz mrežice, ne da bi jih odkrhnila oh god_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
cinija1

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Lpmami jaz vsako leto dam krompir kalit konec februarja na svetlo. Bolj bo svetlo, bolj čvrste bodo klice. Pa tudi na hladnem ga imam. Vsako jutro še vrata odprem, da je še več svetlobe. Ko pride sonce do vrat, jih zaprem, da se mi prostor noter ne ogreje preveč. Imam med 10-15 stopinj. Vrata imajo veliko šipo. Tako delam jaz. Platoje dam vrh druga in vsakih par dni malo premenjam.
lp in lepe praznike
cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Hvala, Cinija!
Ko sem pospravljala razstrižene koščke mrežice, sem pogledala še pripeti karton z nasveti za sajenje in nego rastlin. Tudi tam svetujejo, da ga damo za 2 do 4 tedne pred sajenjem na svetlo pri 12 do 15 stopinj. Sorta je Jazzy, država pridelave Nizozemska, certificiral Kmetijski inštitut Slovenije, krompir je tretiran s tiabendazolom.
Krompirčki so res majhni, do nekako 8 cm, pa nič zakrivljeni. Upam, da bodo zrastli kifeljčki._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Kifeljčkaste oblike očitno ne bodo: https://www.youtube.com/watch?v=yxxTii0U_Mw , jih pa lahko gojiš v loncu Wink .
cinija1

lpmami prosila bi te, da poročaš kako boš zadovoljna. Jaz posadim vsako leto Kresnik 5kg in ga je več kot dovolj. Potem ga kar kmalu začnem krastio po eni in nato še po drugi strani. Ko tako obdelam ves krompir-Kresnik- začnem na začetku in ga izkopavam, da lahko potem posadim nizek fižol, korenček, radič, sladki komarček...
Za ozimnico pa imam letos Romano.
lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Na embalaži lepo piše SEMENSKI KROMPIR KIFELJČAR SR. ZGODNJI - RUMENO MESO. Na sliki so le rahlo zakrivljeni, na videu se meni zdijo še manj kifeljčasti, pravzaprav čisto nič.
Očitno mi tudi letos še ne bo dano pridelati kifeljčarja moje mladosti Confused_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
cinija1

Tudi jaz se spomnem, ko sem bila mala, da smo imeli take male kifeljčke, kot kazalec velike in pa še manjše. Redek je bil malo večji.
Po moje je bil to čisto drug, kot ta Kresnik, ki so veliki kifeljni.
Če ga kje staknem, ga dobiš.
lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
vodenka

Odgovor Napisal/-a vodenka »

Spoštovani Brane v začetnem delu teme o krompirju je zelo temeljeta razlaga v vzgoji mojega krompirja razumem da današnjem času je tempiran in dragocen čas a vseeno je potreba le malce se v roke se vzeti in prebrati ,muha če sem bila preveč kritična lahko tudi izbrišeš ._________________Najboljši prijatelj je vrt vedno tiho nikoli ti nereče žal besede.
Odgovori