Nizke sorte fižola

Odgovori
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Kako je z mojimi nizkimi fižoli, težko rečem, ker so zrastli v tako goščavo (na vrtu), da jih težko ločim med seboj. Bojim se, da se je mednje ponovno vrinil eden (ali celo dva), ki sta visoka.
Na njivi sem posadila precej nepravega Ribnčana (poimenovala sem ga Urban), ki je poln dolgih lepih, že velikih strokov. Upam, da uspešno dozori. Zdaj ga že pomalem daje žeja...

V naslednjih dneh, ko ujamem malo časa, naredim inventuro med fižoli in poročam. So kar velike razlike med njimi, tako po višini, obliki/velikosti listov, kakor tudi cvetovih in času nastavljanja strokov._________________naredimo svet lepši
živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

Moja letošnja izkušnja: nizkega Bergolda sem sadila sredi aprila, zadnji teden aprila tudi. Rezultat - šele dela cvetke.
sem dala kolegici svoje domače seme, ona ga je sadila prvi teden ali drugi maja. Rezultat - toliko ga ima, da so se ga prenajedli oni in ostali bližnji.

Izkušnja za drugo leto: nikoli več ne bom sadila fižola (visokega, nizkega) prej kot konec prvega tedna maja. Razen lani, sem ga vedno sadila 1. maja (star običaj doma) in ga je bilo dovolj. Letos pa je zaostal v rasti. Nizkega sem sadila še junija in zadnjikrat letos minuli vikend. upam na lepo jesen._________________Lp, Živa
cinija1

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Bo bo Živa. Jaz ga vsako leto sadim konec junija ali prvi teden v juliju. Vedno ga je dosti. Ko zgodnji krompir Kresnik skopljem, kar kar sproti sadim.
lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Špela

Odgovor Napisal/-a Špela »

Jaz bom Berggold dala not ta teden, ker je sla cela greda krompirja ven.

BrBr kako ti moj ribncan raste? Smile
Oldi

Odgovor Napisal/-a Oldi »

Danes smo posadili drugo rundo Marconi nano od L'ortolano. Prva runda je dala prvi pridelek pred tednom dni, je res super okusa. Malo moti, da tvori dolge poganke in je vse prepleteno, zato sem mu dal metrske palice in se lepo navija. Izgleda, da dobro prenaša vročino, smo mu pa naredili senco iz koprene.
Če okus primerjam z mislimda Bergoldom (rumeni okroglasti stroki) ni primerjave. Naši stroki so zelo kratki, tudi samo 3 fižolčki.
Oldi

Odgovor Napisal/-a Oldi »

V zgornji vrečki sta bili dve vrsti fižola, desni na spodnji sliki je trd, z izrazitimi "štriki" (verjetno je preveč zrel, sem čakal, da bo tako velik, kot spodnji), levi pa tiste vrste, ki sem ga zgoraj hvalil, nobenih štrikov, mehak, tudi če je precej dozorjen.

Bi rekel, da je na vrečki neka tretja sorta fižola. Sicer je bilo pa že ob sejanju slutiti, da gre za dve sorti.

Hvaliti pa res ni dobro Smile
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Špela. oprosti prosim, ker ti nisem nič odgovorila Embarassed - sem čisto sprgledala tvoje pisanje. Torej, tvoj Ribnčan je zrastel do vrha (in še malo čez) plastične prekle Shocked , cveti pa še nič -ali pa je in so cvetovi odpadli. Drugače je lep, zdrav. Tako upam, da njegov čas šele prihaja, ko se bo tole poletje malo uneslo.

Na njivi posajen nizek fižol (ribnčan Urban, Zolfino, Črna želva in še en rjavo rdeč, ki mu pravim Fonzi) je ves prezgodaj dozorel (se je posušil zaradi pomanjkanja vode). Pobrala sem zrnje, ki je sicer zdravo, a drobno.

Na vrtu pa vse sorte še rastejo. Zgoraj naštete sorte imam posajene tudi na vrtu. Zanimivo je, da tu stroki dozorevajo posamično (ne vsi naenkrat), zrnje pa je slabše - manj zdravo, kot na njivi. V posameznih strokih, ki jih nisem pravočasno pobrala, je zrnje začelo odganjati...

Skratka, letos imam z mojimi ljubčki spet same skrbi Crying or Very sad

Oldi: ali boš spravil kaj semen tega Marconija? Sem ga hotela tudi jaz posadit, a me je od nakupa odvrnilo djestvo, da je bilo seme tretirano._________________naredimo svet lepši
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

jaz sem tukaj v Istri, bergold sejala nekje na začetku 7-mega meseca. dobesedno je pokukal iz zemlje v 4-5 dneh. enako dolgo vignjo. ker sem se sejanja lotila v največji vročini (vsi v vasi so se mi smejali) in ker je vročina trajala do dva dni nazaj (sedaj lepo dežuje) sem stročnice zalivala vsak dan zjutraj in zvečer. pri 20cm nagrnila zemljo in ob straneh naredila nekakšen mini kanal, da voda ne odteka stran z hribčka. potem sem vse kar na debelo zastrla z iglicami pinjole (sena ni bilo). zelo dobro, ker skozi te iglice ne raste skoraj nič (vidno pod drevesi pinjol), ali bo naslednje leto bolj kisla zemlja? namreč ves moj vrt ima igličasto zastirko in ko zalivaš in hodiš po iglicah prekrasno smolnato diši. kljub vročini je rezultat obilje plodov katere bom ko neha deževati začela nabirati.

lpvoda

lani sem sejala kasneje in so plodovi bili trši in kljub dežju nekako suhasti in nitkasti. bil je nek drug fižol.
Uporabniški avatar
orhy

Odgovor Napisal/-a orhy »

Krasno ti vse uspeva voda, kljub letošnji visoki vročini. pozdrav_________________
Slika
NOVALIS

Odgovor Napisal/-a NOVALIS »

Voda,
kako lepo urejen vrt.... pa dobila sem idejo za fižol preklar, res odlična pogruntavščćina za vzpenjanje po palicah, ki so ovite z vrvico - meni običajno že prav kmalu zleze dol po palicah, ker imam neke plastične, nazobčane.
Odgovori