Stran 4 od 7
Objavljeno: Pe Jan 22, 2021 9:02 am
Napisal/-a živa
Včeraj sem dobila na mizo bučno juho (muškatno bučo sem spekla v pečici in pire dala v skrinjo), goveje zrezke v omaki in basmati riž za prilogo. Prednost šolanja doma, otroka morata skuhati kosilo.
zrezki so še za danes, poleg bo skutna klobasa.
Jutri zimsko sobotno klasično kosilo: repa s krvavicami, ki sva jih sama naredila (pa repa tudi najina).
Ajdovi žganci z zeljem so tudi odlična hrana._________________Lp, Živa
Objavljeno: Pe Jan 22, 2021 10:01 am
Napisal/-a muha
Ajdovih žgancev z zeljem še nisem kombinirala. Nekako mi ni prišlo na misel. Dobra ideja za eno naslednjih zimskih kosil.
Tole s pomivanjem pladnja po cvrenju ocvirkov se mi je zelo dobro obneslo. Ko sem pobrala ocvirke in odlila mast, sem dala noter dobra 2 kg zelja, pokrila s ta nizkim pladnjem in eno uro pustila na 130 °C, na kolikor so se cvrli ocvirki. Pladenj je čist, zelje pa v kozarcih in bo naslednjič hitreje pripravljeno.
Objavljeno: Pe Jan 22, 2021 7:36 pm
Napisal/-a muha
Recept Som po madžarsko, objavljen v nadaljevanju debate, sem osamosvojila, da ga bo laže najti. Glej tule
Objavljeno: Pe Jan 22, 2021 9:16 pm
Napisal/-a živa
Muha, zgance s zeljem ali repo jemo Dolenjci, Gorenjcev v to ne morem prepricati
Zgance lahko nadomesti tudi Matevž._________________Lp, Živa
Objavljeno: Pe Jan 22, 2021 10:53 pm
Napisal/-a mravlja
Tudi na Gorenjskem se jedo žganci z zeljem, od kar pomnim - le žganci morajo biti koruzni.
Objavljeno: So Jan 23, 2021 10:42 am
Napisal/-a brbr
Pri nas so ajdovi žganci obvezni spremljevalec naše "kmečke pojedine" : kislega zelja, repe, krvavic in pečenic in matevža. Naredimo si vsakega po malo in uživamo, da je veselje. Že ob pisanju se mi sline cedijo._________________naredimo svet lepši
Objavljeno: So Jan 23, 2021 11:48 am
Napisal/-a metuljc
Če si premražen in se ne moreš ogreti, je ni boljše jedi kot so ajdovi žganci z ocvirki, zaliti z vrelim, domačim mlekom, takim, nehomogeniziranim.
Drugače pa, ajdovi žganci (zadnje čase jih delam po koroško, glej recept na Kulinarika.net), so se pri nas stregli z gobovo juho, tako, s korenčkom, krompirjem v kockah, jurčki, štorovkami,...kar je pač bilo gob.
Pa z "ajmohtom", običajno piščančjim, kislim zeljem ali kislo repo in krvavicami (to bo danes za kosilo).
Sem pa zadnjič naredila iz koruzne moke, po koroško, žgance. Joj, kako odlično je pa to. Tak orehast okus, res dobro, no, tudi moja je bila z ene kmetije. In kislo zelje zraven. Domače, kupim sicer glave zelja, ampak stara varaždinska sorta, male glavice, precej zelene, tudi kislo zelje je precej zeleno), kisam ga pa sama. Dodam sol, kumino, cel poper in rezine kutin.
Objavljeno: So Jan 23, 2021 12:17 pm
Napisal/-a mravlja
Metuljc, zakaj pa kutine... ?
Objavljeno: So Jan 23, 2021 12:29 pm
Napisal/-a metuljc
Tako se dela pri nas, dodajo pač h kvaliteti in aromi. Nekaj dam na tradicijo, oni so že vedeli. Ne da se hvalim, zelje je odlično.
Objavljeno: So Jan 23, 2021 1:03 pm
Napisal/-a mravlja
U, verjamem, da je odlično. Mi je pa zanimivo, pri nas te navade še nisem zasledil - tudi kutine so tu okoli še vedno redka sadna drevesa.