Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Recepti s čilijem

Odgovori
seba993
Prispevkov: 855
Pridružen: Pe Mar 21, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a seba993 »

Sem že dobil odgovor na Slo-techu. Samo strjeno olje je krivo ker sem imel vse v hladilniku.

Sem zjutri dal z hladilnika in je zdj vse normalno._________________LP seba993
seba993
Prispevkov: 855
Pridružen: Pe Mar 21, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a seba993 »

Ima ali ve kdo za kak dober recept za salso? Z pekočimi čiliji seveda._________________LP seba993
voda
Prispevkov: 2615
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a voda »

seba 993 živio, preberi kaj v nazaj. včasih se splača- lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
seba993
Prispevkov: 855
Pridružen: Pe Mar 21, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a seba993 »

Sem prebral temo in nisem najdu recepta. Če bi ga najdu nebi spraševal._________________LP seba993
metuljc
Prispevkov: 9399
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

seba993 je napisal/a:
Sem prebral temo in nisem najdu recepta. Če bi ga najdu nebi spraševal.


Salsa = omaka. Če si prebral temo, si menda ja kaj našel, no. V prvem zapisu v tej temi imaš celo seznam linkov do receptov.
seba993
Prispevkov: 855
Pridružen: Pe Mar 21, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a seba993 »

Pri navadnih omakah je point da so čim bolj tekoče. Zato tudi pasiraš in kuhah dle časa. Pri salsi pa da ostane čim več koščkov zelenjave._________________LP seba993
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17322
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Seba993: Zanima me kakšen je postopek za pripravo pekoče omake? Ne zanimajo me sestavine ampak postopek kdaj in kako dati kaj v posodo? Uporabil bi paradižnik, papriko, čili, začimbe... Je bolje uporabiti jabolčni kis ali bo dobro tudi z domačim vinskim?



Spiridon - 28. 8. 2014
En tak, čisto splošen postopek za kuhanje čili omakice:


Na malo olja prav na rahlo popražimo narezano čebulo in drobno nasekljan česen (res čisto rahlo, samo toliko, da čebula malo postekleni, sicer bo na koncu omaka imela premočan okus po čebuli, česen pa lahko pogreni), dodamo očiščene drobno narezane čilije, po želji še nariban korenček, očiščeno nasekljano papriko, olupljen paradižnik brez semen... ter še kakšno minuto - dve popražimo (ves čas mešamo!).
Zalijemo s polovico predvidenega kisa (jabolčnega uporabimo malo več, alkoholnega za vlaganje manj - konzervans!).
Nato kuhamo na srednje močnem ognju kakšnih deset - petnajst minut in po potrebi vmes dolivamo po malo vode, da se ne zapeka.
Odstavimo, pustimo da se ohladi nato pa vržemo v mikser in pošteno zmiksamo. Ko je zmes popolnoma gladka jo pretočimo nazaj v posodo za kuhanje, dodamo vodo, preostanek kisa, sol, začimbe, po želji tudi sladkor, sok limone ali limete... ter na majhnem ognju kuhamo še kakšne pol ure. Gostoto uravnavamo z dodajanjem vode med kuhanjem.
Ko je omaka kuhana jo je priporočljivo pustiti, da se ohladi in malce "stabilizira". Nato preverimo harmoničnost sestavin (da okus kakšne sestavine ali začimbe slučajno neželjeno ne izstopa) ter samo gostoto omake (ob ohlajanju se nekoliko zgosti!). Po potrebi "popravimo"...
Ko smo zadovoljni z rezultatom, omako ponovno pristavimo na ogenj, zavremo, nato pa vročo nalijemo v prej sterilizirane stekleničke/kozarčke, zapremo in damo v pečico ogreto na 80°C ter pustimo, da se v njej ohladijo.

Tako, to je vse. Za kakšno uro dela. Laughing
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17322
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Spiridon 12. 9. 2014 - v temi Čili 2014


Italijani pišejo takole (prosti prevod):

Peperoncini piccanti ripieni di tonno, alici e capperi

SESTAVINE:
osnovne:
500 g okroglih čilijev (Češnjeve bombice, Hudičev poljub…)
olivno olje
za kuhanje:
250 ml belega vina
250 ml belega vinskega kisa
1 žlička soli
6 zrn popra
2 lovorova lista
½ žlice origana
3 brinove jagode
4 klinčiki
za nadev:
200 g odcejene tunine iz konzerve
2 žlice kaper
4 fileji slanih inčunov

POSTOPEK PRIPRAVE:

Čilije operemo, z ostrim nožkom previdno odrežemo pokrovčke ter z majhno žličko izdolbemo seme.
Prevremo mešanico vinskega kisa in belega vina (v razmerju 1 : 1) v katero smo dodali začimbe ter sol.
Na majhnem ognju previdno pokuhamo čilije (cca 3 - 4 minute)
S kuharsko lopatico jih poberemo iz posode, obrnemo narobe na vpojno sarvieto ali brisačo ter sušimo par ur. Najbolje jih je pustiti, da se sušijo kar preko noči, kajti bolj so suhe – dalje bodo obstale vložene v olju (tudi do enega leta!)
Za nadev na kratko zmeljemo nasekjane kapre, inčune in tunino (3 - 4 sek. v mikserju, tunina mora ostati vlaknasta!), z zmesjo napolnimo čilije nato pa jih previdno naložimo v sterilni kozarec tako, da so obrnjene z nadevom navzgor. Zalijemo z dobrim olivnim oljem, kozarce hermetično zapremo ter shranimo na suhem in temnem mestu, ponudimo pa čez par meseecv.

Dober tek, kdor bo poizkusil! up


LP
Nazadnje urejal/a muha 29 Sep 2014 05:59; skupaj popravljeno 1 krat
voda
Prispevkov: 2615
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a voda »

ma muha ti si res enkratna. vse veš kje je kaj. hvala za posredovanje recepta. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Uporabniški avatar
lpmami
Prispevkov: 8367
Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

A bo kdo dal kaj receptov tistih slastnih omakic, marmelad in čatnija, ki smo jih okušali na sobotnem srečanju? pa tistih slastnih okroglih nabodalc ?
sprašuje Lpmami, po novem fan od čilijev Smile_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Odgovori