Stran 4 od 8
Objavljeno: Po Apr 07, 2014 10:01 pm
Napisal/-a seba993
Sem že dobil odgovor na Slo-techu. Samo strjeno olje je krivo ker sem imel vse v hladilniku.
Sem zjutri dal z hladilnika in je zdj vse normalno._________________LP seba993
Objavljeno: Pe Maj 16, 2014 4:56 pm
Napisal/-a seba993
Ima ali ve kdo za kak dober recept za salso? Z pekočimi čiliji seveda._________________LP seba993
Objavljeno: Pe Maj 16, 2014 7:55 pm
Napisal/-a voda
seba 993 živio, preberi kaj v nazaj. včasih se splača- lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Objavljeno: Pe Maj 16, 2014 8:26 pm
Napisal/-a seba993
Sem prebral temo in nisem najdu recepta. Če bi ga najdu nebi spraševal._________________LP seba993
Objavljeno: Pe Maj 16, 2014 11:42 pm
Napisal/-a metuljc
seba993 je napisal/a: |
Sem prebral temo in nisem najdu recepta. Če bi ga najdu nebi spraševal. |
Salsa = omaka. Če si prebral temo, si menda ja kaj našel, no. V prvem zapisu v tej temi imaš celo seznam linkov do receptov.
Objavljeno: Če Jun 05, 2014 4:25 pm
Napisal/-a seba993
Pri navadnih omakah je point da so čim bolj tekoče. Zato tudi pasiraš in kuhah dle časa. Pri salsi pa da ostane čim več koščkov zelenjave._________________LP seba993
Objavljeno: Pe Avg 29, 2014 7:23 am
Napisal/-a muha
Seba993: Zanima me kakšen je postopek za pripravo pekoče omake? Ne zanimajo me sestavine ampak postopek kdaj in kako dati kaj v posodo? Uporabil bi paradižnik, papriko, čili, začimbe... Je bolje uporabiti jabolčni kis ali bo dobro tudi z domačim vinskim?
Spiridon - 28. 8. 2014
En tak, čisto splošen postopek za kuhanje čili omakice:
Na malo olja prav na rahlo popražimo narezano čebulo in drobno nasekljan česen (res čisto rahlo, samo toliko, da čebula malo postekleni, sicer bo na koncu omaka imela premočan okus po čebuli, česen pa lahko pogreni), dodamo očiščene drobno narezane čilije, po želji še nariban korenček, očiščeno nasekljano papriko, olupljen paradižnik brez semen... ter še kakšno minuto - dve popražimo (ves čas mešamo!).
Zalijemo s polovico predvidenega kisa (jabolčnega uporabimo malo več, alkoholnega za vlaganje manj - konzervans!).
Nato kuhamo na srednje močnem ognju kakšnih deset - petnajst minut in po potrebi vmes dolivamo po malo vode, da se ne zapeka.
Odstavimo, pustimo da se ohladi nato pa vržemo v mikser in pošteno zmiksamo. Ko je zmes popolnoma gladka jo pretočimo nazaj v posodo za kuhanje, dodamo vodo, preostanek kisa, sol, začimbe, po želji tudi sladkor, sok limone ali limete... ter na majhnem ognju kuhamo še kakšne pol ure. Gostoto uravnavamo z dodajanjem vode med kuhanjem.
Ko je omaka kuhana jo je priporočljivo pustiti, da se ohladi in malce "stabilizira". Nato preverimo harmoničnost sestavin (da okus kakšne sestavine ali začimbe slučajno neželjeno ne izstopa) ter samo gostoto omake (ob ohlajanju se nekoliko zgosti!). Po potrebi "popravimo"...
Ko smo zadovoljni z rezultatom, omako ponovno pristavimo na ogenj, zavremo, nato pa vročo nalijemo v prej sterilizirane stekleničke/kozarčke, zapremo in damo v pečico ogreto na 80°C ter pustimo, da se v njej ohladijo.
Tako, to je vse. Za kakšno uro dela.
Objavljeno: Pe Sep 12, 2014 8:17 am
Napisal/-a muha
Spiridon 12. 9. 2014 - v temi Čili 2014
Italijani pišejo takole (prosti prevod):
Peperoncini piccanti ripieni di tonno, alici e capperi
SESTAVINE:
osnovne:
500 g okroglih čilijev (Češnjeve bombice, Hudičev poljub…)
olivno olje
za kuhanje:
250 ml belega vina
250 ml belega vinskega kisa
1 žlička soli
6 zrn popra
2 lovorova lista
½ žlice origana
3 brinove jagode
4 klinčiki
za nadev:
200 g odcejene tunine iz konzerve
2 žlice kaper
4 fileji slanih inčunov
POSTOPEK PRIPRAVE:
Čilije operemo, z ostrim nožkom previdno odrežemo pokrovčke ter z majhno žličko izdolbemo seme.
Prevremo mešanico vinskega kisa in belega vina (v razmerju 1 : 1) v katero smo dodali začimbe ter sol.
Na majhnem ognju previdno pokuhamo čilije (cca 3 - 4 minute)
S kuharsko lopatico jih poberemo iz posode, obrnemo narobe na vpojno sarvieto ali brisačo ter sušimo par ur. Najbolje jih je pustiti, da se sušijo kar preko noči, kajti bolj so suhe – dalje bodo obstale vložene v olju (tudi do enega leta!)
Za nadev na kratko zmeljemo nasekjane kapre, inčune in tunino (3 - 4 sek. v mikserju, tunina mora ostati vlaknasta!), z zmesjo napolnimo čilije nato pa jih previdno naložimo v sterilni kozarec tako, da so obrnjene z nadevom navzgor. Zalijemo z dobrim olivnim oljem, kozarce hermetično zapremo ter shranimo na suhem in temnem mestu, ponudimo pa čez par meseecv.
Dober tek, kdor bo poizkusil!
LPNazadnje urejal/a muha 29 Sep 2014 05:59; skupaj popravljeno 1 krat
Objavljeno: Pe Sep 12, 2014 11:34 am
Napisal/-a voda
ma muha ti si res enkratna. vse veš kje je kaj. hvala za posredovanje recepta. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Objavljeno: Ne Sep 28, 2014 11:51 pm
Napisal/-a lpmami
A bo kdo dal kaj receptov tistih slastnih omakic, marmelad in čatnija, ki smo jih okušali na sobotnem srečanju? pa tistih slastnih okroglih nabodalc ?
sprašuje Lpmami, po novem fan od čilijev _________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje