Stran 4 od 4
Objavljeno: To Avg 20, 2013 7:20 pm
Napisal/-a TwityPity
pika, pojma nimam katerega hudiča imaš to Rocoti (capsicum pubescens) so "kosmati", in tudi zadnja slika me takoj spomni na moja dva Rocota. Kakšni so pa cvetovi? Kaj takega mogoče?
Vir: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Capsicum_pubescens_flower.jpg
Pri manj pekočih čilijih ne uporabljam nobenih rokavic, za letošnje hudičke jih bom pa primoran. To o opeklinah pa prvič slišim - no, ni ravno prijetno po mesarjenju čilija vrtat po nosu, očeh ipd. občutljivih mestih.
Za umiljevanje pekočine pa priporočajo izdelke z maščobo (mleko, sladoled, jogurt ...), nekje sem pa prebral tudi za žgane pijače (še nisem preizkusil). Jaz skovile mirim z mlekom ali jogurtom, pa kakšen kos kruha zraven.
Objavljeno: To Avg 20, 2013 8:10 pm
Napisal/-a voda
heloha, vedro čilijev me je že v ta tretjič opozorilo, da bi bilo dobro nadeti rokavice. tudi ko roki umijem s škrtačo in milom, še vedno dotik čez ustnice ali očesa izziva sluzenje dotaknjenega dela. tudi po pranju nekaj časa pod noktom kar peče. tudi če z -umazano roko od čilijev-primeš svinčnik, naslednjič pri uporabi, magari čez 3 dni se zgodi enako, če si takoj za tem maneš oko. a kaj ko so tako dobri in predvsem zdravi, pretrpiš vse.
PS: če te zapeče ne smeš drgniti ampak pustiti kot da ne bi bilo nič-mine. seveda pekočino v ustih, sačuvaj bože, da hočeš blažiti z vodo. narobe kot je rekla Muha pomaga samo kos kruha in kasneje mleko. ena mala finta kako pekoče ješ, tako, da daš čim dlje od vrha jezika torej proti korenu in je vse zelo lažje a vseeno ukusno, ker so brbončice najbolj občutljive na -vhodu- ust. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Objavljeno: To Avg 20, 2013 9:44 pm
Napisal/-a mfranc
Preverjena in najkrajša pot za pogasitev "ognja" je pitje mleka. Saj se na večina videov "testerji" oborožijo s prvo pomočjo v obliki kozarca mleka. Vse ostalo je tako tako, ali pa blažev žegen . Sam poskusil in učinkuje 100%, vendar mleka ne uporabljam, da ne kvarim okusa .
Tule http://dsc.discovery.com/tv-shows/mythbusters/mythbusters-database/cure-milk-hot-chilies.htm pravijo, da se Capsaicin iz čilija veže na Casein (večinski protein v kravjem mleku) in se "odplakne" naprej.
Pomaga tudi alkohol, vendar velike količine, za normalno kurativo neuporabno.
Voda ne pomaga, ker Capsaicin ni vodotopen.
Rokavice: no ja, kdor je hudo občutljiv naj vse okrog čilija počne z rokavicami, čeprav je Capsaicin samo v mesu/soku čilija; torej dokler ga ne režete, poškodujete, ni panike.
Največji problem je res sluznica oči in nehoteno brisanje oči, moj večni problem - tudi umivanje rok z milom mi samo deloma pomaga.
Letos imam občasno problem tudi s pekočimi ustnicami, ampak samo v fazi uživanja čilija.
Res pa bi tudi meni pomagale rokavice (sem jih v pionirskih letih ), kajti letos si za malico v sendvič na drobno narežem že dva kosa Habanerov - pomeni vse prste imam preparirane s "sokcem" od čilija.
LP_________________mfranc
Objavljeno: Po Sep 02, 2013 10:22 pm
Napisal/-a pika
@TwityPity: rastlina res spominja na rocoto, ampak plodovi so tam okrogli, ne?
Nimam občutljive kože, pa so me pri rezanju kajenskega dva dni pekle blazinice prstov, ker sem z roko prijemala koščke. Ni ravno za umret hudo, ampak malo skeli.
Objavljeno: To Sep 03, 2013 1:26 am
Napisal/-a TwityPity
Poslikaj plodove, cvetove, pa bomo s skupnimi močmi probali poiskati "približek"
Objavljeno: So Okt 05, 2013 10:18 pm
Napisal/-a TwityPity
Ja, in seveda najlepših.
labia je na prvi strani zapisal:
labia je napisal/a: |
Seme je zrelo, ko doseže plod končno barvo. Pravo velikost doseže že v zgodnješi fazi. Kot vemo je kar nekaj čilijev, ki ob različnem stadiju imajo različne barve ploda, čeprav jih jemo lahko tudi v vmesnem.
Recimo Bird`s Eye plod je najprej zelen, nato je črn in na koncu opečnato rdeč. Seme pobiramo iz rdečega.
Jalapeno je najprej zelen in ko je dovolj velik ga že lahko jemo. Nato se zaćne barvati konica in prehaja recimo v rdečo in na koncu je ves rdeč. Zopet pobiramo seme iz rdečega. |
Končna barva pa je spet odvisna od sorte. Nekje je rdeča, rumena, oranžna, vijolična, bela...
Objavljeno: Ne Sep 07, 2014 11:36 pm
Napisal/-a Listek
Pozdravljeni,
Nekaj dni nazaj sem v OBI-ju kupil ti dve rastlinici:
Glede na to da razen napisa na lončku Capiscum anum ni drugega napisa, me zanima če mi zna povedat, za kateri čili se gre. ( Glede na mojo neizkušenost lahko ga opišem tako, da peče bolj kot vsi kateri sem jih do sedaj grizljal ( ena je bila Bolivian rainbow, dve pa ne poznam ))
Hvala za pomoč
Objavljeno: Sr Okt 11, 2017 10:59 pm
Napisal/-a Žlehtnoba
muha je napisal/a: |
Očitno berem premalo strokovnih knjig . In hecno, na Paradajzmaniji sva se pogovarjali z MARIJOV, da plodove čilijev vedno obdeluje z rokavicami na rokah, danes pa berem knjigo o začimbah in zeliščih in pri čilijih lepo piše, da priporočajo uporabo gumijastih rokavic. Omenjajo tudi možne opekline na koži rok (??), kot prvo pomoč pri pekočih ustih pa žvečenje kruha. |
Lahko potrdim obe poudarjeni stvari. Namreč, letos sem z uporabo lateks rokavic (tistih tankih, ki jih dobite v škatli več parov skupaj) naenkrat na drobno sesekljal 70 dag nuklearcev (Moruga, 7 pot, Reaper). Vse skupaj je trajalo debelo uro. Posledice? Prsti na levi roki (v desni sem spretno vihtel nož) so me pekli še naslednji dan Iz tega sem se naučil, da bom odslej uporabljal zgoraj omenjene GUMIJASTE rokavice in ne lateksovih. Sicer opeklin resda ni bilo:), šlo je le za ta zoprn občutek, kot da bi se dejansko spekel. Lahko bi sicer prste namakal v olju, ampak tako hudo pa spet ni bilo _________________go with your instinct to live as you want
Objavljeno: Če Okt 12, 2017 9:52 am
Napisal/-a goIdhorn
Guma je elastični ogljikovodikov polimer, ki ga pridobivamo iz mlečne emulzije (znane kot lateks) iz mnogih rastlin, lahko pa jo pridobimo tudi sintetično.