Navadni oreh - Juglans regia

Odgovori
vinkoz

Odgovor Napisal/-a vinkoz »

In kaj se zgodi, ko prebiraš naš GARTLC ( TEMATIKA -OREHI) in pride na obisk znanec pa vidi fot Ivipiči v akciji cepljenja in prispevek Tinkota koliko je cepil.
Odziv:" Štajerci, Dolenci, pa se ja ne boš pustil?"
Za dva dni se pojavi z žakljem. Šteto 9 lepo ukoreninjenih podlagi orehov, ravno pravih za cepljenje.Tri pa za naslednje leto. Shocked . Očitno tudi v dani situaciji mi priskrbijo delo- pa v notranjosti.
lp. Vinkoz
ferdo36

Odgovor Napisal/-a ferdo36 »

Bi rekel bogi Vinko,pa vem s kakšnim veseljem sprejmeš vsak nov izziv!
Lp. Ferdo_________________Narava vse povrne!
vinkoz

ferdo36 je napisal/a:
Bi rekel bogi Vinko,pa vem s kakšnim veseljem sprejmeš vsak nov izziv!
Lp. Ferdo

E Ferdo, nisem še dal (NISO DALI) na dražbo mojega cepilnega orodja in pripomočkov,a je bilo občasno zelo blizu, tudi ta mesec. No, sedaj upam, da bom še kaj arzenala dokupil. Laughing Laughing Laughing Zimsko cepljenje orehov v notranjosti, pa je znak spoštljivosti do stroke, tokrat tudi zame novi izziv.
lp. Vinkoz.
dedek

Odgovor Napisal/-a dedek »

Bravo ivipiči!!
To moram probati. Škoda le,da nisem prej vedel za ta način, saj imam nekaj sejancev.
Poskus ploščičaste okulacije kivija je uspel. Zaenkrat samo na podlagah v vodi na balkonu. LP!
dedek

Zdravo vinkoz!
Naštel si veliko tega, a mi nič ne pomaga, če ne poveš, kje dobiti JUGLANS NIGRO. 7 let do rodnosti oreha je dolga doba, sploh za nas penziče. Za to informacijo bi bil zelo hvaležen. Nekoč sem probal cepiti z nožem, z dvojnim rezilom pa nisem bil uspešen. Ivipiči je dal novo upanje in bom znova probal. LP!
Uporabniški avatar
Lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Lpmami »

Juglans nigro imajo v ljubljanskem Botaničnem vrtu. Nekdo mi je nekoč prinesel par orehov-plodov, mislim, da jih je nabral v ljubljanskem Tivoliju. Upam, da ti to kaj pomaga._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
vinkoz

dedek je napisal/a:
Zdravo vinkoz!
Naštel si veliko tega, a mi nič ne pomaga, če ne poveš, kje dobiti JUGLANS NIGRO. 7 let do rodnosti oreha je dolga doba, sploh za nas penziče. Za to informacijo bi bil zelo hvaležen. Nekoč sem probal cepiti z nožem, z dvojnim rezilom pa nisem bil uspešen. Ivipiči je dal novo upanje in bom znova probal. LP!

Orehe (plodove) JUGLANS NIGRA sem v preteklosti nosil na srečanja. Nisem pa zasledil pot temi mogočnimi drevesi na mojem koncu , da bi iz plodov kaj pognalo,kljub naravni "stratifikaciji", čeravno jih je bilo na tleh za košaro.
Sem se letos odločil za cepljenje 7 orehov Juglans Regia, vendar drugačen pristop, kot od IVIPIČI. Vsekakor stavim "ASA" na podaljšano OMEGA,brez odstranjevanja podlage iz zemlje. So in bodo v posameznih tegelcih z delno pokrajšano srčiko še najmanj 45 dni v notranjosti, potem cepljenje.

lp. Vinkoz
Nazadnje urejal/a vinkoz 18 Feb 2014 10:41; skupaj popravljeno 1 krat
dedek

Ipmami in vinkoz, hvala vama za odgovor. Žal sem malo predaleč od Ljubljane tako, da bom kar ostal pri sejancih neglede, če bom videl rodnost. Hudo me pa mika, da bi poskusil še s ploščičasto okulacijo. V primeru uspeha, se bom pohvalil. LP!
ferdo36

Odgovor Napisal/-a ferdo36 »

Vinko,meni si dal tri orehe,ki sem jih posadil za naravno stratifikacijo.
Ko bo topleje poročam o (ne)uspehu._________________Narava vse povrne!
vinkoz

Pozdrav.
Končno sem zaključil z cepljenjm še zadnjih dveh orehov. Različna vrsta od predhodnega cepljenja v preteklem tednu.Tudi ti kapitalne velikosti.Rez cepičev in v času 20 minut že cepljenje. Podlage pa so bile v notranjosti že v dobrem olistanju. Podaljšani omega način cepljenja,utrjevanje z močnejšim vezenjem ( verzija parafilma - green) ,Bio premaz le na cepilni zvezi. Vse enote pa pokrite s plastenkami. Izplen uspešnosti cepljenja bo znan kasneje.
lp. Vinkoz.
Odgovori