Stran 4 od 4

Objavljeno: Po Avg 05, 2024 5:14 pm
Napisal/-a GrGr
Haha, jp. Mogoče zato, ker so tako delale naše babice in mame, pa je pri tem ostalo...ponekod.
Marsikaj se je spremenilo od takrat, navade pa se pač počasi. Ko sem bil jaz mulc, se je vlagalo ogromno kompotov, vse v steklene kozarce s klipsnami, ki so se kuhali v velikem kotlu - dela za znoret! Čemu? Da je obstalo, ker je bilo dejansko za hrano, prava ozimnica torej. Takrat češenj ni bilo na voljo 10 ali 11 mesecev, kompot pa. A slednji ne nujno tudi v trgovini.
Ozimnico delamo še vedno, a razlogi so na srečo drugačni. Tudi tehnologija in znanje pripravo (lahko) močno olajšajo.

Objavljeno: Po Avg 05, 2024 5:54 pm
Napisal/-a muha
Danilo je napisal/a:
Ob omembi pasiranja paradižnika, mi nikoli ni jasno, zakaj je to potrebno? Razrežeš na kose, pokuhaš, zmiksaš z močnim paličnim mešalnikom in delo opravljeno brez pacanja in odvečnega dela. Ne spomnim se, da bi me kdaj zmotil kak olupek ali seme, pa še bolj zdravo je.

Enako!

Se pa zgodi pri poznejših berah, da ima kakšen tako lupino, ki se ne pusti zmiksati, ampak se nekako zvije v obliko daljše iglice. Te me pa motijo, a jih ni veliko.