Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Priprava semen
Glede zelenih paprik in semen. Iz ene poškodovane paprike, katera je bila za moje pojme že v končni velikosti, vendar še v zeleni barvi - končna barva je rdeča, sem pobral semena, in od 30kom je bila kaljivost enaka 0. Za moje pojme so semena izgledala ok, zagotovo pa rabim še malce kilometrine kar se tiče ugotavljanja zrelosti semen paprik in čilijev
No, sedaj pa k kumaram, kako se tega lotim jaz, po nasvetih od Ivčk ;)
Pobiranje semen iz kumar
Kumaro pustim na pultu oz. v kleti toliko časa, da se prebarva v rumeno, in se začne "sušiti", lahko tudi že malce gniti. Spodnja je bila v kleti kakšna 2 meseca.
Prerežem na pol, z žlico postrgam ven semena z gelom vred v kozarec, zaprem s plastičnim pokrovom, premešam in postavim v kot za 3-4dni. Ko se spomnim, pokrov malce odvijem, da izpusti zrak, zaprem in zopet malce premešam.
Po 3-4dneh dolijem malce vode, in počasi odlijem vse kar plava na vrhu. To parkrat ponovim, potem vse skupaj vlijem na cedilo, še malce sperem pod vodo in pustim da se odteče voda. Nato semena dam v plastičen kozarček in postavim nekam na toplo da se posušijo.
Dobra oz. kaljiva semena naj bi potonila na dno, vendar izkušnja iz lanskega leta je pokazala drugače.
Semena sem pobral ven malce prehitro, in je potonilo le par semen, večina pa jih je plavala na vrhu. Semen nisem zavrgel, testov kaljivosti nisem delal, vendar sem jih spomladi vseeno posejal. Kaljivost je bila krepko nad 50%, ostala semena pa sem razdelil med udeležence na likofu - mogoče je kdo delal evidenco kolikšna je bila kaljivost.
Torej, tudi če ne potonejo, poglejte kako izgledajo in jih ne zavrzite prehitro. Prazna za moje pojme izgledajo ploščata in vbočena, polna pa izbočena, tako kot na zgornji sliki.
No, sedaj pa k kumaram, kako se tega lotim jaz, po nasvetih od Ivčk ;)
Pobiranje semen iz kumar
Kumaro pustim na pultu oz. v kleti toliko časa, da se prebarva v rumeno, in se začne "sušiti", lahko tudi že malce gniti. Spodnja je bila v kleti kakšna 2 meseca.
Prerežem na pol, z žlico postrgam ven semena z gelom vred v kozarec, zaprem s plastičnim pokrovom, premešam in postavim v kot za 3-4dni. Ko se spomnim, pokrov malce odvijem, da izpusti zrak, zaprem in zopet malce premešam.
Po 3-4dneh dolijem malce vode, in počasi odlijem vse kar plava na vrhu. To parkrat ponovim, potem vse skupaj vlijem na cedilo, še malce sperem pod vodo in pustim da se odteče voda. Nato semena dam v plastičen kozarček in postavim nekam na toplo da se posušijo.
Dobra oz. kaljiva semena naj bi potonila na dno, vendar izkušnja iz lanskega leta je pokazala drugače.
Semena sem pobral ven malce prehitro, in je potonilo le par semen, večina pa jih je plavala na vrhu. Semen nisem zavrgel, testov kaljivosti nisem delal, vendar sem jih spomladi vseeno posejal. Kaljivost je bila krepko nad 50%, ostala semena pa sem razdelil med udeležence na likofu - mogoče je kdo delal evidenco kolikšna je bila kaljivost.
Torej, tudi če ne potonejo, poglejte kako izgledajo in jih ne zavrzite prehitro. Prazna za moje pojme izgledajo ploščata in vbočena, polna pa izbočena, tako kot na zgornji sliki.
Semena iz zelenih paprik po mojih izkušnjah ne kalijo. Enkrat sem spravila taka semena, ker nobena paprika ni uspela dozoreti (tiste, ki bi, smo pojedli ), pa naslednje leto nobeno seme ni vzklilo. Še dobro, da sem imela še staro seme izpred dveh sezon...
Pri meni gre trenutno sušenje semen čilijev h koncu, paradižniki pa so že pospravljeni, zelena, peteršilj otrebljena, fižoli se še sušijo v strokih...
Imam pa vprašanje v zvezi s čiščenjem semen solate-to pa je preizkušnja za živce - prosim, povejte, kako ločite semena od plev ne, da bi doživeli živčni zlom..._________________naredimo svet lepši
Pri meni gre trenutno sušenje semen čilijev h koncu, paradižniki pa so že pospravljeni, zelena, peteršilj otrebljena, fižoli se še sušijo v strokih...
Imam pa vprašanje v zvezi s čiščenjem semen solate-to pa je preizkušnja za živce - prosim, povejte, kako ločite semena od plev ne, da bi doživeli živčni zlom..._________________naredimo svet lepši
Cedilo z malo večjimi luknjicami, pa z manjšimi, pa še z manjšimi......potem se pa ne sekiram, če ostane kaj plev. Pa to, kar gre skozi cedila, večkrat presejem, ker gre vseeno nekaj semen skozi.
Ampak, gotovo imajo booljše načine mnogi drugi. Meni moj zadošča, ampak ne bi imela nič proti kakšni novi ideji.
Ampak, gotovo imajo booljše načine mnogi drugi. Meni moj zadošča, ampak ne bi imela nič proti kakšni novi ideji.
Ja, Metuljc, prav tebe in tvoja vzorno očiščena semena solate imam pred očmi, ko obupujem nad mojo zmešnjavo... Bom probala s cedili.
Muha, tvoja metoda je odlična in jo bom uporabila za domačo rabo. Mislim, da, če seješ skupaj s plevami, verjetno seješ tudi malo bolj naredko... Vseeno pa se bom potrudila in nekaj semen kar najbolje očedila, da jih bom pahko ponudila na spomladanskem srečanju.
Enkrat sem gledala eno vrtnarsko oddajo, kjer so semena (ne vem pa ali je bila solata ali radič ali kaj podobnega) zalili z vodo - semena so padla na tla, pleve pa so plavale po površini. Vendar si tega z mojimi semeni ne upam naraditi._________________naredimo svet lepši
Muha, tvoja metoda je odlična in jo bom uporabila za domačo rabo. Mislim, da, če seješ skupaj s plevami, verjetno seješ tudi malo bolj naredko... Vseeno pa se bom potrudila in nekaj semen kar najbolje očedila, da jih bom pahko ponudila na spomladanskem srečanju.
Enkrat sem gledala eno vrtnarsko oddajo, kjer so semena (ne vem pa ali je bila solata ali radič ali kaj podobnega) zalili z vodo - semena so padla na tla, pleve pa so plavale po površini. Vendar si tega z mojimi semeni ne upam naraditi._________________naredimo svet lepši
metuljc je napisal/a: | ||
|