Objavljeno: Če Dec 05, 2013 5:22 pm
Glede zelenih paprik in semen. Iz ene poškodovane paprike, katera je bila za moje pojme že v končni velikosti, vendar še v zeleni barvi - končna barva je rdeča, sem pobral semena, in od 30kom je bila kaljivost enaka 0. Za moje pojme so semena izgledala ok, zagotovo pa rabim še malce kilometrine kar se tiče ugotavljanja zrelosti semen paprik in čilijev
No, sedaj pa k kumaram, kako se tega lotim jaz, po nasvetih od Ivčk ;)
Pobiranje semen iz kumar
Kumaro pustim na pultu oz. v kleti toliko časa, da se prebarva v rumeno, in se začne "sušiti", lahko tudi že malce gniti. Spodnja je bila v kleti kakšna 2 meseca.
Prerežem na pol, z žlico postrgam ven semena z gelom vred v kozarec, zaprem s plastičnim pokrovom, premešam in postavim v kot za 3-4dni. Ko se spomnim, pokrov malce odvijem, da izpusti zrak, zaprem in zopet malce premešam.
Po 3-4dneh dolijem malce vode, in počasi odlijem vse kar plava na vrhu. To parkrat ponovim, potem vse skupaj vlijem na cedilo, še malce sperem pod vodo in pustim da se odteče voda. Nato semena dam v plastičen kozarček in postavim nekam na toplo da se posušijo.
Dobra oz. kaljiva semena naj bi potonila na dno, vendar izkušnja iz lanskega leta je pokazala drugače.
Semena sem pobral ven malce prehitro, in je potonilo le par semen, večina pa jih je plavala na vrhu. Semen nisem zavrgel, testov kaljivosti nisem delal, vendar sem jih spomladi vseeno posejal. Kaljivost je bila krepko nad 50%, ostala semena pa sem razdelil med udeležence na likofu - mogoče je kdo delal evidenco kolikšna je bila kaljivost.
Torej, tudi če ne potonejo, poglejte kako izgledajo in jih ne zavrzite prehitro. Prazna za moje pojme izgledajo ploščata in vbočena, polna pa izbočena, tako kot na zgornji sliki.
No, sedaj pa k kumaram, kako se tega lotim jaz, po nasvetih od Ivčk ;)
Pobiranje semen iz kumar
Kumaro pustim na pultu oz. v kleti toliko časa, da se prebarva v rumeno, in se začne "sušiti", lahko tudi že malce gniti. Spodnja je bila v kleti kakšna 2 meseca.
Prerežem na pol, z žlico postrgam ven semena z gelom vred v kozarec, zaprem s plastičnim pokrovom, premešam in postavim v kot za 3-4dni. Ko se spomnim, pokrov malce odvijem, da izpusti zrak, zaprem in zopet malce premešam.
Po 3-4dneh dolijem malce vode, in počasi odlijem vse kar plava na vrhu. To parkrat ponovim, potem vse skupaj vlijem na cedilo, še malce sperem pod vodo in pustim da se odteče voda. Nato semena dam v plastičen kozarček in postavim nekam na toplo da se posušijo.
Dobra oz. kaljiva semena naj bi potonila na dno, vendar izkušnja iz lanskega leta je pokazala drugače.
Semena sem pobral ven malce prehitro, in je potonilo le par semen, večina pa jih je plavala na vrhu. Semen nisem zavrgel, testov kaljivosti nisem delal, vendar sem jih spomladi vseeno posejal. Kaljivost je bila krepko nad 50%, ostala semena pa sem razdelil med udeležence na likofu - mogoče je kdo delal evidenco kolikšna je bila kaljivost.
Torej, tudi če ne potonejo, poglejte kako izgledajo in jih ne zavrzite prehitro. Prazna za moje pojme izgledajo ploščata in vbočena, polna pa izbočena, tako kot na zgornji sliki.