Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Voluhar

Odgovori
Cmru

Odgovor Napisal/-a Cmru »

hm... kjer živim je polno voluharjev. Opažam pa, da rije samo tam, kjer ima mehko zemljo. Na srečo imam na predelu vrta nasuto zemljo na staro, RES zbito glino in ga tam ni blizu. 15 metrov stran, kjer se vidi ''prerez'' (soseda je pri gradnji odstranila pol hriba) pa je rovov, da je joj! tudi pes pri njej koplje jarke, v lovu za zvercami in se bojim, ko je visoka trava, da bo not padla.. Confused_________________Dies diem docet
JANEZ L

Odgovor Napisal/-a JANEZ L »

muha je napisal/a:
Brala sem tudi že, da voluharja odganja vonj orehovega listja. Nič te ne stane poskusiti, če ga le imaš kje v bližini. Sama sem pred leti tako odganjala krta, ki mi je ril pod tunelom. V rov sem natlačila liste in palice. Izgleda, da je pomagalo, ker mi potem ni več dvigoval sadik.

Voluhar je resna "nadloga", ampak kot vsako bitje ima svojo biološko nišo. "Ta pral mačk" ali past to reši. Krta se pa sam v vrtu ne branim, malo pozornosti pri sadikah, da jih hitro daš nazaj. Krt v vrtu dela samo korist, ker je žužkojed in nam uniči strige, bramorje in ostalo "mrgolazen". Sam sem navdušen, ker se mi je zopet vrnil. Smile_________________S Spoštovanjem, LZ Janez L

...nor je tisti, ki ne poskusi in poskusiti, ni greh...
aladin

Odgovor Napisal/-a aladin »

Da prestavim debato okrog voluharja od nagljev in narcis v pravo temo...

Zadnje dni tlačim v voluharjeve rove bezgovo listje in palice. zaenkrat sicer brez vidnih rezultatov, ampak vsaj listje je še tam - niso ga odrinili, zasipali... Upam samo, da mi sedaj ne bo bezeg začel odganjat sredi gred..

Sicer pa še en seznamček, ki sem ga naredil v trenutkih, ko se mi ni ljubilo delat kar bi moral:

steklenice z odrezanim dnom v rove
bezgovo listje in cvetje ter veje zatlačimo v rove
križnolistni mleček
pasti z jabolki
olupki citrusov
orehovo listje
česen
narcise
podlasice
ježi
krti
bob
topinambur okrog sadnih dreves - da ga premamijo obvalduje topinambur
http://www.kgz-ribnica.si/suha-roba/pasti/#
copatka
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Muha, hvala! Nisem našla sama od sebe - nekako mi ni potegnilo, da bi bil voluhar "težava pri vzgoji" Rolling Eyes ._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
bodika

Odgovor Napisal/-a bodika »

Dobro so se obnesleso dale zadovoljiv rezultat steklenice z dnom a s širokim grlom, od soka. Napaka je bila,da jih v jeseni nismo pobrali iz zemlje. Embarassed Napolnile so se z deževnico ,ki je pozimi zmrznila. Spomladi je bilo zoprno ko Evil or Very Mad iz grede čistiti razbite steklenice.
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

PAST ZA VOLUHARJA
Tule http://www.edusatis.si/preprostost/kako-ujeti-voluharja
je opisana izdelava in delovanje pasti za voluharja. Avtor Aleš Čerin pravi, da se mu dobro obnese. Verjetno je vredno poskusiti..._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
notranjka

Odgovor Napisal/-a notranjka »

Pojedel mi je kumino in to je celo potegnil noter.

V rastlinjaku imam po dnu pocinkano mrežo in debelo plast ovčje volne.
Pa je nahbrž prišel čez vrata in lepo do konca pojedel vse melancane,ki so bili že polni plodov .Ostale so samo luknje,niti listka ni pustil.

In pojedel je tudi čilije.Teh se je lotil samo do prvih stranskih vejic in sem opazila šele ko je bila rastlina uvela.

Ni pomagalo:
-ovčja volna
-pocinkana mreža
-citrusi v zemlji
-tašča je zakopala celo ribe
-steklenic je polna greda
-oreh je zraven cca 5m
-podlasice imamo v vrtu
-pred njim je bil zagotovo krt ,kar je razvidno iz na novo nastalih krtin in je več kot očitno da sta s rastlinjak delila ali celo uporabljala iste rove

Je pa na njegovo žalost pomagala past .
Ko se je ujel je bil res lepo rejen .

Sedaj me pa še zanima kako hitro bo v prazen rov prišel naslednji?_________________~~~~****~~~~****~~~~
http://poosmiinpol.blogspot.com/
Bicikel

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

notranjka je napisal/a:
Sedaj me pa še zanima kako hitro bo v prazen rov prišel naslednji?

Če ima potomce, bo to takoj. Spet nastavi past kjer veš, da so rovi. Pri nas je kar mir odkar imamo mačko, prej pa je tudi bila veselica. Rolling Eyes
notranjka

Odgovor Napisal/-a notranjka »

Hvala Bicikel._________________~~~~****~~~~****~~~~
http://poosmiinpol.blogspot.com/
MARIJAV

Odgovor Napisal/-a MARIJAV »

Tudi jaz prisegam kar na dobro domačo mačko, imamo dve in kaj je že to voluhar? Wink_________________Živeti na podeželju je najlepše!
Odgovori