Stran 4 od 4
Re: Česen 2025
Objavljeno: Po Nov 18, 2024 6:36 am
Napisal/-a muha
Česen ne pomrzne, sem pa v vrtnarsko-kmetijskih nasvetih brala, da mu lahko škodi, če zelenje večkrat tekom zime polomi sneg. Izkušenj s tem nimam.
Re: Česen 2025
Objavljeno: Po Nov 18, 2024 8:07 am
Napisal/-a copatka
Kako globoko pa sadiš česen, da uspe pokukati ven že v dveh tednih?
Re: Česen 2025
Objavljeno: Po Nov 18, 2024 9:46 am
Napisal/-a brbr
Copatka, mislim, da ni toliko odvisno od globine sajenja, ampak od sorte česna. So sorte, ki hitreje poženejo kalček kot korenine. To se vidi tudi med skladiščenjem, ko začnejo stroki odganjati. Eni imajo že konkretne kalčke, korenin pa skoraj nič. Anka, recimo pa najprej požene korenine in šele kasneje kalček.
No, jaz sem v soboto posadila zadnje česne (hvala vsem darovalcem). Posadila pa sem slabo tretino običajne količine... Če bodo dobro rastli, ga nekja vseeno bo...
Re: Česen 2025
Objavljeno: Po Nov 18, 2024 10:06 am
Napisal/-a Melona
Copatka, kakih 5 cm gotovo, tudi ptujskega jesenskega sem enako, pa ni še nikjer nič videti. Hvala vsem.
Re: Česen 2025
Objavljeno: Po Nov 18, 2024 10:13 am
Napisal/-a copatka
Aha, tako je to. Poznam samo Anko, ki jo tudi posadim enih 5cm globoko, potem dobi pa še par cm komposta za kovterček
Re: Česen 2025
Objavljeno: So Nov 23, 2024 4:46 pm
Napisal/-a copatka
Ljubitelji česna, a ga tudi fermentirate?
Zadnje čase je za fermentiran mlet česen veliko reklame na Štartaj Slovenija. Očitno gre dobro v promet, komaj sem uspela dobiti za probo en kozarček. Se pa ne da ugotoviti, ali je bil fermentiran in potem zmlet ali obratno.
Sama sem en majhen kozarček fermentiranega česna iz leta 2020 pred kratkim odprla in zmlela. Meni se zdi zelo dober. Drugega iz 2022 pa sem danes odprla in so strokci za moj okus odlični. Mislim, da se ga bom spet lotila.
Je pa zanimivo, kako se mu zviša sladkost - kot se mi je zgodilo s pestom iz pskov.
Očitno ima česen v sebi nekaj, kar s starostjo vpliva na sladkost. Nimam pojma o kemiji, to so le izkušnje.
Re: Česen 2025
Objavljeno: So Nov 23, 2024 5:10 pm
Napisal/-a Andrej Banko
Pravi ljubitelji česna ga jemo surovega na kruhu z zaseko !