Paradižnikova mezga
-
- Prispevkov: 606
- Pridružen: Sr Mar 08, 2017 1:00 am
Kuhajmo s Tončkom.
Še eno finto poznam. Kdor je že kdaj sušil paradižnike na soncu in zraku bo vedel kako se hitro sušijo tudi v avgustu in septembru. Pa ni treba da si na Primorskem. Paradižnike narežemo in izločimo osemenje. To lahko kuhamo z izparevanjem in prepasiramo. Ko se paradižniki po dveh dneh osušijo bo zelo malo časa potrebno da se zmleti s kuhanjem zgostijo. Ali se samo segrejejo do vrenja in prepasirajo. Najbrš nisem edini ki mu je šlo tisto dolgotrajno kuhanje s špricanjem around and around na živce.
Še eno finto poznam. Kdor je že kdaj sušil paradižnike na soncu in zraku bo vedel kako se hitro sušijo tudi v avgustu in septembru. Pa ni treba da si na Primorskem. Paradižnike narežemo in izločimo osemenje. To lahko kuhamo z izparevanjem in prepasiramo. Ko se paradižniki po dveh dneh osušijo bo zelo malo časa potrebno da se zmleti s kuhanjem zgostijo. Ali se samo segrejejo do vrenja in prepasirajo. Najbrš nisem edini ki mu je šlo tisto dolgotrajno kuhanje s špricanjem around and around na živce.
-
- Prispevkov: 8148
- Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am
Tole s predsušenjem bom pa probala. na terasi (JZ) imam plastične grede v katerih čez zimo gojim solato, spomladi sadike, poleti pa služijo za ekspresno sušenje raznih shrankov.
Narezala pa bom kar cel paradižnik (ne bom odstranjevala semen, saj bom morala na koncu zaradi dodane zelenjave tako in tako pasirati). Če bo postopek uspel, bom zelo vesela, saj bom za pripravo mezge porabila manj energije in s tem malo pomagala naši Zemljici. Tonček, hvala._________________naredimo svet lepši
Narezala pa bom kar cel paradižnik (ne bom odstranjevala semen, saj bom morala na koncu zaradi dodane zelenjave tako in tako pasirati). Če bo postopek uspel, bom zelo vesela, saj bom za pripravo mezge porabila manj energije in s tem malo pomagala naši Zemljici. Tonček, hvala._________________naredimo svet lepši
-
- Prispevkov: 3394
- Pridružen: Po Jul 01, 2013 2:00 am
Živjo, tukaj pa čudak, ... tako zgleda.
Malo vas berem, v bistvu kar tako, ker ne iščem novih receptov za pripravo mezge. Zgleda da nimam kaj početi, ali pa le zajemem sapo pred novimi nalogami, če se mi ni slučajno kliknilo, skratka sem tukaj in nekaj mi ne da miru.
Čudim se zakaj odstranjevati semena iz mezge, ker jih jaz nikoli ne. Sicer jo jaz pripravljam iz češnjevca (tomaccio) ampak vseeno, saj ima tudi ta semena. Nisem opazil, da bi me kdaj zmotila.
Sploh se pa ekstra zelo močno čudim zakaj odstranjevati delce zelišč iz neke jedi. Tukaj mi totalno odpove ves razum, znajdem se pred črno luknjo.
Pa da ne bo napačnega razumevanja. Tole se ne nanaša zgolj na predhodne izjave, ker nasplošno opažam trend pasiranja, precejanja in ne vem še kakšnega procesiranja, da se ja odstrani še tisti en ali dva, naprimer peteršiljeva lističa iz juhe.
Zakaj zaboga? Ali vas je česa strah, ne zgleda lepo, se bojite, da se kaj prime zob, ni barvno usklajeno, je potrebno skrivati vsebine pred domačimi, ne vem, ... ugibam, ali v bistvu zato, ker tako počnejo vsi, je z zakonom zapovedano, fajmošter tako narekuje, ....?
Ker pri nas smo kar precej živi in nasploh OK, pa v jedi na veliko vsipamo raznorazne suhe in sveže stvari. Priznam, včasih je skoraj zeleno, okusi so noro polni, močni, ...
Ne vidim, da bi mi kaj falilo zaradi paradižnikovih semen v mezgi.
Prosim povejte mi. Drugače pa fino, je prav super občutek, ko pozimi odpreš glažek nečesa domačega rdečega.
Malo vas berem, v bistvu kar tako, ker ne iščem novih receptov za pripravo mezge. Zgleda da nimam kaj početi, ali pa le zajemem sapo pred novimi nalogami, če se mi ni slučajno kliknilo, skratka sem tukaj in nekaj mi ne da miru.
Čudim se zakaj odstranjevati semena iz mezge, ker jih jaz nikoli ne. Sicer jo jaz pripravljam iz češnjevca (tomaccio) ampak vseeno, saj ima tudi ta semena. Nisem opazil, da bi me kdaj zmotila.
Sploh se pa ekstra zelo močno čudim zakaj odstranjevati delce zelišč iz neke jedi. Tukaj mi totalno odpove ves razum, znajdem se pred črno luknjo.
Pa da ne bo napačnega razumevanja. Tole se ne nanaša zgolj na predhodne izjave, ker nasplošno opažam trend pasiranja, precejanja in ne vem še kakšnega procesiranja, da se ja odstrani še tisti en ali dva, naprimer peteršiljeva lističa iz juhe.
Zakaj zaboga? Ali vas je česa strah, ne zgleda lepo, se bojite, da se kaj prime zob, ni barvno usklajeno, je potrebno skrivati vsebine pred domačimi, ne vem, ... ugibam, ali v bistvu zato, ker tako počnejo vsi, je z zakonom zapovedano, fajmošter tako narekuje, ....?
Ker pri nas smo kar precej živi in nasploh OK, pa v jedi na veliko vsipamo raznorazne suhe in sveže stvari. Priznam, včasih je skoraj zeleno, okusi so noro polni, močni, ...
Ne vidim, da bi mi kaj falilo zaradi paradižnikovih semen v mezgi.
Prosim povejte mi. Drugače pa fino, je prav super občutek, ko pozimi odpreš glažek nečesa domačega rdečega.
-
- Prispevkov: 1146
- Pridružen: To Jun 04, 2013 2:00 am
Juglans, sva že dva!
Sicer ne komentiram vsega kompliciranja okrog paradajza, ampak delam pa po svoje: nič me ne motijo ostanki kožice ali semen, celo všeč mi je to v jedi. Ampak jaz sem stara in šlampasta, pa res ni, da bi komu solila pamet.
lp iz končno malo zalitega in ohlajenega Dravskega polja!_________________zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto)
![Laughing](images/smiles/icon_lol.gif)
lp iz končno malo zalitega in ohlajenega Dravskega polja!_________________zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto)
-
- Prispevkov: 606
- Pridružen: Sr Mar 08, 2017 1:00 am
brbr je napisal/a: |
Tole s predsušenjem bom pa probala. na terasi (JZ) imam plastične grede v katerih čez zimo gojim solato, spomladi sadike, poleti pa služijo za ekspresno sušenje raznih shrankov. Narezala pa bom kar cel paradižnik (ne bom odstranjevala semen, saj bom morala na koncu zaradi dodane zelenjave tako in tako pasirati). Če bo postopek uspel, bom zelo vesela, saj bom za pripravo mezge porabila manj energije in s tem malo pomagala naši Zemljici. Tonček, hvala. |
Kuhajmo s Tončkom
brbr: Useeno ti svetujem da odstraniš osemenje ker je bol vodeno. Sicer se ti napravi v paradižnikovi polovici en mini bazenček iz intercelularne tekočine in slabo ishlapeva voda. Če odstraniš osemenje dobiš večjo površino ishlapevanja. Če nadaljujem dizertacijo: ko imaš enkrat bazenček s tekočino se v njem ta tekočina gosti in še težje voda ishlapeva zaradi povečevanja koncentracije snovi v njej. (Brisača na morju se suši počasneje od tiste ob bazenu ká-li?)
-
- Prispevkov: 8148
- Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am
Juglans, mezgo pasiram zato, ker želim imeti imeti samo gosto pasto. Moža na primer motijo koščki lupine, pa tudi seme.
Ko pa vlagam same paradižnike (koščke), ne odstranjujem ničesar. No, letos jih bom prej olupila (na željo gospoda Brbr, da ne bo "sabljic").
Vsekakor se strinjam, da je najbolje porabiti vse, kar nam narava ponudi in te pri tvojem razmišljanju vsekakor podpiram.
Tonček, bom malo eksperimetirala in napisala ugotovitve._________________naredimo svet lepši
Ko pa vlagam same paradižnike (koščke), ne odstranjujem ničesar. No, letos jih bom prej olupila (na željo gospoda Brbr, da ne bo "sabljic").
Vsekakor se strinjam, da je najbolje porabiti vse, kar nam narava ponudi in te pri tvojem razmišljanju vsekakor podpiram.
Tonček, bom malo eksperimetirala in napisala ugotovitve._________________naredimo svet lepši
-
- Prispevkov: 345
- Pridružen: Po Feb 22, 2016 1:00 am
Jaz tudi ne odstranjam ker s emi ne da, beri sem prelen haha. Se opral jih ne bi ce bi blo po moje haha
Iz istega principa jih nisem vec ko tolko rezal ampak samo na pol in stisnil notri. Sicer sem videl, da tudi italijanski kuharji tako delajo "pasto z paradiznikom) Samo strok cesna porjavijo na olju in cez paradiznik z zacimbami. Naslednjo rundo bom pa brez cebule delal bom samo pokuhal dobro paradiznik in to je to. Itak, ko delam razne jedi je vedno cebula ze tam.
Pol pa samo spasirat in dlje casa gostit._________________http://myminiwondergarden.blogspot.si/
![Very Happy](images/smiles/icon_biggrin.gif)
Iz istega principa jih nisem vec ko tolko rezal ampak samo na pol in stisnil notri. Sicer sem videl, da tudi italijanski kuharji tako delajo "pasto z paradiznikom) Samo strok cesna porjavijo na olju in cez paradiznik z zacimbami. Naslednjo rundo bom pa brez cebule delal bom samo pokuhal dobro paradiznik in to je to. Itak, ko delam razne jedi je vedno cebula ze tam.
Pol pa samo spasirat in dlje casa gostit._________________http://myminiwondergarden.blogspot.si/
-
- Prispevkov: 8148
- Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am
Dolžna sem poročilo o mojem pred sušenju... Čeprav so bile temperature peklenske, so začeli paradižniki plesneti. Tako sem jih kar veliko vrgla proč, tiste, ki so bili še v redu pa sušila do konca v sušilniku.
Za plesnenje so krive moje napake: paradižnike sem narezala na prevelike krhlje. Ker je bilo zelo vroče, se je površina (po mojem) prehitro zapekla in je tako v notranjosti ostajal ujet sok. Glavna napka pa je bila, da jih po noči nisem prestavila v hišo. Mislila sem "saj so nadkriti s platičnim pokrovom in se ne morejo navlažiti"...
Zdaj pa imam vprašanje: zakaj se suhe paradižnike shranjuje v ol.olju? Mogoče, da obdržijo prožnost, ali samo zato, da ne propadejo. Glede shranjevanja mislim, da bi se obdržali tudi v kozarcu pokritem s papirjem ali v papirnati/platneni vrečki. Se motim?_________________naredimo svet lepši
Za plesnenje so krive moje napake: paradižnike sem narezala na prevelike krhlje. Ker je bilo zelo vroče, se je površina (po mojem) prehitro zapekla in je tako v notranjosti ostajal ujet sok. Glavna napka pa je bila, da jih po noči nisem prestavila v hišo. Mislila sem "saj so nadkriti s platičnim pokrovom in se ne morejo navlažiti"...
Zdaj pa imam vprašanje: zakaj se suhe paradižnike shranjuje v ol.olju? Mogoče, da obdržijo prožnost, ali samo zato, da ne propadejo. Glede shranjevanja mislim, da bi se obdržali tudi v kozarcu pokritem s papirjem ali v papirnati/platneni vrečki. Se motim?_________________naredimo svet lepši
-
- Prispevkov: 9546
- Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
- Kraj: Rimske Toplice
Na sejmu Narava Zdravje (se mi zdi, skratka, na GR) in na nekaterih sejmih v Celju prodaja paradižnike, olive,......en Italijan iz Gorice. Ima tudi suhe paradižnike (krhlje pelatov) v celofanskih vrečkah, super okusni so. Torej, če so prav posušeni, ostanejo taki brez težav, na suhem. Že zaradi njega in vsega, kar prodaja, se splača na sejem (no, s prijateljico ga vedno srečava na celjski Flori marca), gospod lepo govori slovensko, vsako leto bolje.
Ni ravno odgovor, morda ti pa le pomaga.
Ni ravno odgovor, morda ti pa le pomaga.