Stran 4 od 5
Objavljeno: So Jul 16, 2022 11:36 pm
Napisal/-a Tonček
brbr je napisal/a: |
Tonček, odlično ti gre. Jaz bom morala še počakati s sušenjem, ker se zrelih paradižnikov trenutno nabere le za tekoče potrebe... |
Je pa zdaj idealno vreme za sušenje in bo treba za ta namen izbirat zgodnejše sorte oz. prej sejat in vzgajat pred presajanjem v loncih. Avgust ima v drugi polovici itak krajše dneve in je tudi manj sončnih dni.
Razmišljam, da bi mojemu češnjevcu za sušenje kot ime sorte dal naziv Urška po eni simpatični, prikupni in prijazni političarki.
Objavljeno: Po Jul 18, 2022 7:49 am
Napisal/-a brbr
Moji zgodnji so Sanka, ki pa so za sušenje malo preveliki, če bi jih dajala samo na pol, kar je najbolje.
Za sušenje sem letos sadila sorto Piccadilly, ki je ravno pravšnje velikosti. Ta pa še ne zori v polni meri - tu pa tam kakšen plod._________________naredimo svet lepši
Objavljeno: Po Jul 18, 2022 12:46 pm
Napisal/-a Tonček
Sem poguglal, ker ne poznam Piccadillyja. A ni to preveč podolgovat za prečni prerez, da ostane osemenje pri sušenju?
Objavljeno: Po Jul 18, 2022 1:32 pm
Napisal/-a brbr
Ja, je podolgovat: prereže se po dolgem. Iz polovičke nastane "posodica, ki ravno tako zadrži vso drobovje. Mislim, da je ravno prav velik za slastne grižljaje pozimi
Lani sem sušila tudi Sanko, a sem jo rezala na četrtine, ker so se mi polovice zdele predebele za sušenje._________________naredimo svet lepši
Objavljeno: Po Jul 18, 2022 2:59 pm
Napisal/-a Tonček
Pri nas ne sme manjkat sušeni paradižnik pri testeninah z zelenjavo, v rižoti, ki ji jaz pravim paella po slovensko, v srbsko-slovenskem pasulju, mineštrah itd...
Objavljeno: Po Jul 18, 2022 4:42 pm
Napisal/-a brbr
Lani sem se želela malo bolj izobraziti o sušenju paradižnika. "Če kdo obvlada to zadevo, so to Italijani", sem si rekla in začela iskati njihove prispevke. Naletela sem tudi na tegale "strica Roberta" (povezava). Njegova navodila so mi bila zelo všeč-predvsem to, da paradižniki niso preveč posušeni. Namesto dodatkov, ki jih uporabi on, sem jaz v kozarčke dajala mešanico začimb: baziliko, origano, česen.
Shranek je bil odličen. Pojedli smo ga na kruhu/sendvičih. Odlično se poda k siru, recimo. Olje, ki je ostalo, pa je dolično za kuho.
Za letos imam ukaz, da pripravim čimveč kozarčkov.
Ker v videu Zio Roberto uporabi paradižnik Piccadilly in ker ga uporabljajo tudi pri drugih predstavitvah (iz njega kuhajo tudi mezgo), ga letos gojim tudi jaz. Je pa ena pomanjkljivost: ker nisem uspela dobiti originalnega semena, sem sejala seme, pobrano iz plodov, namenjenih prehrani. Izgleda, da je bila matična rastlina hibrid, tako se rastline, predvsem pa plodovi malo razlikujejo.
https://www.youtube.com/watch?v=UORVwpqm9Fo_________________naredimo svet lepši
Objavljeno: Po Jul 18, 2022 4:59 pm
Napisal/-a Tonček
Si bom pogledal video.Nazadnje urejal/a Tonček 22 Avg 2022 06:52; skupaj popravljeno 1 krat
Objavljeno: Po Jul 18, 2022 7:58 pm
Napisal/-a GrGr
Lani sem sušil Datterino, 2 sušilca, ne-povsem-posušene pa zalil z rafiniranim sončničnim oljem. Brez soli, z le pol ščepca suhih začimb na kozarček. VRHUNSKO!
Datterino (mi) je noro dober, zato bi ga bilo zalit z oljčnim oljem povsem mimo...
Objavljeno: To Jul 26, 2022 4:34 pm
Napisal/-a brbr
Včeraj sem nastavila prva pladnja paradižnikov na sonce. Do večera so se malo posušili. Danes imamo pa redukcijo (dež in oblaki). Tako bom s sušenjem nadaljevala jutri (če bo dobava za silo vzpostavljena) _________________naredimo svet lepši
Objavljeno: Če Jul 28, 2022 1:16 pm
Napisal/-a brbr
Ker je bilo sonca premalo, sem prvo rundo paradižnikov včeraj dosušila v sušilcu.
Danes pa sem na sonce, v toplo gredo na terasi, nastavila drugo rundo. Suši se Sanka - odbrala sem bolj majhne plodove, Boni MM in Piccadilly.
_________________naredimo svet lepši