Stran 4 od 6

Objavljeno: To Okt 01, 2013 3:14 pm
Napisal/-a MARTINKA
metuljc je napisal/a:
MARTINKA je napisal/a:
Kdaj se nabira trnulje za marmelado, sedaj ali šele po prvi slani? Pri nas je že vse modro po vejah na obronkih gozda, nekatere trnulje pa še cvetijo in je res hecno videti oboje skupaj.

Res? Ker črni trn cveti zgodaj spomaldi, pred olistanjem. Morda je razlog v hudi suši, pa potem dežju, ki je vzpodbudil rastline k pocvitanju. Imaš kak posnetek?

malo z zamudo, pa vendar prilagam fotke:




Na prvih dveh fotkah je vidmo cvetje - tudi še neodprti popki. Samo moraš dobro pogledat.

Objavljeno: Če Okt 24, 2013 12:53 pm
Napisal/-a živa
Slavko Turšič dela marmelado - vse je obrnjeno na glavo:
- nič dolgotrajnega pajcanja,
- nič sladkorja,
- nič zavijanja v odejo.

sem bila na njegovi predstavitvi v Logatcu. Kupila njegove marmelade. Mešanica okusov, odlično.

tisti, ki so vajeni vsakodnevno vnašati v telo sladkor, bo taka marmelada zanič. Tisti pa, ki ga samo občasno, bo še kar dobra. Ni taka, kot običajna.


Prijazno vam vse razloži, če ga obiščete oz. si vzame čas, če se dogovorita._________________Lp, Živa

Objavljeno: Če Okt 24, 2013 2:15 pm
Napisal/-a metuljc
A ti nam pa ne bi mogla na kratko predstaviti, akko jih dela? kako je pa s trajnostjo in ohranjanjm okusa skozi čas?

Objavljeno: Pe Okt 25, 2013 3:00 pm
Napisal/-a živa
Metuljc, mi je posredoval vsebino predavanja na elektronsko pošto. Ker pa nisem vešča računalnika tup (kolikor pač moram, obvladam) ne znam tega prenesti sem.

če mi lahko pomagate z nasvetom, bom prenesla na forum vsebino. SOS_________________Lp, Živa

Objavljeno: Pe Okt 25, 2013 3:02 pm
Napisal/-a živa
Meni se po dveh letih še ni pokvarila (pri njem kupljena), on ima kivijevo že 6 let, pa ni pokvarjena. Okus pa (spet on pravi) verjetno malo izzveni.

Pokvarila se mi ni niti njegova paradižnikova mezga. Če boste brale njegov prispevek (če mi ga uspe nekako spraviti na gartlc), vam bo vse jasno._________________Lp, Živa

Objavljeno: Pe Okt 25, 2013 5:06 pm
Napisal/-a muha
živa, samo copy-paste gre direktno iz e-maila na forum. Za kaj naprednejšega se prosim obrni na Twity-Pityja, on je stručko za te zadeve.

Objavljeno: To Jun 17, 2014 3:19 pm
Napisal/-a MARTINKA
Živa, to pa tudi mene zanima ...

Objavljeno: To Jul 01, 2014 3:23 pm
Napisal/-a živa
sem dala na elektronsko pošto Metuljc, pa verjetno iz PDF oblike ne more nič narediti.

Drugače je pa enostavno: ko sadje zavre, potisneš vanj cedilo, zliješ sok za kompot nekam drugam, sadje pa vliješ v kozarce, pokrovčke zaliješ z žganjem, kozarce pokriješ in jih daš na hladno. Ima zanimive kombinacije okusov. Predstavitev njegovih marmelad je bila tudi v eni reviji (Jana ali Naša žena, ne spomnim se več).
Npr. breskve in merlot; jabolka in orehi, buče in...
Nič zavijanja v odeje, nič pajcanja. Vsako uro gre ne vem več koliko C vitamina stran, tako da na koncu od marmelade ostane samo sladkor in balast sadja po tradicionalnem receptu. skratka neverjetno, ampak nič se ne pokvari, kar naredi.
Kozarce kupi v Trzinu pri enem Evil or Very Mad pozabila sem ime, je pa na internetu njegova stran. Ti kozarci so močni in ne počijo.

kaj pa, če bi ga na naše srečanje povabili in nam naredi jeseni predavanje? Na voljo bodo verjetno jabolka in orehi? Kakšna ideja se vam ta zdi? Muha?_________________Lp, Živa

Objavljeno: To Jul 01, 2014 3:36 pm
Napisal/-a metuljc
živa je napisal/a:
sem dala na elektronsko pošto Metuljc, pa verjetno iz PDF oblike ne more nič narediti.

O tem ne vem nič, kdaj pa naj bi to bilo?
Sploh pa, avtorsko delo (kar pdf je, zato pa je v taki obliki) ne gre, da bi kar objavljali brez dovoljenja avtorja).
Sicer je pa sama receptura nekaj, kar se dela že desetletja. Če je shranek sterilen, se pač ne bo pokvaril nikoli (no, menda so Pasteurjeve juhe še vedno, če niso izhlapele, v onih bučkah Embarassed , po 160 letih), drugo je, kaj se kemijsko zgodi s shrankom, te spremembe gredo po naravni poti in jih ni moč preprečiti.

Objavljeno: Sr Jul 02, 2014 9:06 am
Napisal/-a živa
ko si mi poslala svoj elektronski naslov, sem ti poslala.

To gradivo smo dobili na predavanju o vkuhavanju marmelade vsi prisotni, ki smo napisali svoj enaslov. Kdaj točno, se ne spomnim, vsekakor konec prejšnjega leta ali zgodaj letos. bom pogledala._________________Lp, Živa