Por - Allium porrum

Odgovori
Nauta

Odgovor Napisal/-a Nauta »

V januarju sem bila na predavanju Fanči Perdih, ki je povedala, da se por seje decembra in januarja za poletno uporabo, od aprila do junija pa zimskega za jesensko - zimsko uporabo, (sorta Atlanta).
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

O, hvala Smile
Ga bom probala malo posejat v cvetlično korito in dala pod platični pokrov na teraso._________________naredimo svet lepši
Nauta

Odgovor Napisal/-a Nauta »

Menda je potrebna za vskalitev temperatura kot za kapusnice, okrog 20 stop. celzija, vsaj za čebulo je tako povedala, če jo seješ, 2-3 cm globoko, ko je visoka 3-4cm se jo prestavi ven, kar na okensko polico, do začetka maja pa na stalno mesto v vrt.
Jaz sem danes posejala čebulo in por, pa bom videla, kako se to obnese, čepav bi morala por sejati na dan za list.
pika

Odgovor Napisal/-a pika »

Kapusnice, por in čebulo sem vsako leto kalila notri, počakala, da zraste nekje do dva cm in vse skupaj dala na zunanjo okensko polico, ne glede na vreme. Tako sem pustila do sajenja na vrt.
Uporabniški avatar
Lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Lpmami »

Nauta je napisal/a:
Jaz sem danes posejala čebulo in por, pa bom videla, kako se to obnese,

Ali bo iz teh semenčk čebulček za sajenje drugo leto ali čebula za uporabo v prehrani letos? Pa por, zdaj posejan, a bo to za uporabo zgodaj poleti ali kasneje?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
cinija1

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Lani sem prvič sejala in sem bila zadovoljna s pridelkom. S palcem in kazalcem nekaterih nisem mogla objet. Sem pa še kasneje sejala in ni bilo nič kaj pa še muha je prišla. Tako, da sem ga populila pred zimo in je skoraj ves tistsi drobiž bil napaden. Danes sem ga sejala in ga bom nekaj malega še nekje konec aprila ali maja. Bom pa imela pokritega do konec junija in pa od začetka septembra dalje, ko pride drugi naval muhe.
Bom videla kakšen bo rezultat.
lep pozdrav_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

lpmami, odvisno je kakšno seme čebulčka si posejala. tako lahko izraste "mlada" čebula ta dolga bela, in jo lahko seješ večkrat ali čebulčki za sajenje za drugo leto. v I. je tudi seme domače "sladke" čebule katero seješ prejšnje leto avgusta, oktobra mlade rastline podobne poru presadiš. naslednje leto naredi zelo veliko glavico, in jo pobiraš kot ostalo čebulo junija, julija.

por posejan sedaj bo pomladni, kasneje od III-IV pa zimski. na vrečkah tudi piše zimski por, ker prenese razmeroma nizke temperature. prvič sem videla na vrečkah (Lidl), da piše "ideal for winter sowing and freezing". lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
cinija1

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Jaz imam seme od Valentin por Carentan. Piše da se seje 4., 5. in 6. mesec.

lp_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Kar se tiče zimskih in letnih sort pora, mi je enkrat ena branjevka razložila, da mraz prenesejo vse sorte, le da se za zimo sadijo take bolj čokate sorte, ker jih sneg ne poškoduje tako, kot tiste bolj vitke in visoke. Tako je rekla, če pa stvar drži, pa ne vem._________________naredimo svet lepši
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

brbr, novejše sorte ne zdržijo, bi rekla, piše na vrečkah, kako je z njimi. V lanski mili zimi morda, letos pa je le malce drugače.
Odgovori