Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Coffea arabica - kavovec
lpmami, sicer ne poznam zahtev kavovca in ga tudi še nikoli nisem imel priložnosti gojiti v živo. Komentar bo malce izven spraševanega, a kljub vsemu.
Po mojem mnenju imaš jiffi-je preveč napojene z vodo. Razen, če si jih slikala ravno po zalivanju. V tako mokrem substratu in morebitnih stresnih razmerah, ki jih seveda ne opazimo se kaj hitro naselijo kakšni patogeni organizmi in "jok" je tu.
Rastline niso tako omejene, da bi morale stati skoraj v vodi. Enako velja za komaj kaleče seme, česar naš (najboljši) namen ne razume, ki želi nuditi kar se da največ.
Po mojem mnenju imaš jiffi-je preveč napojene z vodo. Razen, če si jih slikala ravno po zalivanju. V tako mokrem substratu in morebitnih stresnih razmerah, ki jih seveda ne opazimo se kaj hitro naselijo kakšni patogeni organizmi in "jok" je tu.
Rastline niso tako omejene, da bi morale stati skoraj v vodi. Enako velja za komaj kaleče seme, česar naš (najboljši) namen ne razume, ki želi nuditi kar se da največ.
- lpmami
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:
lpmami je napisal/a: |
Tole klitje pa ne gre nikamor! Po šestih dneh je stanje zelo malo spremenjeno: |
Opazila sem, da sem dvakrat prilepila isto sličico. Res je zelo malo razlike, ampak enako pa vseeno ni: zdaj klije še eno seme, desno spodaj na sliki. V prejšnji objavi sem sliko zamenjala._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
lpmami je napisal/a: |
P.S. Kaj pa so jiffi-ji? Jaz sem uporabila tablete iz kokosove "šote". |
O, a res? Jiffi tableti so pač šotna varianta tega kar imaš ti.
Se pa sprašujem zakaj uporabljaš/te kokosovo šoto. Če poznam pravilno, tej kokosovi šoti ni dodano ničesar za izboljšavo fizikalno kemijskih lastnosti substrata. Tako je bilo vsaj tedaj, ko sem zadevščino poizkusil. (kakšnih 10 let nazaj) Glavno težavo, ki bi jo izpostavil je (popolno?) pomanjkanje snovi, medija preko katerega rastlina sprejema hranila. V naravi je to glina raztopljena v vodi, poleg te pa še vmesna stopnja humifikacije organskih snovi, strokovno imenovana humus. Oboje je mikroskopske velikosti, če se tako izrazim. Brez tega so rastline podhranjene, vsaj pri "nas" ki ne znamo ali pa nočemo gnojiti "na infuzijo".
V šotnih substratih, ki jih lahko kupujemo po vrtnarijah in drugje je med drugimi dodatki tudi glina (20-40 kg/m3) ravno iz tega namena, poleg še dodatne vloge zadrževanja vlage.
Identičen problem se lahko pojavlja z osnovno, nedodelano šoto, ki se jo najpogosteje vidi v kakšnih zadrugah (Novobalt šota v rumenih balah). Zgolj šota ali kokosova šota je le optimalno okolje v fiziološkem pomenu za rast korenin, kemijsko gledano pa v resnici dokaj neprimerno ali celo zelo neugodno za dobro prehranjenost rastline.
Nekateri iz nevednosti imenujejo humus tisto stvar, ki nastane na kupu, kjer odlagajo odmrle rastlinske dele. Mislijo na kompost. Tudi zemljica v vrečah ni humus.
Govoričim.
Skratka, upam, da ti lepo skalijo in razveseljujejo še naprej. Morebiti bi kasneje, ko bodo semena skalila veljalo nameniti nekaj več pozornosti dognojevanju. Za substrat pa bi sam raje uporabil kakšnega na osnovi šote, ki je dodelan.
Vse to velja, če substratom na osnovi kokosove šote ni dodano gline ali komposta.
- lpmami
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:
Juglans je napisal:
"Se pa sprašujem zakaj uporabljaš/te kokosovo šoto."
No, zato, ker so na forumu pisali, da je kavna semena treba posaditi čim prej, ker da kalivost hitro upada, v trgovini pa sem dobila / smo dobili samo te.
Kdaj je treba začeti dognojevati? In s čim?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
"Se pa sprašujem zakaj uporabljaš/te kokosovo šoto."
No, zato, ker so na forumu pisali, da je kavna semena treba posaditi čim prej, ker da kalivost hitro upada, v trgovini pa sem dobila / smo dobili samo te.
Kdaj je treba začeti dognojevati? In s čim?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova