Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Sladka batata, sladki krompir - Ipomoea batatas
Hvala, ampak za enkrat ga ne bom več sadil. Nekako je hišni svet sprejel odločitev, da ni tako presežnega okusa, zaradi česar ga bi še naprej sadili. Temu tudi nisem pretirano nasprotoval zaradi že omenjenega izkopavanja. Konec koncev, sem le šef sektorja >izvedba fizikalij< in to pač potegne za seboj določene konsekvence.
Pri shranjevanju so mi pa vsi pogoji falili. Sem računal, da bi jih prve dni tako temperiral v rastlinjaku, ampak septembra - oktobra to ni več izvedljivo, čudno, kaj ne, nadalje pa so bili tudi na krepko hladnejšem mestu, tako, da so kmalu po novem letu mahali v slovo.
Meni gomolji niso tako napačni, listje bi bilo pa zanimivo poizkusiti.
Morda ga še kdaj zasadim. Si jih morebiti že poizkusila surove? Če bi jih blendal za k smutijem, razmišljam.
Pri shranjevanju so mi pa vsi pogoji falili. Sem računal, da bi jih prve dni tako temperiral v rastlinjaku, ampak septembra - oktobra to ni več izvedljivo, čudno, kaj ne, nadalje pa so bili tudi na krepko hladnejšem mestu, tako, da so kmalu po novem letu mahali v slovo.
Meni gomolji niso tako napačni, listje bi bilo pa zanimivo poizkusiti.
Morda ga še kdaj zasadim. Si jih morebiti že poizkusila surove? Če bi jih blendal za k smutijem, razmišljam.
Kolikor sem uspela prebrat, se surovega listja sladkega krompirja naj ne bi uživalo, zaradi vsebnosti cianovodikove kisline, ki je prisotna v nekaterih sortah. Oziroma je potrebna previdnost. Zato naj bi se jih blanširalo. Listi naj bi bili zelo dobro založeni predvsem s kalcijem.
Našla sem tudi podatek, da različne sorte, zelo različno dolgo delajo gomolje. Zgodnje le 90 dni, pozne pa lahko tudi do 350 dni. Tako da, ko v trgovini kupimo gomolje, lahko naletimo tudi na kakšno tako pozno sorto in potem bomo imeli samo listje.
Našla sem tudi podatek, da različne sorte, zelo različno dolgo delajo gomolje. Zgodnje le 90 dni, pozne pa lahko tudi do 350 dni. Tako da, ko v trgovini kupimo gomolje, lahko naletimo tudi na kakšno tako pozno sorto in potem bomo imeli samo listje.
Ga je lani še kdo gojil in uspel prezimiti? Letos bi rada spet poskusila z vzgojo, pa v bližini nikjer ne najdem organsko pridelanih..._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A