Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Vonj po rdeči vrtnici

Moderator: Melona

1vrtnica

Odgovor Napisal/-a 1vrtnica »

Fajn Filifero, se bom drugo leto potrudila in tiste, ki ne rastejo pri meni, poiskala še na kakem izletu. Sem že zdaj radovedna. Wink_________________Svojo dušo sem odišavil z vrtnicami. Za vse življenje. (Guillaume Apollinaire)
filifero

Odgovor Napisal/-a filifero »

Tudi jaz, zelo ;)
Vem kaj iščem ;)
lovor

Odgovor Napisal/-a lovor »

Garden-ja je napisal/a:
Mene tudi vonj po miri ne navdušuje, v nekaterih kombinacijah me celo spominja na nekaj o čemer ne bi na forumu. Laughing

Vonj po rdeči vrtnici, kot piše filifero, pa se res omenja, kolikor sem razumela, je to približno to, kar lahko zavohamo v Papa Meilland. Ampak po moje je to moj stvar doživljanja nekaj prvih povojnih desetletij. Med antičnimi vrtnicami rdeče barve itak ni, po 90. letih pa je rdečih vrtnic z morjem različnih vonjav toliko, da ne moremo več vleči vzporednic.

A ni malo prestroga ta, da med antičnimi vrtnicami ni rdečih? Pa saj rdeči niso le opečnati odtenki, so tudi granatni, rubinasti, karminasti itd. Po mojem se recimo za kake galke že lahko reče, da so rdeče ali rdeče progaste. Recimo popki tele:
http://www.davidaustinroses.com/english/Showrose.asp?Showr=688
[url][/url]

Če te niso, potem se tudi komaj katero Austinovo vrtnico lahko šteje za rdečo. Bolj kot galke tako pri meni od rdečih dišita portlandka Rose de Rescht in Austinova Munstead Wood. Samo pojma nimam, če gre za klasičen vonj rdeče vrtnice, ker tega ne poznam ... Imam občutek, da je med rdečimi skoraj manj verjetno, da najdeš močno dehtečo kot recimo med rožnatimi, a lahko da se motim.
filifero

Lovor,ja, res je, kaj pa je sploh rdeca? So tudi razlicni odtenki rdece.
Nekateri paravijo da MWoods ima zelo poseben vonj po anticnih in gozdnih sadezih. Ti povem naslednjo pomlad ;)
Garden-ja

Odgovor Napisal/-a Garden-ja »

Galka Officinalis naj bi bila rdeča? Si prepričan, da si jo že kdaj videl?
Officinalis je živo rozasta, tako roza da je skoraj neonsko roza.
Če kje, potem ravno med galkami ni ničesar kar bi bilo rdeče, galke so najbolj znane po svojih vinskih, skoraj temnovijoličnih barvah.

Rose de Rescht je čiste ciklamne barve.

Če meni ne verjameš, boš moral verjeti vrtnični zgodovini. Rdeča barva, oranžna in rumena barva so bile zadnje barve, ki so bile dane vrtnicam, in obstajajo šele z modernimi vrtnicami torej od takrat dalje odkar so jih začeli križati z bengalkami, rumeno barvo pa je prinesla R. foetida persiana.
Skupina vrtnic, ki so jim rekli Pernettiane (danes so del hibridnih čajevk), so bile tiste, ki so prve prinesle pravo ognjeno rdečo barvo, živo rumeno in pravo oranžno.

Sam Austin pravi, da v resnici nima pravih rdečih vrtnic. To, kar sam imenuje rdeče, je v resnici rdečevijolična barva, t. i. crimson.
Kar ni rdeča barva česar se tudi sam zaveda._________________Imenuj mi vrtnico in povem ti zgodbo ...
1vrtnica

Garden-ja, ni kaj dodati. Cool_________________Svojo dušo sem odišavil z vrtnicami. Za vse življenje. (Guillaume Apollinaire)
Garden-ja

Odgovor Napisal/-a Garden-ja »

Sem potem še kar nekaj časa premišljevala o tej temi in seveda je res, da obstajajo različni odtenki rdeče ampak prava rdeča je pa samo ena in to je barva modernih sort.

In če že govorimo o vonju rdeče vrtnice, potem zraven ne bi smeli mešati starih vonjev, recimo vonjev damaščank, burbonk oz. hibridnih ponavljalk ampak bi to moral biti nek čisto svoj vonj s kvečjemu primesmi čaja, rezek vonj, vonj, ki ne bi smel biti premočan.

Rdeče vrtnice, ki se omenjajo, pa nimajo takega vonja ampak imajo močno noto antičnih sort. In vsaka, ki je zgoraj omenjena, ima svoj vonj, nekatere tudi zelo različnega od drugih.

Filifero, če sem prav zasledila, ti vonj rdeče vrtnice iščeš zato, ker je nekoč tvoj nono imel eno rdečo sorto, ki ti je posebej ostala v spominu, in zdaj bi si rad ustvaril zbirko sort s takim vonjem.
Ker če je temu tako, potem to ne bo šlo, ker tako kot vse bele sorte ne dišijo vse enako tako tudi vse rdeče ne.
Vsaka rdeča sorta bo dišala drugače in še več, v različnih letnih časih in v istem letnem času v različnih delih dneva bo dišala drugače in še dlje - morda boš našel rožnato, ki bo imela vonj, ki ti je ostal v spominu kot vonj rdeče sorte.

Ja, po temeljitem premisleku jaz pravim, da vonj po rdeči vrtnici ne obstaja._________________Imenuj mi vrtnico in povem ti zgodbo ...
1vrtnica

ha-ha, Garden-ja, res si dobra, prehitela si me že vnaprej. poklon

Jaz sem tole hotela Filiferu povedati drugo leto, ko bi skupaj prevohala in analizirala vse njegove 'izbranke'.

Meni se je zdelo, da pri vsem mojem tiščanju nosu v vrtnice skoraj nisem mogla verjeti, da ne bi opazila česa tako izstopajočega, kot bi bil unikaten vonj rdeče vrtnice. Za vsak slučaj sem se hotela še prepričati, a 99,9% se strinjam s tvojo ugotovitvijo._________________Svojo dušo sem odišavil z vrtnicami. Za vse življenje. (Guillaume Apollinaire)
filifero

Jaz pa vseeno mislim, da ene rdece vrtnice imajo zelo poseben vonj. Ni nujno, da mu recemo vonj po rdeci ;)
Sem ze povedal, da definicija ne obstaja, ampak vonj da. Ne vem, kako bi ga opisal. Glede na to(kot dobro ze vesta), da so vonji vrtnic zelo razlicni in z razlicnimi notami, vonj, ki ga imam v spominu je nekaj posebnega.
Vsak nos reagira drugace na vonje, in mislim, da se ne morejo tako podrobno "secirat".
Bosta povohali tisto v Tivoliju in bom pocakal vase komentare Smile
Recimo, kako bi opisali vonj Papa Mailland? Guinee?
1vrtnica

Filifero, mislim, da nimaš prav. Vonji se dajo secirat! Saj ravno to je bistvo parfumske industrije.

Nekateri ljudje imajo sposobnost, da si kompozicijo vonjev predstavljajo, še preden mešanica n.pr. parfuma nastane. Vedo, katero vonji povdarijo neko posebno noto, ki jo hočejo doseči, kateri jo izničijo. Enako velja tudi za okuse, nekateri si jih dobesedno predstavljajo. Vrhunski kuharji to sposobnost večinoma imajo, začimbe v jedeh zaradi nje lahko kombinirajo brez 'receptov' in v nam nenavadnih kombinacijah, saj si rezultat 'predstavljajo' že vnaprej.

Obratno seveda velja tudi, da so sposobni ugotoviti, iz katerih osnovnih vonjev je sestavljen nek kombiniran vonj. Ker mi povprečneži, ki tega talenta večinoma nimamo ali pa vsaj ne tako razvitega kot profesionalci, težko sledimo takšnim razmišljanjem, saj smo omejeni s svojimi povprečnimi nosovi, ki vsega tega ne zaznavajo, dostikrat mislimo, da se takšno 'seciranje' ne da. A zagotavljam ti, da gre.

Res je sicer, da različni nosovi lahko vonjajo isti vonj drugače, vendar tudi ta ugotovitev večinoma ostaja na našem nivoju povprečnežev. Wink_________________Svojo dušo sem odišavil z vrtnicami. Za vse življenje. (Guillaume Apollinaire)
Odgovori