Stran 4 od 5

Objavljeno: Ne Nov 25, 2018 11:00 am
Napisal/-a MijaLan
Vinko, to pa je sušenje! Smile Kakšen sušilnik uporabljaš?
Mož jih letos še suši kar v pečici. Tiste preveč umedene zmiksa in zlije na papir za peko, da nastane tako imenovano sadno usnje.

Nujno si morava nabaviti/narediti sušilnik, tudi zaradi paradižnika.

Objavljeno: Ne Nov 25, 2018 11:22 am
Napisal/-a vinkoz
MijaLan je napisal/a:
Vinko, to pa je sušenje! Smile Kakšen sušilnik uporabljaš?
Mož jih letos še suši kar v pečici. Tiste preveč umedene zmiksa in zlije na papir za peko, da nastane tako imenovano sadno usnje.

Nujno si morava nabaviti/narediti sušilnik, tudi zaradi paradižnika.


To je sušilnik KLARNSTEIN,Max moč je 1000 W. Pet rešetki za sušenje ima bolj gosto,pet redkejšo mrežo. Vsi deli sušilnika z ohišjem vred so INOX. Na Displayu regulacija poleg timerja, ki omogoča nastavitve ure in minute sušenja. Temperaturni obseg od 35 do 68 st C.,ne glede na temperaturo prostora v katerem sušiš. To je velika prednost. Ni primerjave z mojim starim sušilcem ABC dorier, saj ni primerjave v količini sušenja, tu pa je odraz računice porabe el. energije. Posebna zanimivost je tudi ta, da so letos posušene fige Rjavi Matalon vrhunske,da kar kopni zaloga,kljub temu da sem posušil preko 30 kg svežih fig, še posebej zato ,ker sem vse posušeno sadje letos vakumiral.
Toliko, lp. Vinkoz

Objavljeno: Po Nov 26, 2018 6:36 am
Napisal/-a MijaLan
Vinko, hvala za izčrpen odgovor! Naj ti sušilnik še dolgo dobro služi! ;)

Objavljeno: To Dec 11, 2018 12:57 pm
Napisal/-a mravlja

Objavljeno: Sr Dec 12, 2018 1:56 pm
Napisal/-a Darso
Jaz največ posušim na krušni peči kot so včasih.

lp D_________________Uživajmo v dobroti narave
https://picasaweb.google.com/home

Objavljeno: Če Okt 20, 2022 1:02 pm
Napisal/-a Oldi
Tole je bilo dodano naknadno: Ugotovil sem, da ni noben trpek oziroma le neznatno, tudi če je še trd.
------
Včeraj sem obral prvo gajbico trpkih kakijev, selekcioniral sem jih po barvi (ni več zelenih odtenkov) in da so rahlo mehki, kolikor se pač da najmanj mehko detektirati. Zakaj, ker oče do nezavesti vztraja, da ga je treba komplet obrat ker če ne bo od moče ves črn in ker se enako zori na drevju ali v gajbi.
Za probo sem jih posušil en pladenj v prastarem el. sušilcu. Trpkost komajda še zaznaš, samo sladkosti pa ni nobene pametne, napram prejšnjih let, ko sem sušil povsem "zdrekane".
Torej trditev, ki sem jo nekje ujel, da je treba sušiti čim bolj trd kaki, je iz trte zvita. Letos torej toliko omedene, da se še da delati brez packarije.

Aja, še to bi vprašal, ali res počrni zaradi dežja in megle in ali ima smisel obirati pred slabim vremenom?
Nazadnje urejal/a Oldi 04 Nov 2022 22:22; skupaj popravljeno 1 krat

Objavljeno: Če Okt 20, 2022 1:11 pm
Napisal/-a Melona
Za kakije ne vem, imeli pa smo jablano, na kateri so jabolka postala umazano črna kar kmalu po prvih meglenih dnevih.

Objavljeno: Če Okt 20, 2022 4:40 pm
Napisal/-a noam
Jaz bi rekel, da kar drži, da kakiji zorijo enako na drevesu ali v gajbi. Saj drevo gre itak v mirovanje, ko odvrže liste in ničesar aktivno več ne prispeva sadežom. Tista črnina je pa plesen in ni nobene koristi od nje.

A je že kdo probal sušit kakije po tisti japonski metodi, ko jih cele olupljene navežejo na vrvice in potem sušijo na vetru ter na koncu zmasirajo, da izstopijo kristali sladkorja? Enkrat pred leti sem gledal en prispevek na to temo.

Objavljeno: Če Okt 20, 2022 4:48 pm
Napisal/-a mravlja
Kakiji postanejo "črni" (temni), če so oplojeni, ti so tudi mehkejši od neoplojenih in imajo semena. Za oplodnjo je treba imeti sorto, ki tudi cveti po moško - ima moške cvetove.
Bi pa bilo dobro, da zapišeš katero/e sorto/e imaš.

Za sušenje "trdih" kakijev so najboljši PCNA kultivarji.

Objavljeno: Pe Okt 21, 2022 2:03 am
Napisal/-a Oldi
Za sorto ne vem. Črnine je letos zaenkrat zelo malo, pečke imajo pa skoraj vsi, torej so vsi oplojeni. Imam dve sorti na enem drevesu, trpko in netrpko.
Glede odvisnosti od časa obiranja bom letos lahko primerjal, oče jih zelene obira, do višjih ne more, ti bodo ostali do dežja li do slane.