Stran 4 od 23

Objavljeno: Ne Dec 22, 2013 10:27 pm
Napisal/-a zuf
Ravnokar sta šla na probo dva bokashi posipa. Very Happy

Naredil sem jih 3. decembra.
#1 posip = otrobi + rjav sladkor + rejuvelac + tekočina kefirja
#2 posip = otrobi + rjav sladkor + rejuvelac
Eno enoto tekočine (v prvem primeru kefirjeva tekočina + rejuvelac, v drugem primeru samo rejuvelac) sem zmešal z eno enoto sladkorja ter vmešal v 6 enot vode in s tem ustrezno navlažil otrobe, zrakotesno zaprl, dal na sobno temperaturo v temo in do danes bil potrpežljiv.
Vonj obeh posipov po 19 dneh fermentacije je kiselkasto alkoholen, kar je prvi dober znak.
Razprostrl sem jih na časopisni papir in dal na vrh krušne peči, da se posušita.
Zdaj pa sta že oba posuta med plasti organskih odpadkov v dveh različnih posodah napoljnenih do vrha ter zrakotesno zaprtih.
Zdaj bo to počakalo na sobni temperaturi 14 dni.
Čez 14 dni pa upam na drugi dober znak uspeha.

Dolgoročno se mi rejuvelac kot vir mikroorganizmov za delanje posipa še najbolj dopade, zato držte pesti! Smile
Nazadnje urejal/a zuf 22 Dec 2013 21:42; skupaj popravljeno 1 krat

Objavljeno: Ne Dec 22, 2013 10:38 pm
Napisal/-a bobolino
zuf, kako boš vedel, da je uspelo? Se bo razgradilo v manj "dišeč" material? Meni je res zanimivo tole preizkušanje, še poročaj._________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë

Objavljeno: Ne Dec 22, 2013 10:43 pm
Napisal/-a zuf
Rezultat = vonj in izgled odpadkov po 14 dneh mora biti isti kot pri bokashi kompostiranju s komercialnim posipom.
Vonj odpadkov spominja na kislo zelje in podobno, izgled pa se skoraj ne spremeni.
Tisti, ki imajo organko vedo o čem govorim.
Tukaj pa kratek opis za tiste, ki ne vedo:
- odpadke polniš v posodo, in na vsak centimeter odpadkov dodaš ščepec posipa in sproti tlačiš in tudi zrakotesno zapiraš posodo
- to ponavljaš dokler ni posoda polna, takrat jo zrakotesno zapreš in daš nekam za 14 dni stat
- po 14 dneh vsebino zmešaš z zemljo in to rabi približno 14 dni, da rata kompost
Nazadnje urejal/a zuf 22 Dec 2013 21:47; skupaj popravljeno 1 krat

Objavljeno: Ne Dec 22, 2013 10:45 pm
Napisal/-a bobolino
no, saj zato, ker imam organko, sem vprašala. Torej vonj bo merilo. Naj ti rata._________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë

Objavljeno: Ne Dec 22, 2013 10:48 pm
Napisal/-a zuf
Ja, vonj, pa tudi izgled.
Največje merilo pa bo vmešavanje odpadkov v zemljo in test ali se vse skupaj spremeni v dober kompost.
Torej, zdaj bom počakl 14 dni da odpadki sfermentirajo, nato pa sledi test z zemljo.

Objavljeno: Ne Dec 22, 2013 10:51 pm
Napisal/-a bobolino
nekaj časa se mi že nekje valja ideja. Kak zvarek bi dobili, če bi med plasti, recimo, gabeza, ali koprive, ali rabarbarinih listov, skratka, med te rastline, ki so naravna gnojila, posipali tak bokashi?

bi bilo vse skupaj preveč koncentrirano, ali bi dobili en tak fajn mix?_________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë

Objavljeno: Ne Dec 22, 2013 11:03 pm
Napisal/-a zuf
Nič ne bi bilo narobe, zelo ugodno bi vplivalo na proces fermentacije, razgradnje, dodalo koristne mikroorganizme, pa tudi pripravki ne bi več tako hudo smrdeli. Smile

Objavljeno: Ne Dec 22, 2013 11:08 pm
Napisal/-a bobolino
no, bo to moj spomladanski projekt, le bolj se moram izobraziti v smeri prepoznavanja naravnih zeli._________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë

Objavljeno: Ne Dec 22, 2013 11:13 pm
Napisal/-a metuljc
bobolino je napisal/a:
no, bo to moj spomladanski projekt, le bolj se moram izobraziti v smeri prepoznavanja naravnih zeli.

V dvoje bo lažje, ane? Wink

Objavljeno: Ne Dec 22, 2013 11:15 pm
Napisal/-a bobolino
bo!

me je predvsem mučila dilema, če ne bi bokashi prevladal do te mere, da bi zeli ostale le še skup mlahave zelenjave, se pravi, da bi sprocesiral njihove učinkovine do nerazpoznavnosti._________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë