Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Laktobacili - LB

zuf
Prispevkov: 1975
Pridružen: Ne Jun 16, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a zuf »

Kapsule in razni drugi viri delujejo, je pa res, da niso kultivirani doma.
Če delamo pripravek za vrt, je dobro, da prihaja z dobrega vira, ki je čim bližje vrtu.
Tako bo največ koristi.

Citiram:
Laktobacile bi pa rabila za izdelavo bokaši posipa, za otrobe za izboljšavo ilovnate zemlje in za zalivanje - foliarno in po zemlji.

Jaz laktobacile ne kultiviram več s pomočjo mleka, ampak uporabim svež rejuvelac, nesoljeno zeljnico, sveže narejen kefir in drugo - odvisno za kaj potrebujem.
Za izdelavo posipa, izboljšavo zemlje in foliarno zalivanje je BIM dober dodatek oziroma alternativa laktobacilom.
zuf
Prispevkov: 1975
Pridružen: Ne Jun 16, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a zuf »

Juhej, našel sem najboljši način meni osebno za pridobivanje lb seruma!
Nesoljena zeljnica.
Preprosto se naredi tako, da sveže zelje drobno narežem, ga dam za debelino treh-štirih prstov v kozarec za vlaganje, zalijem z vodo in pripnem s pokrovom, ne zatesnim.
Po treh dneh na sobni temperaturi je stvar narejena in se uporablja kot lb serum.
Zdaj po dežju bom šel škropiti breskve, ker bo odličen čas za razvoj glivičnih obolenj.
Mikrobi na pomoč - konkretno laktobacili.
Vzel bom ta serum, namešal eno žlico seruma na en liter vode in škropil breskve.
babaco
Prispevkov: 919
Pridružen: Sr Jun 05, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a babaco »

Kako so breskve, so kodrave, kaj pa luknjičavost in monilija ?
zuf
Prispevkov: 1975
Pridružen: Ne Jun 16, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a zuf »

Tukaj v Litiji, kjer smo v jeseni posadili več 15 mladih, do dve leti starih sadik - sedaj imajo lepe in močne poganjke.
Luknjičavost je na nekaterih prisotna, a to je še s starega rastišča, luknjičavost na novem rastišču bo znana šele drugo leto, če se ne motim.
Cvetele še niso, zato glede monilije ne morem nič reči.



Ne vem pa kakšno je stanje na starejših rastlin v Vitanju, bom poročal.
Lansko leto so bile zelo kodrave, a lani še nisem imel teh pripravkov, pa tudi pomlad je bila mokra, če dodam še vrt z golo zemljo v bližini, ki je bil za moje pojme glavni vir okužbe.
V Vitanju nisem še nikoli škropil, bo pa zanimivo, če bodo letos kodrave, da preizkusim, če se pripravki obnesejo tudi kot kurativa.
Nazadnje urejal/a zuf 21 Apr 2014 11:54; skupaj popravljeno 1 krat
zuf
Prispevkov: 1975
Pridružen: Ne Jun 16, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a zuf »

Danes bom tretjič škropil.
babaco
Prispevkov: 919
Pridružen: Sr Jun 05, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a babaco »

Zuf, konice lanskih poganjkov so suhe, kar kaže na lansko okužbo z lukničavostjo. Te suhe poganjke poreži do zdravega lesa.
Me prav zanima kako ti bo šlo v boju z boleznimi breskev, držim pesti.
Koščičarji se lahko okužijo z luknjičavostjo od zgodje pomladi do jeseni.
Prezgodnje odpadanje listja poleti in zgodaj jeseni kaže na okužbo z luknjčavostjo, ki močneje napade še od drugih bolezni in škodljivcev osljabljena drevesa ( monilije,pegavosti, kodravost,..uši, tripsi,..)
Uporabniški avatar
lpmami
Prispevkov: 8364
Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »



Včeraj sem odlila in precedila še en koncentrat laktobacilov. Ujela sem jih na kuhan riž, opravila en postopek gojenja in jih odlila, nato pa še na pobrano "smetano" znova nalila vodo, dodala sladkor, pustila nekaj dni, odlila in zalila z mlekom. V eni uri se je sesirilo, po štirih dneh (včeraj) sem odlila.
Od riževe vode ima koncentrat še najbolj prijeten kiselkast vonj. Ko sem ga - neuspešno - hotela ločiti od sesirka s slamico, sem ga nekaj dobila na jezik - bil je zelo kisel, a prijeten. Izmerila sem pH- 3! Ta močna kislost me kar preseneča Confused_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
zuf
Prispevkov: 1975
Pridružen: Ne Jun 16, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a zuf »

Čeprav te preseneča, je optimalno - LB-serum ima takšno kislost in je na tvoji strani pokazatelj, da ti je uspelo narediti dober LB-serum.
forest727
Prispevkov: 582
Pridružen: Sr Mar 26, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a forest727 »

zuf je napisal/a:
Čeprav te preseneča, je optimalno - LB-serum ima takšno kislost in je na tvoji strani pokazatelj, da ti je uspelo narediti dober LB-serum.


5 mesecev zamujaš... ;) Smile

Dolgo te ni bilo po forumu...
zuf
Prispevkov: 1975
Pridružen: Ne Jun 16, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a zuf »

Nikoli ni prepozno... Smile to temo sem spregledal, pa najbrž še kaj.
Ravno danes sem zmlel rdeče domače zelje in ga namočil v vodo - to bo dober vir laktobakterij.
Odgovori