Stran 4 od 5
Objavljeno: Če Jan 28, 2016 2:26 pm
Napisal/-a pep
Punci v naprej hvala.
Objavljeno: Ne Jul 10, 2016 3:28 pm
Napisal/-a cinija1
Danes sem naredila en test glede fižola. Pri opisu piše, da je za zrnje.
Sem ga dala mladega kuhat in je bil kot putr. To sem dala kuhat samo 4 stroke za test in ga ne bom nabirala za stročje, ker mi je enkraten v zrnju. Se zelo namoči in tanek olup ima.
Krizantema mi je dala en fižol, ki je visok in enako dozori- za zrnje. Tudi mladega sem dala kuhat in je isto zelo dober.
lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Objavljeno: Po Jul 10, 2017 7:26 pm
Napisal/-a Andrej Banko
Cinija, če prav razumem, je ta fižol okusen tudi kot stročji ?
Študiram, če bi ga malo natrgal in ga morda s tem vzpodbudil, da nastavi še več strokov.
Saj drugače ne raste slabo, kljub vročini je strokov kar precej ( čeprav imam premalo izkušenj s fižolom, da bi vedel kaj je veliko/solidno/malo ).
Pridno zalivam, pa še tla pod njim senčijo listi buč.
Objavljeno: Po Jul 10, 2017 10:07 pm
Napisal/-a brbr
Cinija1, dober tek.
Jaz sem letos fižole sadila zelo pozno in še niti cvetijo ne. Ker pa visoki tako in tako večinoma rodijo konec poletja mislim, da nisem nič zamudila...
AB, če bi rad, da nastavi več cvetov, potem ga poskusi obirati na dan za cvet (biodinamična priporočila). Kadar pa želiš, da stroki prej dozorijo, ga obiraj na dan za plod._________________naredimo svet lepši
Objavljeno: Po Jul 10, 2017 10:29 pm
Napisal/-a Andrej Banko
Dobro, bom potem pojutrišnjem popoldan pobral nekaj zelenih strokov in jih testno skuhal ter držal pesti za veliko novih strokov !
Objavljeno: To Avg 01, 2017 12:59 pm
Napisal/-a Andrej Banko
No, sem potem res skuhal nekaj zelenih strokov te sorte.
Okus prav dober, vendar pa ima zame osebno čisto preveč trde niti.
Pa zdi se mi, da ne prenaša najbolje letošnjih visokih temperatur, kljub dokaj rednemu zalivanju.
Objavljeno: To Avg 01, 2017 1:52 pm
Napisal/-a cinija1
AB jaz sem lani dala za probo kuhat nekaj strokov Snow Cap, ampak res mlade stročke in mislim, da jih je škoda trgat, ker je zrnje čudovito, čeprav nisem največji ljubitelj fižola v zrnju, kot suhega. Rajši imam še nedozorelo zrnje.
Predvidevam, da si pa ti dal verjetno kar konkretne stroke kuhat. Ja, tudi jaz ne maram fižola, pri katerem se ti po ustih valjajo žile stroka in pa nitke.
Kar nekaj časa je od kar si ti pisal o tem. Zanima pa me, kako ti kaj sedaj dela.
lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Objavljeno: To Avg 01, 2017 2:14 pm
Napisal/-a Andrej Banko
Ja, jaz sem dal kuhat že kar konkretne stroke, z že drobnimi fižolčki noter.
Na začetku je letos ( maj, junij ) zelo lepo in hitro rastel, v zadnjih 14 dneh imam pa občutek, da ga kar malo zmanjkuje.
Bom pridno zalival, morda se bo spet prebudil, ko temperature nekoliko padejo.
Objavljeno: To Avg 01, 2017 2:42 pm
Napisal/-a juglans
Andrej Banko je napisal/a: |
Ja, jaz sem dal kuhat že kar konkretne stroke, z že drobnimi fižolčki noter. Na začetku je letos ( maj, junij ) zelo lepo in hitro rastel, v zadnjih 14 dneh imam pa občutek, da ga kar malo zmanjkuje. Bom pridno zalival, morda se bo spet prebudil, ko temperature nekoliko padejo. |
Ne vem, če je to smiselno. Tudi če ga oživiš in ti ponovno zacveti, se ti bo prvo stročje že razpiralo in seme bo izpadalo, ali pa bo vsaj plesnelo, zgoraj boš pa čakal na stročke.
V takšnem vremenu dejansko ne more obstati zelen in brez niti, takšno je pač leto.
Drugo leto.
Objavljeno: To Avg 01, 2017 3:53 pm
Napisal/-a tajana
Jaz sem letosvsa visoki fizol. amenk.a sadila zelo pozno, konec maja, in mu takoj naredila globoko zastirko. Kljub dolgi susi in ze dva meseca trajajoci vrocini je se zelen in tik pred cvetenjem. Ce bo ta vrocina se dolgo trajala, bodo cvetovi odpadali in bom brez pridelka. Upam pa le, da bo naslednji teden tudi vreme bolj prijazno. Zalivala ga pa ne bom, ker fizol ne mara zalivanja. Pa tudi predalec mi je za nosit vodo in se tobi morala iz vodovoda, ker sterno smo ze spraznili._________________CARPE DIEM