Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Kuštra

Moderator: Melona

Odgovori
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

20. november 2013

Še zadnje omembe vredno dejanje pred spuščanjem zimskega zastora.

Danes sem posadila floribunde Angela, Scentimental, Kosmos, Amber Queen, Neon in Katarina. Ko omenim Katarino, je že jasno, od kod so, kajne Wink ? Gospa in gospod Škorjanec sta eminentni osebi v svetu vrtnic in Katarina je njuna vrtnica, ki je sicer sportirala iz Amber Queen. Ni registrirana in morda ne bo nikoli. Zame je nekaj posebnega.

Seveda nisem mogla mimo Prešerna. Mimogrede, Dr Matjaž Kmecl je svojo drugo stvaritev poklonil Primožu Trubarju. Od aprila je posajena na Trubarjevi domačiji, več o tem si lahko preberete tukaj http://www.delo.si/zgodbe/nedeljskobranje/nova-slovenska-vrtnica-je-trubarjeva.html.

In še mimo nekaterih ni šlo: grandiflore Poesie, damaščank Ispahan in Leda (menda ni Leda, ampak neka druga damaščanka, ker je prišlo do neke zmešnjave). Rhapsody in blue je tako lep rožni grm, da želim imeti dva, mi pa ni jasno, zakaj sem vedno mislila, da gre za kakšen meter visoko vrtnico. Polianta Cecile Brunner za kar tako, climber Pierre de Ronsard pa za polovico obleke drvarnici. Rose de Rescht je ponekod damaščanka, drugod portlandka, pri meni bo dobrodošlica ob vhodu v večjo vrtno senčnico. Ki naj bi bila vsa obdana z vrtnicami. O tem projketu drugič. Pa tudi burbonka Souvenir de la Malmaison in hibridna ponavljalka Paul Neyron sta že posajeni.

In potem sta tu še dve posebnosti. Prva je Makalonca dr Matjaža Kmecla. Naj bi cvetela v grozdih svetlo roza, nižja, morda polianta ali floribunda ali celo patio. Najverjetneje naj bi bila spremenjenka vrtnice Muttertag. Zacveti zgodaj in cveti do zime. Ni registrirana in najbrž ne bo. Druga je Maria Marta. Gre za sport floribunde Lilli Marleen. Tudi Maria Marta ni registrirana.

Zdaj sledi še zaščita pred snegom, potem pa ostane samo še čakanje na pomlad. No, tu in tam bo pozimi že dobro pogledati, če ni snega na vrtnicah preveč.
Nazadnje urejal/a Melona 30 Mar 2014 10:26; skupaj popravljeno 1 krat
Uporabniški avatar
Melona

16. februar 2014

Crocus rose čaka na obrezovanje. Pa si še ne upam, ker imam vreme na sumu, da bo še postreglo z minusi. Marsikaj na vrtu tvegam, pri vrtnicah pa ne, z njimi se obnašam kot zaljubljenec s svojo ljubeznijo. Upam, da se ne bo izšlo kot s kakšnim mencačem, ki toliko časa menca, da mu ljubezen uide. Če bodo pred obrezovanjem preveč odgnale, ne bo najbolje.

William Allen Richardson mi ni zameril, da sem ga ujela za žleb in silila k drvarnici. Čeprav sem mu med tem početjem neroda odlomila eno krhko vejo Embarassed . Kaže, da je zimo dobro prenesel, je že kar velik fant, dve leti bo jeseni.

Po ne vem kakšni logiki sem pričakovala, da se bo tale divjakinja, priseljena z bohinjskega konca, prva začela prebujati. Pa še spi kot top.

Nekatere, ki sem jih jeseni posadila na najbolj izpostavljeno lego, kjer najprej zmrzuje in pozimi vedno strupeno vleče, pa še kakšna sol zimskega posipanja ceste zaide na to gredo, so še pokrite. In bodo še kakšen teden ali dva ostale. Kot rečeno, ni šale z vrtnicami, vse mora biti ''na ziher''.

Medtem pa Bleu magenta in Tess of the Urberville tako kot večina drugih jeseni sajenih pogumno odganjata. Z veseljem jih gledam in čedalje večkrat sem pri njih. Včeraj in danes zjutraj je že bilo toliko toplo, da sem z njimi pila kavo Cool .

Najtežje se je z zimo spopadla Giardina, kot je videti. Ampak preživela je in deležna bo dodatnega crkljanja.

Tole pa je letošnje posebno pričakovanje. Tisto čudovito, staro vrtnico, ki sem jo našla jeseni rasti zapuščeno in od vseh pozabljeno in mi vso zimo že spomin nanjo jemlje dih, poskušam razmnožiti s sejanjem njenih šipkov in s temi potaknjenci. Nekateri že odganjajo. Od sejanja šipkov pa ni še nikakršnega uspeha.

Tole pa seveda niso vrtnice, ampak sibirski irisi. Ki imajo vso pravico biti v temi Kuštra, ker bodo delali družbo vrtnicam. In se na spremljevalno vlogo že lepo pripravljajo.
Nazadnje urejal/a Melona 30 Mar 2014 10:27; skupaj popravljeno 1 krat
Uporabniški avatar
Melona

3. marec 2014

Zima se še ni prav poslovila, na odganjajočih vrtnicah pa že dva tedna pestro; od uši do gosenic...

Nazadnje urejal/a Melona 30 Mar 2014 10:28; skupaj popravljeno 1 krat
Uporabniški avatar
Melona

9. marec 2014

O, kako sem vesela! Če se usodno ne motim, sem za 8. marec dobila najlepše možno darilo! Unikatno, neponovljivo, prvič! Če se motim, bo pa tole kar hudo razočaranje.

Od več sto posejanih semen so včeraj prikukali na dan prvi trije sejančki. Sploh ne vem, če jih najdete, tisto zeleno je plevel, ki ga ne upam izpuliti, da ne bi premaknila semen. Sejančki so čisto kratka stebelca z majhnim ''zrnom'' na vrhu Embarassed , na tretji fotografiji zrnce sploh še ni čisto zunaj. Kako se je tole res časovno ujelo; včeraj smo imele punce praznik, jutri grem pa v botanični vrt poslušat, kaj nam bo na temo Suprisingly New Roses from Amateur Breeders povedal gospod Hans Haage. Ja, saj vem, noben breeder nisem, simboliko pa lahko vidim, kjer hočem, ne Wink ?

Nazadnje urejal/a Melona 30 Mar 2014 10:29; skupaj popravljeno 1 krat
Uporabniški avatar
Melona

18. marec 2014

Ko so se ta ''zrnca'' razprla, je bilo vse skupaj bolj podobno paradižnikom kot vrtnicam :-? . Sem že imela noč žalovanja.

Zdaj pa ni več paradižniku podobno Cool . No, tistemu, čemur bi moralo biti, pa tudi ne Wink .

Počasi gredo ven, na zrak. V life Wink !

Aja, prvi zametek cveta pa je pokazala Viridiflora, nobenega drugega popka še nisem opazila.
Nazadnje urejal/a Melona 30 Mar 2014 10:30; skupaj popravljeno 1 krat
Uporabniški avatar
Melona

21. marec 2014

Nazadnje urejal/a Melona 30 Mar 2014 10:31; skupaj popravljeno 1 krat
Uporabniški avatar
Melona

23. marec 2013

Vsak dan je kakšna sprememba, sinoči so imele nekatere že po dva ''prava lista''. Pravo veselje jih je opazovati in vsake se iskreno razveselim. Ne razmišljam o tem, kakšne bodo, če morda sploh ne bo nič iz njih. Že tega, da so mi vzklile, sem neizmerno vesela.

In kar nekaj jih je že, vsak dan pa še kakšno novo najdem. V eni posodi jih je 20, v drugi 19, v tretji je pa včeraj šele prva prikukala na dan. Koliko posodic še čakam, da opazim prvo, pa raje ne povem.

Luštno se je takole hecati s sejanjem. Me pa že po malem skrbi, kako z njimi naprej. Prej ko slej jih bo treba razsaditi. To bo filigransko delo. Zanimivo je, da so vsi ti sejanci vzklili iz semen dveh starih vrtnic, nenegovanih, ogromnih, zapuščenih. Od semen žlahtnih vrtnic ni vzklilo še nobeno seme. Je pa res, da sem tista semena sejala nekoliko kasneje.

28. marec 2014

Brez sogovornikov ne gre in še ene sezone brez njih ne bi zmogla. Lepo vas pozdravljam.
Nazadnje urejal/a Melona 30 Mar 2014 10:34; skupaj popravljeno 1 krat
Poezija

Odgovor Napisal/-a Poezija »

Dobrodošla! Very Happy Koliko se je dogajalo v tem času. Koliko vrtnic pa imaš sploh imaš vseh skupaj? Upam da boš naredila seznam vrtnic, da človek lažje dobi predstavo tudi o vrstah.
Da ne govorim o sejancih! Ogromno jih je in mama je krasna! Prosim te, če jih lahko preneseš na Žlahtnenje vrtnic in sejanci, da bomo tam nadaljevali okrog njih. Dobro bi bilo, če bi poslikala ta grm mame, da vidimo kakšne liste in rast ima. Oh kakšno uživanje zate in za nas bodo ti potomci. Bravo Melona! je je_________________Usmerimo se k soncu in sence bodo ostale za nami.
Sončna

Odgovor Napisal/-a Sončna »

Lepo, da si se nam pridružila Very Happy
Sezona se začenja, tako, da čveka bo tukaj dovolj Razz
orlica

Odgovor Napisal/-a orlica »

Pozdravljena Melona, dobrodošla Very Happy

Tu pri tebi pa res vse brsti in zeleni Shocked Koliko mladine, čestitke izvoli vrtnico
Odgovori