Šipek
- muha
- Site Admin
- Kraj: Medvode okolica
-
Na vikendu mi raste šipek, ki sem ga vsako leto porezal do tal, bil mi je napoti, zadnji dve leti tega nisem napravil, ker je malo drugačen od klasičnih, je debelejši, 2cm in jabolčne oblike, ni japonski.Letos je bil zelo pozen, verjetno zaradi zmrzali, ravno zdaj kuham marmelado v kombinaciji z hokaido in jabolki.Če kdo rabi semena lahko pošljem.
-
-
Lani sem delala iz šipka marmelado, zato sem odstranila vse pečke in dlačice. Letos pa ga uporabljam samo za čaj. Tako sem ga samo prerezala na pol in posušila s pečkami in dlačicam vred. Za čaj ni moteče, ker ga tako in tako pred pitjem precedim. Saj niti pečke niti dlačice niso škodljive, ali pač?_________________naredimo svet lepši
-
Hm, po spominu se mi vrti, da so te dlačice nekako nevarne, ker da so tako drobne in lahko prodrejo .... ne vem kam, ... nekam po telesu verjetno.
Ali ga pred sejanjem še kaj zmencaš - zdrobiš, da izpade seme? Verjetno, ker če ne, potem sejanje nima nekega smisla. No, bom kar tako storil, ker škoditi nima kaj.
Sicer pa še, ker je šipkova marmelada tudi meni specialiteta in nestrpno čakam svoje grme, da se razrastejo. Zanima me kako pa potem odstranjujete semena iz plodov. Šipki naj bi bili za marmelado že mehki, in če so, potem je to delo pri svežem kar zoprno. Kar je že itak, ampak v tem primeru pa ekstra pocasto.
Ali tisti, ki kuhate dejansko čakate, da resnično vsi plodovi omehčajo?
Namreč. Do sedaj je bilo že kar precej noči s slano, nekajkrat celo precej pod ničlo, pa je bilo mehkih plodov recimo za dve tretjine. Če bi obiral prej, bi bilo razmerje verjetno še nekoliko bolj izenačeno. Kako pa potem?
Ali ga pred sejanjem še kaj zmencaš - zdrobiš, da izpade seme? Verjetno, ker če ne, potem sejanje nima nekega smisla. No, bom kar tako storil, ker škoditi nima kaj.
Sicer pa še, ker je šipkova marmelada tudi meni specialiteta in nestrpno čakam svoje grme, da se razrastejo. Zanima me kako pa potem odstranjujete semena iz plodov. Šipki naj bi bili za marmelado že mehki, in če so, potem je to delo pri svežem kar zoprno. Kar je že itak, ampak v tem primeru pa ekstra pocasto.
Ali tisti, ki kuhate dejansko čakate, da resnično vsi plodovi omehčajo?
Namreč. Do sedaj je bilo že kar precej noči s slano, nekajkrat celo precej pod ničlo, pa je bilo mehkih plodov recimo za dve tretjine. Če bi obiral prej, bi bilo razmerje verjetno še nekoliko bolj izenačeno. Kako pa potem?