Stran 4 od 6

Objavljeno: Po Apr 03, 2023 2:56 pm
Napisal/-a Melona
Hvala.

Objavljeno: To Apr 04, 2023 1:14 pm
Napisal/-a Seasmoon
Melona, kaj imaš vse to na pladnju? Prepoznam vijolice in trobentice, ostalo kaj je? Pri meni so vijolice že mimo, za trobentice bi se pa morala prav potruditi, če bi jih želela najti.

Objavljeno: To Apr 04, 2023 2:35 pm
Napisal/-a Melona
Listje je od jagod, med njim in košarico je pa šop pljučnika.

Objavljeno: To Jun 13, 2023 1:32 pm
Napisal/-a Melona
Domači zeliščni liker je v nastajanju, je prav zabavno. Pravkar pa sem v 2 l žganja vrgla 4 maline in venčne liste treh cvetov Belle de Crecy. Začetek sezone sadnih likerjev, skromen, pa vendarle.


Objavljeno: To Jun 13, 2023 2:07 pm
Napisal/-a muha
A za tega posebej izbiraš rdeče barve?

Objavljeno: To Jun 13, 2023 2:28 pm
Napisal/-a Melona
Malinov bo, jih bom dodajala, kakor bodo zorele, od vrtnic pa pričakujem nekaj barve, ja.

Objavljeno: Pe Jul 28, 2023 9:38 am
Napisal/-a Melona
Amigdalin oz. vitamin B17, ki je npr. v breskovih jedrcih znotraj koščic - je topen v alkoholu? Nekateri pred njim svarijo, drugi ga kvalificirajo kot zdravilo, ki uniči rakave celice. Mene zanima breskov liker, poleg breskev bi dodala tudi jedrca, pa ne bi rada koga zastrupila.

Objavljeno: Pe Jul 28, 2023 9:53 am
Napisal/-a mravlja
Stvar okusa, se mi zdi. In stvar preizkusa ...

Tale amigdalin (vsako leto ga nekaj "pridelam" oz. "pridobim" iz mandljevih jederc) zna poleg zdravilnih oz. nezdravih učinkov (kar je odvisno od količine) imeti precejšen vpliv na okus oz. na užitnost izdelka.
Lahko pa organiziraš ocenjevanje, pridemo! Laughing


ps:
čisto resno:
amigdalin je po sortah (za mandlje vem) tako različno zastopan, da je brez podatkov težko kar koli predvidevati in ti preostane res le preizkušanje.

Objavljeno: Pe Jul 28, 2023 10:26 am
Napisal/-a Melona
Ja, saj, zaradi okusa bi dodala jedrca, tvegala pa ne bi, če komu s tem škodujem. Ne najdem podatka, če se amigdalin sprošča v alkohol.

Objavljeno: Pe Jul 28, 2023 11:35 am
Napisal/-a mravlja
Mogoče napraviš za začetek dve verziji, eno z jedrcem, dvema... (števila si ne predstavljam) ... in kontrolno, brez. Preizkusiš.
Če ni dovolj okusa, postopoma dodaš jedrca, ... dokler... Glava te po normalni rabi likerja seveda ne sme boleti.