Stare sorte jabolk
-
- Prispevkov: 3394
- Pridružen: Po Jul 01, 2013 2:00 am
Doli, koliko pa imaš še na zalogi teh starih sort.
Si nekako zamišljam kaj bi mi bilo všeč (če nisem pretirano nehvaležen, ker si želim predno prosim), pa mi je že malce stiska kam s toliko različnih dreves.
Načeloma cepim na eno drevo eno sorto. Mi je fascinantno, ko opazujem stara drevesa in bi bil počaščen, če bo za menoj ostal kakšen takšen očak.
Si nekako zamišljam kaj bi mi bilo všeč (če nisem pretirano nehvaležen, ker si želim predno prosim), pa mi je že malce stiska kam s toliko različnih dreves.
Načeloma cepim na eno drevo eno sorto. Mi je fascinantno, ko opazujem stara drevesa in bi bil počaščen, če bo za menoj ostal kakšen takšen očak.
-
- Prispevkov: 1172
- Pridružen: Po Jun 03, 2013 2:00 am
Nekaj jih je še, juglans. Pobiranje se je pravzaprav šele začelo. Te zorijo septembra (letos nekaj prej), pobiranje in obiranje bo trajalo skoraj cel mesec. Konec septembra, oktobra pa pridejo na vrsto pozna jabolka, mi jim pravimo kar sevke. Te, prve-nekatere je potrebno predelati takoj, druge zdržijo tja do novega leta, če je leto ugodno, jabolka lepo obrana in skladišče suho in hladno tudi več. Pozna jabolka zdržijo do pomladi. Nisem ravno strokovnjak, tako poteka pri nas. Stiskali bomo, s presledki, trikrat.
-
- Prispevkov: 1172
- Pridružen: Po Jun 03, 2013 2:00 am
Te pravzaprav štejem kot pozna jabolka, pa letos kar na gosto padajo na tla.
Sladek in izredno suh sadež, s časom v skladišču postane temno rdeč. Zdrži do pomladi, je pa zaradi svoje suhosti primeren bolj za sušenje in odlična so pečena jabolka.
Drevesca so tri, prvotno, staro že propada, dve mlajši, različno stari jablani pa sta zrasli iz mladik , ki so pognale iz korenin. Tudi na teh so jabolka lepa.
Sosed, ki ve veliko o sadju pravi, da je to prvotni rdeči delišes, ki so ga oplemenitili in spremenili da je postal jabolko, kot ga poznamo.
Okrog debla je spet polno mladik.
![](http://i1328.photobucket.com/albums/w539/doliguna/e75e6b4c-bf3d-4a1e-beda-67a0d4c694f4_zps418e9182.jpg)
Sladek in izredno suh sadež, s časom v skladišču postane temno rdeč. Zdrži do pomladi, je pa zaradi svoje suhosti primeren bolj za sušenje in odlična so pečena jabolka.
Drevesca so tri, prvotno, staro že propada, dve mlajši, različno stari jablani pa sta zrasli iz mladik , ki so pognale iz korenin. Tudi na teh so jabolka lepa.
Sosed, ki ve veliko o sadju pravi, da je to prvotni rdeči delišes, ki so ga oplemenitili in spremenili da je postal jabolko, kot ga poznamo.
Okrog debla je spet polno mladik.
![](http://i1328.photobucket.com/albums/w539/doliguna/e75e6b4c-bf3d-4a1e-beda-67a0d4c694f4_zps418e9182.jpg)