Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Sambucus nigra - črni bezeg

metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Za vso rabo, ki te, vsaj potencialno, zanima, bi moral zasesti pol tvojega vrta. Embarassed
A ta, ki prihaja, bo senčil kompostni kup? To je še ena njegovih uporabnih plati namreč.
Pa ne pozabi, odslej boš moral (če ga že ne) nositi klobuk, saj pravijo, da se je bezgovemu grmu treba odkriti, ko gremo mimo njega, toliko zdravilnih in uporabnih lastnosti se skriva v njem.
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Eeh, z veseljem bi z njim senčil kompostnike, če bi imel toliko prostora ...

"Senčil" bom komunalne kante pred hišo. Skupaj tri naše in tri sosedove Shocked , pravi ognjemet lepote Cool Laughing .

Glavni okras pred hišo Twisted Evil

LP_________________mfranc
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Črni lepotec je res počasne rasti. Zaenkrat se še kar zgublja med ostalimi okrasnimi grmovnicami.

sadiko prispeval: juglans
mfranc

Objavljeno: 11 Jun 2014 09:26
mfranc je napisal/a:
"Senčil" bom komunalne kante pred hišo. Skupaj tri naše in tri sosedove Shocked , pravi ognjemet lepote Cool Laughing .

Po skoraj dveh letih je nekaj ratalo.

Še leto, dve, da bo tole v polni funkciji. In da bo kaj za obrati Rolling Eyes ._________________mfranc
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Lep in velik grm! Je en sam ali jih je več? Moj je letos komaj kaj večji od lani.
mfranc

Ne, to je samo en grm. Sem pa nabavil dva, enega sem ponudil sosedu, naj bi bil posajen bolj v levo, pri njegovih kantah ........

No ja, to je že druga zgodba Cool

http://shrani.si/f/1p/P/2R72abdX/img6156.jpg_________________mfranc
mfranc

Se še kdo ukvarja s tem bezgom?

Spomladi je lepo rastel, dokler ni bil kar naenkrat "nigra" od uši Evil or Very Mad . Malo pozno sem jih opazil, zastal je v rasti, vendar kasneje nadaljeval.

Ko se je začela vročina, pa sem takoj videl, da mu ne odgovarja Rolling Eyes . Listje je posivelo, danes, pri pregledu iz bližine pa sem videl, da so se začeli v manjšem delu celo sušiti in odpadati.

Pogledal podatke na spletu, ima rad sonce in ni izbirčen pri zemlji, našel pa tudi podatek, da ne mara prevelike vročine. In da sicer tolerira malo suše, ampak da uživa v vlažnem zemljišču.

Jutri zjutraj grem tako in tako zalivat predhišni okrasni vrt, in bo dobil dobro porcijo vode. Malo pa se že bojim, da nima preveč idealne lokacije.
Posajen tik ob cesti, cca 0,5 m od robnika, takšna lokacija pa marsikateri rastlini ne odgovarja._________________mfranc
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Moj je letos zelo malo napredoval. Cvetel sploh ni. Moram preveriti, kako prenaša sušo. Dobi samo jutranje sonce, kasneje ga zasenči okoliško grmičevje. Bo pa po tem opozorilu dobil jutri še on prho Protiferta LMW.
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Pri meni se je kljub večim posredovanjem dobesedno posušil. Resnica je, da se nisem zanimal na čemu je "šibek", sedaj po razmišljanju mfranca pa lahko pritrdim, da ga je resnično utrudila belokranjska poletna suša z vročino.

No, poizkusil sem, se trudil in spoznal, ... pa tudi sprejel.

Dobro, da si zapisal svoja opažanja.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Mama je imela "črni črni bezeg" v Domžalah in se ji je prav tako po ne prav dosti letih posušil (4?), čeprav je bil že lep grm (2+ m). Ni bil v ničemer ekstra izpostavljen kakšnim težkim pogojem.
Odgovori