Buxus - pušpan
-
-
Pepe je napisal/a: |
Zato tudi jaz navijam, da bi se mi pri hiši teh rastlin znebili. Zaenkrat še nisem uspel... |
Ojej, Pepe, bo pa gosenicam zagotovo uspelo, če ne boš škropil!
Sicer pa upam, da se po pomoru pušpanov gosenice ne bodo preselile na kako drugo rastje.
![Crying or Very sad](images/smiles/icon_cry.gif)
![Twisted Evil](images/smiles/icon_twisted.gif)
-
Pri meni ni bilo koristi od fer. vabe. Ujelo se ni nič, prve gosenice sem uničila z mospilanom, zdaj pa so me presenetile in požrle mlade poganjke, ki so se obrasli po lanskem opustošenju. Zanimivo pa je, da se nislo lotile starega dela, le novih listov in da nobene ne najdem, ne v grmu, ne pod njim (po škropljenju). Je pa vse prepredeno. Kam so šle?_________________zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto)
-
- Kraj: Štajerska
Domnevam, da moraš feromonsko vabo (če je sploh prava in učinkovita), obesiti v ustreznem terminu, potem pa samo loviš povsem točen čas razmnoževanja. Verjetno ta vaba učinkuje vsega nekaj dni, potem pa se feromoni že porazgubijo in bi moral uporabiti novo. Samo predvidevam... Ko imaš obdobje razmnoževanja in dobiš obdobje izleganja jajčec. Osnova za izračun, kdaj točno je treba zatirati gosenice glede na način delovanja sredstva.
Ali je kje kak verodostojen vir, kdaj se pušpanove vešče v našem okolju razmnožujejo in koliko časa traja med posameznimi fazami? Je že bila kaka raziskava na to temo?
Ali je kje kak verodostojen vir, kdaj se pušpanove vešče v našem okolju razmnožujejo in koliko časa traja med posameznimi fazami? Je že bila kaka raziskava na to temo?
- muha
- Site Admin
- Kraj: Medvode okolica
Melona je napisal/a: |
Robertino, kako je pri tebi s pušpanom? Tule pri nas ga je vešča uničila po vsej vasi, meni je ostal le eden, ki ga skoraj v celoti prekriva figa s svojimi listi. V Bohinju pa o vešči še ni sledi. Razmišljam, če je vešča kaj občutljiva na mraz. |
Robertino je napisal/a: |
Pol ga manjka. V sredini je požrt do olesenelih vejic, pa sem ga dvakrat škropil. |
Melona je napisal/a: |
, meni je ostal le eden, ki ga skoraj v celoti prekriva figa s svojimi listi |
Glede na lastne izkušnje in opazovanje okolice rahlo upam, da jo bodo grmički v senci bolje odnesli. Laična domneva: morda oddajajo manj vonja in jih vešče teže najdejo?
- Lpmami
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:
Danes sem malo obrezovala razrasli bršljan in še pogledala pušpanove grmičke, ki rastejo v tej živi meji skupaj z bršljanom - torej, precej v njegovi senci. Od kakšnih šestih, kolikor jih verjetno tam raste, sem v sredi enega videla suho, obžrto, drugod pa nič. Mogoče je res senčna lega ta faktor?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
- Lpmami
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt: