Buxus - pušpan

Odgovori
MARIJAV

Odgovor Napisal/-a MARIJAV »

Tudi pri meni je približno tretjina pušpanov vešča v kakih treh dneh uničila do tal. Lani sem jih s škropljenjem rešila, letos pa spregledala napad. Po prihodu z dopusta gredo na kurjenje._________________Živeti na podeželju je najlepše!
MARIJAV

Odgovor Napisal/-a MARIJAV »

Pepe je napisal/a:
Zato tudi jaz navijam, da bi se mi pri hiši teh rastlin znebili. Zaenkrat še nisem uspel...

Ojej, Pepe, bo pa gosenicam zagotovo uspelo, če ne boš škropil!

Sicer pa upam, da se po pomoru pušpanov gosenice ne bodo preselile na kako drugo rastje. Crying or Very sad Blizu mi raste lovorikovec Twisted Evil ._________________Živeti na podeželju je najlepše!
Aye-Aye

Odgovor Napisal/-a Aye-Aye »

Mogoče bi pomagala feromonska vaba. V hoferjih še zdaj videvam škatle z vabami za pušpanovo veščo. Plus seveda neem azal.
stara postaja

Odgovor Napisal/-a stara postaja »

Pri meni ni bilo koristi od fer. vabe. Ujelo se ni nič, prve gosenice sem uničila z mospilanom, zdaj pa so me presenetile in požrle mlade poganjke, ki so se obrasli po lanskem opustošenju. Zanimivo pa je, da se nislo lotile starega dela, le novih listov in da nobene ne najdem, ne v grmu, ne pod njim (po škropljenju). Je pa vse prepredeno. Kam so šle?_________________zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto)
Aye-Aye

Odgovor Napisal/-a Aye-Aye »

zabubile?
Pepe
Kraj: Štajerska

Odgovor Napisal/-a Pepe »

Domnevam, da moraš feromonsko vabo (če je sploh prava in učinkovita), obesiti v ustreznem terminu, potem pa samo loviš povsem točen čas razmnoževanja. Verjetno ta vaba učinkuje vsega nekaj dni, potem pa se feromoni že porazgubijo in bi moral uporabiti novo. Samo predvidevam... Ko imaš obdobje razmnoževanja in dobiš obdobje izleganja jajčec. Osnova za izračun, kdaj točno je treba zatirati gosenice glede na način delovanja sredstva.
Ali je kje kak verodostojen vir, kdaj se pušpanove vešče v našem okolju razmnožujejo in koliko časa traja med posameznimi fazami? Je že bila kaka raziskava na to temo?
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Melona je napisal/a:
Robertino, kako je pri tebi s pušpanom?

Tule pri nas ga je vešča uničila po vsej vasi, meni je ostal le eden, ki ga skoraj v celoti prekriva figa s svojimi listi. V Bohinju pa o vešči še ni sledi. Razmišljam, če je vešča kaj občutljiva na mraz.

Robertino je napisal/a:
Pol ga manjka. V sredini je požrt do olesenelih vejic, pa sem ga dvakrat škropil.

Melona je napisal/a:

, meni je ostal le eden, ki ga skoraj v celoti prekriva figa s svojimi listi

Glede na lastne izkušnje in opazovanje okolice rahlo upam, da jo bodo grmički v senci bolje odnesli. Laična domneva: morda oddajajo manj vonja in jih vešče teže najdejo?
Uporabniški avatar
Lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Lpmami »

Danes sem malo obrezovala razrasli bršljan in še pogledala pušpanove grmičke, ki rastejo v tej živi meji skupaj z bršljanom - torej, precej v njegovi senci. Od kakšnih šestih, kolikor jih verjetno tam raste, sem v sredi enega videla suho, obžrto, drugod pa nič. Mogoče je res senčna lega ta faktor?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Dajmar

Odgovor Napisal/-a Dajmar »

V senci ga vešča malo kasneje najde. Najde ga pa.
Uporabniški avatar
Lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Lpmami »

Dajmar je napisal/a:
V senci ga vešča malo kasneje najde. Najde ga pa.
Sad_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Odgovori