Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Bougainvillea glabra - bugenvilovka

Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Adijo, pamet, kako lepa!
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Oooo, sveta pomagavka! Kakšna lepota!

DavidJ, je tole res na gorenjskem?

Shocked Laughing_________________mfranc
DavidJ

Odgovor Napisal/-a DavidJ »

Se opravičujem za pozen odgovor.

Ne to je pri meni na vikendu blizu Makarske. Zadaj se vidi Biokovo. Res je podobno kot pri meni doma v Bistričici pri Kamniku Laughing Laughing

Moram povedati, da sem jo posadil zato da malo senči nadstrešek. Ne skrbim zanjo čisto nič. No malo jo obrežem oziroma oblikujem, da raste kot želim.

Sem pa na delovnem obisku v Jakarti videl precej bugenvilij tudi drugih barv. Npr oranžno. Mi je žal, da nisem ene "prešvercal".
mfranc

No, pa sem se oddahnil; na gorenjskem še ne cvetijo bugice kot plevel Very Happy .

Je pa to res hvaležna roža, če ji klima prija. Malo sem pogledal po spletu, tudi na hrvaškem jih je veliko, sploh ob Jadranu. Ko sem pred desetletji še hodil na morje,
se ne spomnim da bi jih kje opazil; ali pa sem imel takrat drugačne hobije Laughing .

DavidJ je napisal/a:
Sem pa na delovnem obisku v Jakarti videl precej bugenvilij tudi drugih barv. Npr oranžno. Mi je žal, da nisem ene "prešvercal".

Vijoličnih je največ, izgleda da je to najprijaznejša za gojenje.

Oranžno sem imel. Na žalost imam slike izpred leta 2015 na zunanjem disku, ki ga te dni nisem mogel odpreti. Se bojim da se mu je kaj nerodnega zgodilo ... Embarassed
Na meni dostopnem disku sem našel čisto malo slik, jih lahko preštejem na prste ene roke Rolling Eyes .

Tole je neki shod mojih lončnic. Na žalost so slikane okrog poldneva leta `13, in aparat ni bil bogvekaj ...
Oranžna se skriva tam za rdečo dipladenijo.

012-7

Tale rdeča je slikana v boljših pogojih. Hja, če bi jih še kdaj gojil, bi se odločil za rdečo; če ne bi bilo prostora za vse barve Cool .

012-6

Pa še tole prilimam. Dipladenije, tudi te so na disku, ki ga ne morem oživeti.

So tudi zelo lepe rožice, pa v naši klimi precej zahtevne. tole je bilo posneto aprila leta `12

001-3a_________________mfranc
Nazadnje urejal/a mfranc 01 Avg 2023 23:15; skupaj popravljeno 1 krat
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Mfranc, vijolične so osnovne, take, ki rastejo v naravi. Povdod po sredozemlju, kot plevel..
Uporabniški avatar
Seasmoon
Kraj: Obala

Odgovor Napisal/-a Seasmoon »

lpmami je napisal/a:
Res imaš lepotico. Hvala za slikce!
Kako visoka pa je?

Pa ne vem, morda od metra in pol do dva metra. Seže skoraj do tal.

Mfranc, vidim, da si imel lepe bugice. Smile

Metuljc, jaz še nikoli nisem videla bugenvilejo na obali v naravi. Tle na mojih koncih je ni.
Life is like a game ... play it ...

Slika
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Deveda ne, sem napisala v Sredozemlju. Ona, pa opuncija, kolikor hočeš.
Uporabniški avatar
Seasmoon

Ok, to se pa dogaja, ko nekaj na hitro preberem. Oprosti, moja napaka.

Jaz poleg vijolične, ki je že imam, pa rada bi imela še rumeno in oranžno. Pa bela je tudi lepa. Ampak bugenvileja je plezalka in nimam prostora. Včasih se, kar ustavim pred bugenvilejo in jo gledam, kako je lepa. Ne morem se je nagledati.

Slika
mfranc

Seasmoon je napisal/a:
Mfranc, vidim, da si imel lepe bugice. Smile

Ja, kar lepe so bile; takrat sem jih dobil iz Nemčije. Tudi "navadno" sem imel.

Na žalost pa se niso tako razbohotile kot se pri vas, da ne omenim Makarske Wink_________________mfranc
Uporabniški avatar
Seasmoon

Tistim, ki to omogoča podnebje, priporočam, da si posadite bugico. Meni krasi okolico hiše v vsej svoji lepoti čez celo jesen do zime. Kakšna prekrasna rastlina. Nobena mi tako dolgo ne cveti.

Slika
Odgovori