Stran 4 od 6
Objavljeno: Sr Feb 11, 2015 3:44 pm
Napisal/-a lpmami
Po moje odcejen zoC razprostreš in posušiš, za zoS pa ne vem _________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Objavljeno: Sr Feb 11, 2015 4:00 pm
Napisal/-a muha
zuf, lahko ga preprosto posušiš: čez cedilo daš papirnati serviet ali sprano tkanino, odcediš in daš na peč. Jaz ga sproti tako cedim in s servieto vred vržem v Organko.Nazadnje urejal/a muha 11 Feb 2015 15:01; skupaj popravljeno 2 krat
Objavljeno: Sr Feb 11, 2015 4:01 pm
Napisal/-a Kravzlj
ali pa na pekač, pa na krušno peč?_________________" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
Objavljeno: Sr Feb 11, 2015 4:04 pm
Napisal/-a figula
Na netu se najdejo informacije, da si ljudje priskrbijo odpadni zoc iz lokalov ...... ker ga sicer stran (ne vem kam) mečejo in ga z veseljem dajo vrtičkarjem. Sem že poslala moža v poizvedovanje po lokalnih obratih ...
Objavljeno: Sr Feb 11, 2015 4:34 pm
Napisal/-a voda
vsedlino od kave z malo vode, toliko da se splahne "džezvica" se je vedno uporabljalo za rože v posodah. jaz sproti izlivam kamor mi je najbližje. mislim, da je stvar ne samo v kavi katera "drobi" zemljo ampak v sladkorju kateri je slasten za predelovalce te zemlje. če bi jaz rabila več tega zoca bi se zmenila v kašni kofeteriji (ali več), da mi ga spravijo in potem dodala sladkor, zmešala z malo vode, da se ta raztopi in evo fertik takoj je tudi 100 kil. saj kave spijemo več kot turci. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Objavljeno: Sr Feb 11, 2015 4:59 pm
Napisal/-a Kravzlj
V bifetih pomoje z lahkoto dobiš. Jaz sem dobil v lokalnem.
Dobra ideja s sladkorjem! Je za uporabiti
lp_________________" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
Objavljeno: Če Feb 12, 2015 12:04 am
Napisal/-a Parangalus
rukola je napisal/a: |
Parangalus, tole sem te hotel vprašati, ker si že pred leti govoril, da si dobil zoc od kave pri kolelgu. Tudi sam dobil možnost dobiti nekaj kg kave na teden. Zaenkrat sem bil prepričan, da si kavo bokaširal. Tako sedaj testno bokaširam v dveh kantah samo kavo. Mislim si, da bokaširano kavo lahko dam na vrt v "neomejenih" količinah saj je to predelan organski material, ali pač ne?
Če praviš da lahko 1-2kg kavne usedline (nebokaširane) na m2 - to velja za nekaj časa (kot pri oglju) ali to velja da se lahko doda letno. Vsekakor jo je lažje samo vdelati v zemljo kot bokaširati. Kaj praviš. A misliš, da lahko kavo direktno kar posujem po gredi kjer je vsajen zimski česen? |
Bokaširal sem jo skupaj z ostalimi odpadki, namensko sem jo ene tri pesti vsak dan samo dodajal v kanto, nikoli samo kave, vmes pa tudi sekance. No evo celo bokaširal sem jih To pa zato da so se napojili s fermentacijsko tekočino,ki jo je bilo sicer preveč in je šlo vse skupaj direkt v zemljo. To mešanico sem dajal v sadilne luknje.
Samo kavo pa sem potresal po gredah, ko sem jih pripravljal za setev, vdelal v zgornjih 5 cm. Ni potrebe po predhodni obdelavi z EM. Edino na kar je za pazit je, da nimaš prevelike količine kave na kupu. Če bi imel za recimo pest ali več veliko kepo, se brez EM nebi razgradila pravilno. Nastajale bi amonijeve spojine in začelo bi smrdet, posledično bi se PH dvignil nad 10 in zakurlo bi bližnje rastline. Ista zgodba kot z vsemi z N bogatimi zadevami.
Česnu pa mogoče ni najbolje dajat neomejenih količin, nekaj že, ne sme pa dobit preveč dušika. Nekaj kave pa bo vesele prav vsaka rastlina. Tudi drevje.
Zuf, te razumem, tudi jaz največkrat ne vem kaj bi z 2 žlicama kave naredil vsakič ko perem džezvo zato gre kar v lijak. Ko imaš celo kanto naenkrat je pa že vredno nekaj s tem naredit.
Če se ti kave ne da sušit (tako kot meni) jo zmrzni ali bokaširaj.
Objavljeno: So Feb 21, 2015 11:13 am
Napisal/-a paprika
Oj!
V filmu je prikazan ogromen stroj za mletje zelenja,
kjer se vidi, da se melje vsemogoče rastline na zelo fino,
ne vem če ima kdo v Sloveniji tak stroj.
V filmu pri petajstih minutah se vidi ko bager vrže not veliko zelene mase
oziroma odpada iz vrtov..
kjer nekako ne prevladujejo debla veje..
A pozna kdo kompostarno ki kompostira sekance,
mlete rastlinske odpadke?
Objavljeno: So Feb 21, 2015 9:25 pm
Napisal/-a Kravzlj
Ko sem delal pri vrtnarju, smo mleli drevesa fi 30 cm. Pomoje če bi tja notri to vrgel kaj drugega, bi ravnotako pohrustalo.
Ima pa tukaj blizu, v Zadobrovi tako mašino eno podjetje. Kjer se dobi tudi sekance po 20€ se mi zdi_________________" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
Objavljeno: So Feb 21, 2015 10:00 pm
Napisal/-a cinija1
Jaz dam v večji plastični podstavek za rože en polivinil, na katerega zlijem zoc, nič ne cedim. Dva do tri dni zlivam gor, potem pa pustim, da se posuši. Primem vogale polivinila in pomučkam, ter stresem v škatlo. Včasih ga je več, včasih manj.
Se pa lepo posuši.
lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...