Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Sončnica

Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Današnja "kavica" me je spomnila na zadnje sončnice, ki sem jih še sejala. Za spomin slika sosedovih iz leta 2010: Te so rasle v zavetju drevja, moje na odprtem je polomilo. Posebej všeč mi je bil zelen nadih žametnega notranjega socvetja.

GrGr
Kraj: Občina D.Toplice

Odgovor Napisal/-a GrGr »

aladin je napisal/a:
Poleti smo se peljali skozi Srbijo, Makedonijo in Grčijo. Precej je bilo tudi sončničnih polj.

Smo pa opazili, da so cvetovi obrnjeni STRAN od sonca - brez izjeme. Zjutraj in zvečer. Prej tega nisem nikoli opazil, je pa res, da nisem bil nikoli pozoren.

Tudi ko zdajle iščem kaj na to temo, povsod piše, da se sončnica obrača za soncem, da se cvet bolj ogreje in je zato privlačnejši za opraševalce. A je bilo mogoče prevroče (temperatura je bila več dni nad 35°C) in so sončnice pogruntale, da pa opraševalcem zdaj bolj paše senca?

Skratka razlage na internetu nisem našel. Mogoče kdo ve kaj več o tem?

V nasi dolini je vsako leto posajenih par njiv. Pozanjejo jih s kombajni, semena so za nerafinirano olje, ostanki za kokosi. Opazil sem enako: da prakticni nikdar niso obrnjene proti soncu. Ime imajo ocitno zaradi oblike. Aja, tudi moje, ki vsako leto vzklijejo iz ostankov krmljenja pticam, se obnasajo tako...
elstar

Odgovor Napisal/-a elstar »

Sončnice se obračajo za soncem dokler rastejo. Posebej izrazito se to vidi malo pred cvetenjem, ko so vidne glave bodočih cvetov. Ko enkrat zacvetijo, se njohovo gibanje ustavi. (sosedje rečejo suncokret)
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Začnejo pa s tem gibanjem že kot prav male, ranga 15 cm recimo... (ali vsaj takrat to opazim, ko se jih vidi ven iz trave heheh)
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

elstar je napisal/a:
Sončnice se obračajo za soncem dokler rastejo. Posebej izrazito se to vidi malo pred cvetenjem, ko so vidne glave bodočih cvetov. Ko enkrat zacvetijo, se njohovo gibanje ustavi. (sosedje rečejo suncokret)

Seveda, obračanje za soncem je posledica različno hitre rasti celic na določenih delih stebla. Na neosončeni strani je rast hitrejša. To rast pospešuje hormon avksin, katerega delovanje pa zavira svetloba. Ko se rast ustavi, obračanja ni več.
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Trije cvetovi sončnic, pa vsak gleda v drugo smer. Mi lepo popestrijo okolico, ne glede na to, da svojega HRV imena ne upravičujejo.

Pa zjutraj vabijo obiskovalce, kasneje v vročini so pa samevale.

_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Odgovori