Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Curcuma - kurkuma

figula

Odgovor Napisal/-a figula »

Kako vam delajo kurkume čez zimo?

Moje tri so imele kar dolgo zelene liste, potem so se pa posušili. Malo sem razgrebla zemljo - korenine/gomolj je videti živ. Je to njihov normalni ritem in bodo spomladi na novo odgnale?

Za vsak slučaj sem danes kupila še nekaj gomoljčkov, da jih poskusim na novo nakaliti.
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

figula zivjo,

ce smem vprasati, kje si dobila gomolje kurkume, kje jih imajo?
figula

V Vita Care v BTC. Imajo jih iz Peruja. (ti pošljem kak kos?)

In ingver prav tako iz Peruja. Pravi hči, da je po okusu čisto drugačen od onega, ki se kupi v živilskih trgovinah. Bom kmalu preverila Smile.
mravlja

O figula, hvala za ponudbo.

Malo me skrbi, da je za vzgojo zahtevnejsa in da mi v nekem trenutku - pomladi - zmanjka casa zanjo. Imas dosti dela z njeno oskrbo, v kako veliki posodi jo imas?
(Te bom pa ob priliki pocukal za rokav.)
figula

Nič dela ni z njo, razen občasnega zalivanja.
Se bojim, da sem jo mogoče dala v prevelik lonec cca 26x20- sem si obetala ogromen grozd gomoljčkov Laughing Laughing težko rečem, nisem še zbrala poguma, da jo celo razkopljem in pogledam kaj vse je v zemlji.

Če mi bo še kakšna kalila, se mogoče odločim razkopavati staro. Potem bom že vedela kakšen volumen ji zadostuje.

Veš je malo zoprno tole "ob priliki" .... sicer nisem reden obiskovalec teh bio trgovin in zato ne vem ali imajo kurkumo vedno v ponudbi ??
mravlja

Se opravicujem, sem narobe razumel (da jih imas na razpolago doma). Bom pa v naslednjih dneh sel proti Ljubljani in mi BTC ne bo dalec, ti ne bom delal opravkov.
Saj grem rad od doma... Very Happy

Kar se pa posode tice, sem presenecen, namrec, pricakoval sem dimenzije okrog 80-100l (tako imam v spominu, pa ne vem vec zakaj). Verjetno so starejse (in vecje) rastline v vecjih posodah, kot pac povsod...

Lp.
figula

Mravlja, prav si razumel - imam jih doma Smile samo ne vem kako dolgo bodo zdržale Wink

Če se odločiš, da boš te dni raje zapečkar, ti jih z veseljem pošljem.
Ne vem kako stalna je njihova ponudba in če jih bodo imeli kasneje.

Po gledanju youtube filmčkov se mi zdi 100 litrov veliko preveč nevem ne vem če gre toliko v globino. Bo treba še enkrat pogledat.
mravlja

figula,
po ogledu spodnjih povezav (pred leti jih se nisem zasledil) lahko recem, da si imela prav. Dimenzija posode, v kateri imas kurkumo se mi zdi primerna. Se pa spomnim, da sem v nekem drugem posnetku videl vzgojo kurkume do cvetenja (in preko...), in so jih imeli v vecjih posodah. Saj, za cvetenje potrebuje vecjo koreniko, pa vecjo posodo... Very Happy
Vidim pa, da bakker prodaja kot kurkumo Curcuma alismatifolia (siamski tulipan) in ne Curcuma longa (turmeric)... je to tista razlika v okusu?

https://www.youtube.com/watch?v=CuGa0mx55HU
https://www.youtube.com/watch?v=-SQ7QI5Hjco

https://www.bakker.com/sl-si/p/kurkuma-M50739

Imas zs.
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Figula, če sem prav razumela, imaš ti kakšen gomoljček kurkume in ingverja za ponudit radovedni preskuševalki novih rastlin? Jaz bi ju rada poskusila gojiti (in seveda uporabiti). Je/Bo možno kaj dobiti pri tebi?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
figula

lpmami, ja imam dokler traja zaloga Smile. Ti prišparam ?
Odgovori