Stran 4 od 7
Objavljeno: Sr Okt 25, 2017 9:38 pm
Napisal/-a mfranc
Metuljc, si prištela 10 € svoje provizije?
_________________mfranc
Objavljeno: Sr Okt 25, 2017 10:17 pm
Napisal/-a metuljc
Najbrž sem le površno prebrala....................... Aha, 58 in nekaj čez torej.
Objavljeno: Če Nov 09, 2017 9:22 am
Napisal/-a Žlehtnoba
Upam, da nisem česa spregledal; mislim, da ni bila nikjer omenjena količina žagovine in pa časovnica - bi lahko prosim, mfranc, pojasnil, koliko žaganja si "skuril" in koliko časa si dimil čilije? Jaz se bom tega namreč lotil prvič pa da ne bom ravno tople vode odkrival... Hvala.
No pa za jablano sem tudi prvič prebral, da je "best of", kar se tiče dimljenja čilijev; bom to upošteval spomladi, ko bom obrezoval drevje - če bo kakšna večja količina, javim interesentom _________________go with your instinct to live as you want
Objavljeno: Če Nov 09, 2017 11:04 am
Napisal/-a brbr
Mi smo tako "dimnico" kupili spomladi (naročal je gospod prek spleta, zato ne vem, od kje je prišla. Stala pa je cca 50€. Imeli so še en večji model, ki je stal okoli 70€). Zadnjič smo jo prvič uporabili za dimljenje čilijev. Porabili smo dve-tri velike žlice žagovine (ne sme biti od smolastega lesa), ki jo je gospod Brbr nabrusil iz spomladi požaganih vej domačih dreves (katerih, ne vem). Čiliji so se dimili toliko časa dokler ni pogorel ves špirit v posodicah . To je cca 20min. Rezultat je bil odličen.
Govorila sem tudi z enim ribičem (ta dimnica je prvenstveno namenjena dimnjenju rib), ki je rekel, da tako pri njih doma večkrat dimijo ribe za kosilo. Tudi te so gotove v cca 20minutah.
Pri nas bomo predvidoma v nedeljo dimili zadnjo bero čilijev. Mogoče bomo zaganju dodali kakšno dišavnico..._________________naredimo svet lepši
Objavljeno: Če Nov 09, 2017 11:42 am
Napisal/-a Žlehtnoba
Ok, najlepša hvala za info! Sedaj imam vsaj neke smernice, po katerih se ravnati; za dimljenje bom pa uporabil kolega oziroma pardon, njegov weberjev smoker
Ko se bo zločin zgodil, pa seveda poročam o izplenu _________________go with your instinct to live as you want
Objavljeno: Če Nov 09, 2017 11:14 pm
Napisal/-a choco_chili
Pred leti sem dimil pri Mfrancu, potem sem tudi sam iskal ta smoker, nazadnje pa sem zadevo uredil tako, da kar sam dimim v večjem woku na manjšem gorilniku (ta za v kamp iz Decathlona - res je zakon). V wok daš folijo, nanjo 3 žlice jablane, nanjo manjši del folije, da ne kaplja na jablano, vstaviš mrežo, nanjo zložiš čilije, pokriješ s pokrovom, ki ima na vrhu luknjo in vse skupaj zaviješ v folijo. Na srednji jakosti je 30 minut čisto dovolj. Izplen je isti kot v tistem namenskem smokerju, samo da tako malo improviziraš.
Tukaj je še posnetek : https://www.instagram.com/easyrecepti/ - tretji v prvi vrsti.
Sem pa za to izvedel na Youtubu : https://www.youtube.com/watch?v=is0yYF_FsW8
Objavljeno: Pe Nov 10, 2017 12:56 am
Napisal/-a Žlehtnoba
Uuu, @choco_chili, moram te pohvalit za res izčrpen in bogat tako besedilno kot slikovno nazoren blog Easy recepti.
Izvedel sem ogromno stvari; od sajenja in presajanja naprej, bil še dodatno opogumljen, kar se kuhanja omak tiče, rezultat pa zadovoljni obrazi, ki jim izpod čela kdaj pricurlja kaka kapljica potu, ko jim rahlo zakuha, hihi. Skratka super, res! Če bi imel tri palce, bi pa vse tri v luft držal
Ne dvomim, da je bilo v izdelavo in ažuriranje bloga vloženo ogromno truda (in časa) - pa najbrž nisem edini, ki mu je bil v pomoč._________________go with your instinct to live as you want
Objavljeno: Pe Nov 10, 2017 1:57 am
Napisal/-a mfranc
Choco_chili, tole je pa res elegantna bližnjica! _________________mfranc
Objavljeno: Pe Nov 10, 2017 5:59 am
Napisal/-a mravlja
Imam eno vprašanje, upam, da ne bo jeze.
Zakaj sploh dimiti? Zaradi arome?
Meso se je včasih dimilo, da je prestalo zimo, za takojšnjo rabo ne. Se vam ne zdi, da je takole "bližnje" dimljenje bolj nekakšno "dodajanje saj" (starodobnih E-jev) drugače zelo dobremu, zdravemu pridelku?
Samo vprašam...
Objavljeno: Pe Nov 10, 2017 8:21 am
Napisal/-a metuljc
Od količine dodatkov, ki niso nujno zdravju ravno najbolj prijazni, ki jih zaužijemo z dimljenimi čiliji, se, po mojem mnenju, seveda, približamo ene 10 vdihom zraka v enem zimskem dnevu, ko vreme "dol tišči", okoli nas pa je nekaj hiš, ki kurijo drva, pelete,.................... Ali pa, recimo, porciji malo zažganih čevapčičev.
Ja, zaradi arome, seveda. Si kdaj poskusil dimljeno papriko, dimljen čili? Čisto malo dodatka v jed da izjemno aromo.
Saj prekajevanje mesa pa tudi ni ravno metoda iz preteklosti, se dandanes uporablja.