Stran 4 od 26
Objavljeno: So Jan 11, 2014 2:06 pm
Napisal/-a paprika
Sod+kurilnica?
Bokashi odpadki+pomešani z zemljo na vrh plast slame pokrito pustim
bi delovalo?
Ali morajo biti prisotne razne živali?
Objavljeno: So Jan 11, 2014 2:39 pm
Napisal/-a muha
Kurilnica bi bila za to, o čemer sem pisala, pretopla. Vsaj naša ima čez 20 °C. Glede ostalega pa pojma nimam - prepuščam vso modrost kar materi naravi .
Objavljeno: So Jan 11, 2014 3:06 pm
Napisal/-a paprika
Pisal sem o nadaljnem kompostiranju fermentiranega izdelka ,
ker zunaj je za to prehladno ane.
pointa je v tem da bi imel do spomlani nekaj te zadeve skompostirane..
Objavljeno: So Jan 11, 2014 3:56 pm
Napisal/-a zuf
Tudi jaz razmišljam v tej smeri, da fermentirano vsebino ne bi metal na zunanji kompostnik čez zimo.
Isto sem razmišljal o sodu, kateremu bi sproti dodajal krtine in drugo zemljo.
Takole nekako bi šlo:
- napolnim bokashi posodo
- dam fermentirat za 14 dni
- nato gre v sod, zraven pa primešam krtine
- na dno soda bi na začetku nasul 10cm krtin
- sod bi bil v pokritem lesenem prizidku štale, kjer je veliko listaj, zato bi bil sod izoliran z lsitjem
Objavljeno: So Jan 11, 2014 4:02 pm
Napisal/-a paprika
Jaz bom postavil zadevo v garažo kjer je približno 15-20 stopinj
vprašal sem tudi tega g.Bryan McGrath kaj poreče nato
pravkar sem gledal film kjer manevrira z tekočinami in suhimi zadevami
take je colo zlil noter zelenjavno juho.
In ko je pokazal kakšne korenine ima njegova paprika te pa vrže.
Objavljeno: So Jan 11, 2014 4:10 pm
Napisal/-a zuf
Za kompostiranje bo tvoja temperatura idealna.
Tukaj je njegov video kako kompostirati bokashi na različne načine (v kompostniku, na grredah, v posodah) - bokashi soil generator.
Pri posodi z dnom moraš posuti nekaj zemlje na dno.
Objavljeno: So Jan 11, 2014 4:15 pm
Napisal/-a pep
Vsaj 1 krat tedensko nesem na kompost bio odpadke, med potjo napolnim vrečko z razpadllo listavko, ki jo posipljem na vrh, včasim še vrečko rjavega sladkorja za kavo (3g) pa je kup vedno nižji.Mislim, da pri tej temperaturi koristne bakterije niso na dopustu.
Objavljeno: So Jan 11, 2014 4:27 pm
Napisal/-a zuf
Hah, danes je bila cela pomlad.
S pomočjo sladkorja dobro pospešiš zadevo, temperature zadnje čase so pa tudi precej visoke za "zimo".
Ravnokar sem si premislil.
Nič ne bom soda uporabil.
Bom kar direktno na zemljo dajal v leseni prizidek, kjer so shranjevali listje.
Prostor je zračen, ima streho, kot tla služi zemlja, vse skupaj je na eni strani celo vkopano v zemljo 2m in veliko listja smo notri shranili na jesen.
"Notranji" kompostnik v stiku z zemljo zaščiten pred dežjem in izoliran s suhim listjem od pozne jeseni do pomladi, juhej.
Objavljeno: So Jan 11, 2014 4:37 pm
Napisal/-a bobolino
tole vprašanje je tudi mene matralo, kam z odpadki iz organka. Karseda dolgo jih imam v posodah, ker imam tri, in lahko, potem se jih nese v zunanji kompostnik, kamor se nalagajo tudi kake skisane marmelade, ipd.
zdaj pa ne vem, ali naj v tega zunanjega, pokritega, pač čez zimo nalagava te "mokre" odpadke, in ga potem takoj spomladi, ko bodo temperature dovoljevale, zloživa v kup za kompostiranje, torej plast zelenega, organka, in potem plast rjavega, ali pa naj zdaj vmes dajam zemljo z brežine, ki se usuva, in je popolnoma sipka?
koliko časa rabi tak kompostni kup, da se "naredi"? Če ga po slojih narediva npr. marca, bo v parih mesecih zrel?
direkt na grede ne bi dajala, ker imam gor zimsko zelenjavo, solato, kapusnice, ipd.
tekočino pa pridno zbiram, in ugotavljam, če sproti dajam kuhinjske odpadke v koš, in jih pridno posipavam in tlačim, ima tekočina celo prijeten vonj, in tudi vsebina organka ne smrdi. Tekočino bom uporabila za gnojenje trave, bom letos poskusila z njo, namesto umetnih gnojil, predvsem zato, ker odkos uporabljam za zastirko na gredah. In pa vrtnice bom zalivala z njo. Neki rezultati morajo biti, a ne?_________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
Objavljeno: So Jan 11, 2014 5:00 pm
Napisal/-a paprika
V bistvu bom vzel podo z dnom, dodam malo zemlje na dno
potem bokashi pomešan z zemljo do tri četrt in navrh zemlja
zaprem in noter.
Temperature od zunaj se precej lahko spreminjajo in lahko upočasnijo proces.