Kompostiranje

Odgovori
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

zuf je napisal/a:
Kaj pa se zgodi z saharozo, ko jo stopimo v vodi, je bolje dostopna?
A bekterije imajo ta gen?
Ker so nore na namizni sladkor stopljen v vodi.

Vsaka snov je bolje dostopna, če je raztopljena v vodi, oz. je sploh le taka dostopna encimom (seveda, če je sploh topna v vodi, sicer se pač le razprši, zato je žolč emulgator maščob v dvanajstniuku, ker razprši (emulgira) maščobo na drobne kapljice, emncimi imajo tako boljši dostop do maščobnih molekul v teh kapljicah).
Mislim, da imajo saharazo vsi organizmi, ker je saharoza transportni sladkor (iz listov v dele, kjer se pretvori v škrob, ki je energijska zaloga rastlin) in je torej vsesplošno prisotna, kar je v evolucijski zgodovini gotovo pogojilo ohranjanje tega encima (pardomn, gena, ki ga zapiuje), pri večini organizmov.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

voda je napisal/a:

pri meni v Istri se od zlatih minic od maja-julija ne da živet. vse uničijo: vrtnice, druge rože, pradajze, smokve, češnje itd. eni pravijo da pomagajo pri kompostiranju. mi lahko kdo pove kaj pomagajo?

Kot sem razumela ogrci zlate minice pomagajo pri presnavljanju komposta, podobno, kot delujejo deževniki v zemlji. V odprtem kompostniku so tudi pri meni, ravno tako v koritih, kjer je direkten dostop do zemlje. Pomagalo bi, če bi odraslim osebkom popolnoma zaprla dostop do komposta. Na primer pokrit kompostnik iz tesno skupaj zbitih desk.
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

Muha. zapirat kompost nikakor ni dobro. če bi te živalce delale samo v kompostu me ne bi motile. kriza je ko odrasli osebki uničujejo sadeže in cvetove. za primer na eni zreli figi (plod) jih je po 30, kar en čez drugega. ko nabiraš češnje in jih med tem zmotiš, se usuje cel roj /na stotine/. v enem cvetu vrtnice, ali na amer. slamniku itd-jih je po več skupaj. žal jih zaradi tega dobesedno lovim in jima nastavljam pasti. so uničevalna groza. pri meni od vseh najbolj nadležna. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
voda

zaključek v kompost gredo da odložijo nov življenje in ta čas dokler delaja "stanovanje"-kroglice, so aktivni. potem odmrejo. tako, da neke velike koristi ni od njih. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
paprika

Odgovor Napisal/-a paprika »

privabit naravne sovražnike,če se le da.
Uporabniški avatar
Peter
Kraj: Lucija

Odgovor Napisal/-a Peter »

voda je napisal/a:
zaključek v kompost gredo da odložijo nov življenje in ta čas dokler delaja "stanovanje"-kroglice, so aktivni. potem odmrejo. tako, da neke velike koristi ni od njih. lpvoda

Hrošči se parijo poleti, nato odložijo jajca v vlažen humus. Po 10-15 dneh se razvijejo ličinke, ki se več kot pol leta prehranjujejo in živijo v kompostu. Med tem se tudi 3x levijo. Spomladi, konec aprila-maja-junija se zaprejo v kroglico v kateri se po 16-18-tih dneh razvijejo v odraslega hrošča.

Sam imam v kompostu ogromno teh ličink. Ker so v veliki večini sklepam, da one naredijo največ. Njihovo delo je razvidno iz teh slik:

Presajanje:

Povečana slika presajenega komposta, valjasti drekci so produkt ličinke:

Na spletu piše, da je koristna živalca, ki pa v povečanem številu postane tudi nadležna, ker uničuje cvetove in sadje.
Lani sem pri presajanju komposta nabral najmanj 5 litrov teh ličink, katere sem stresel nazaj na kompost. Na svojem vrtu nisem opazil posebne škode iz njihove strani.

L.p.
voda

imaš srečo. mislim, da naravnih sovražnikov nimajo. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

voda, tudi sama sem nekaj brskala po spletu kako se jih ubraniti. Edino, kar sem našla je bilo: ročno pobiranje in uničevanje.

Zanimivost: nasprotno od podobnih hroščev so dobri letalci, ker jim pri letu ni treba dvigniti trdih hrbtnih krilnih poklopcev, saj lahko letalna krilca iztegnejo ven ob straneh.
Nazadnje urejal/a muha 03 Mar 2014 09:05; skupaj popravljeno 2 krat
voda

ja, ednino osebni obračun je možen. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Debato o zlati minici sem prenesla še SEMLE. Prosim, da se tam tudi nadaljuje, da se ne bodo podatki izgubili tule v obširni temi o kompostiranju.
Odgovori