zuf je napisal/a: |
Kaj pa se zgodi z saharozo, ko jo stopimo v vodi, je bolje dostopna? A bekterije imajo ta gen? Ker so nore na namizni sladkor stopljen v vodi. |
Vsaka snov je bolje dostopna, če je raztopljena v vodi, oz. je sploh le taka dostopna encimom (seveda, če je sploh topna v vodi, sicer se pač le razprši, zato je žolč emulgator maščob v dvanajstniuku, ker razprši (emulgira) maščobo na drobne kapljice, emncimi imajo tako boljši dostop do maščobnih molekul v teh kapljicah).
Mislim, da imajo saharazo vsi organizmi, ker je saharoza transportni sladkor (iz listov v dele, kjer se pretvori v škrob, ki je energijska zaloga rastlin) in je torej vsesplošno prisotna, kar je v evolucijski zgodovini gotovo pogojilo ohranjanje tega encima (pardomn, gena, ki ga zapiuje), pri večini organizmov.