Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

So vaše rastline zbezljale? Pomoč prihaja

Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

metuljc je napisal/a:
Vsekakor pričakuj, da se bodo rastline same "zmenile", sčasoma, katera bo rasla, katere bodo zatrte. takšno je pač naravno tekmovanje med njimi.

Ja, tako je tudi mišljeno in s tem računam. Zato pa bi rad naselil široko množico, da so čim boljše šanse kaj od poskušenega dobro zadeti.

Ko bo šla Gartlc ekspedicija k Robertu v Prekmurje, se lahko oglasite še na našem ranču.
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Recimo en dober kandidat za tvoje želje je tudi Pycnanthemum pilosum

Zelnata trajnica, visoka do tričetrt, cveti poleti do pozne jeseni in je resnično polna čebel.
Ne vem sicer kako bi zdržala kakšno močnejšo tourturo nevzdrževanja, a poizkusiti ni greh.
Pri meni, na robnem pasu njive se ima dobro. Prvenstveno sem jo nabavil za dišavnico, sedaj pa mi je bolj vredna za opazovanje čebeljih grozdov.

Imam samo še eno večjo sadiko viška, lansko leto pa jih je bilo precej. Škoda.
Kaj več o njej si preberi na povezavi.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

Po opisu precej spominja na monardo.

"its persistence under unweeded field conditions appears to me to be considerably better than anise hyssop." sold Smile

http://plants.bees.net/gallery/lamiaceae/Pycnanthemum_verticillatum_copy
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

crtj, kaj pa laški smilj? Ta preživi mesece vročine brez vode, vsaj tako pravi sosed, ki je doma iz okolice Knina, kjer poleti skoraj ne dobijo dežja in ravno zato gojijo smilj tudi v nasadih. Eno sadiko lahko dobiš spomladi od mene, naprej ga razmnožiš s potaknjenci, tako kot sivko.
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

To sem jaz že naredila raziskavo Wink . Smilj ni medonosen, ima pa pelod in cveti tudi pozno v jesen, vse do zmrzali.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

Muha, vse sem pripravljen poskusiti.

Kaj pa perovskija in gadovec, ima morda kdo viške?
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Ta (perovskija) bi tudi bila za tvoje razmere, vendar pri meni ni ravno vroča izbira med čebelami. Ne da ne, vendar pa se drenjajo nikakor ne na njej.

Viškov nimam, bi jo pa lahko nekaj potaknil. Se pa dokaj počasi korenini, tako da pred naslednjo jesenjo (poznim poletjem) nebi nič obljubljal.
Odgovori