Stran 4 od 6
Objavljeno: So Sep 03, 2016 11:42 am
Napisal/-a Andrej Banko
Jaz sem včeraj na Pokljuki našel nabral približno 20 gobanov, še kakšnih 10 sem pa pustil, ker so bili že stari, veliki, precej obžrti ali pa že plesnivi.
Ampak to je za moje standarde dokaj slabo. Sem potem še nekaj cigančkov, štorovk in lisičk vrgel v košaro, da nisem šel prazen domov.
Sem pa od sodelavk slišal, da je v tržiških koncih nekoliko bolj bogato. Tam v tistih klancih nad Jelendolom proti Šiji in Kofcam ...
Objavljeno: So Sep 03, 2016 1:28 pm
Napisal/-a metuljc
Menda pri nas že rastejo mrtvaške trobente. Jutri grem preverit.
Objavljeno: Ne Sep 04, 2016 10:29 pm
Napisal/-a metuljc
Preverjeno, res rastejo, nabrana ena srednje velika košarica. Če samo povem, to so skoraj edine gobe, ki jih jaz najdem..............
Meni so odlične, sušim jih, pa zmeljem v prah ali kar nalomim in potem so za v juho, rižoto, omake,..................
Jih kdo pripravlja še kako drugače?
Objavljeno: Ne Sep 04, 2016 10:58 pm
Napisal/-a juglans
metuljc je napisal/a: |
Jih kdo pripravlja še kako drugače? |
Ne, ker nimamo ideje kako bišlo še drugače. So pa resnično super začimba.
Drugače pa, na našem koncu kar nekaj turkov, pa tudi kakšen jurček, golobica. Turke sušimo, ker so veliko bolj aromatični kot ostali gobani. Dobri so na pici, recimo.
Objavljeno: Ne Sep 04, 2016 11:20 pm
Napisal/-a metuljc
Mimogrede: bete marel tudi sušijo, zmleti v prah so zelo aromatični, pravijo. Če bo kdo našel marele, da bo vedel..................
Objavljeno: Pe Sep 09, 2016 10:35 pm
Napisal/-a Danilo
Metuljc,
črne trobente so odlične tudi v mešanici za gobovo juho ali rižoto. Se pa strinjam, dA najboljšo aromo razvijeo posušene.
Lep pozdrav
Danilo
Objavljeno: Pe Sep 09, 2016 11:18 pm
Napisal/-a metuljc
Danilo je napisal/a: |
Metuljc, črne trobente so odlične tudi v mešanici za gobovo juho ali rižoto. |
Verjamem, a mi manjka osnovni pogoj - druge gobe, da bi imela mešanico.
Moram pa reči, da so pražene, z jajci, tudi odlične.
Večina se jih suši, nekaj jih je dobila sestrina družina.
Objavljeno: So Okt 08, 2016 1:56 am
Napisal/-a MARTINKA
Danes je bil spet dober dan za nabiranje gob. Nabrali smo 8 mladih, čvrstih in zdravih jurčkov, ogromno brezovih dedkov in macesnovih gobanov, nekaj marel, sirovk, tintnic, šampinjonov in lisičk. Zdajle sem šele gotova: vloženi jurčki (1 kozarček) in macesnovi gobani (3 kozarčki), spanirane marele so v skrinji - 2 pladnja iz pečice in eno večje cedilo zblanširanih mešanih gob (dovolj jih bo za jutri zjutraj z jajcem in 3x za juho).
Zdaj imam za nekaj časa dovolj gob. Nabirat jih je luštno, samo je potem tooooliko dela z njimi ... Ampak pozimi pa pašejo, a ne.
Objavljeno: So Okt 08, 2016 9:45 am
Napisal/-a Andrej Banko
Ja, sem slišal z večih koncev, da so zdaj malo pognale.
Na žalost ( ali pa na srečo ) nimam časa za nabiranje.