Objavljeno: Po Jan 15, 2024 12:51 pm
Obujam tole zaprašeno temo....Sicer samo pripravljanje navadnega jogurta.
V preteklih dneh sem naredila prvi dve seriji domačega jogurta. Uporabila sem polnomastno mleko iz mlekomata.
V prvem poizkusu sem uporabila samo 2dcl mleka. Melko sem prevrela, ohladila do mlačnosti. V manjši kozarec za vlaganje sem dala dobro žlico polnomastnega navadnega jogurta, prelila z mlekom, dodala sem tudi smetano, vse dobro premešala z lesenimi vilicami in postavila v pečico ogreto na 50st. Pečico sem takoj ugasnila.
V pečici imam debelo glineno ploščo, na kateri pečemo kruh. Ta plošča dobro zadržuje toploto. Nanjo sem postavila kozarček in toplomer, ki je namenjen kontroli temperature v jedeh med peko.
Ko je temperatura padla na 38st, sem vključila lučko v pečici. Temperatura potem ni več padala.
Po šestih urah je bil jogurt narejen. Bil je trd, s smetano na vrhu. Po izgledu je spomijnal na kislo mleko, ki ga dobiš na kakšni planšarski planini.
Okus je bil bolj blag, ne tako kisel, kot pri kupljenem jogurtu in omamno kremast. Skratka, čista desetka.
Lonček sem potem zaprla in shranila v hladilnik.
Pri drugi pripravi, pa sem smetano s površine zavretega mleka odstranila. Jogurt je še vedno odličnega okusa, a ne tako kremast. Tako je padla soglasna odločitev, da v bodoče izedujemo jogurt s smetano vred.
Izdelovala pa bom tedensko zalogo /razporejeno v posamezne kozarčke), po peki kruha...
Za vse napisano je v veliki meri zaslužna Muha, ki me je na zadnji klepetalnici bogato založila z lastnimi izkušnjami in tako dala zadnji kanček poguma, ki mi je manjkal.
Pred leti sem, namreč že enkrat poizkusila narediti jogurt, a sem ga delala tako kot kislo mleko, le da sem v mleko zamešala kupljen jogurt. Nastala je sicer kompaktna stvar, ki pa je bila grenkega okusa, z veliko "sirotke" na vrhu..._________________naredimo svet lepšiNazadnje urejal/a brbr 15 Jan 2024 13:38; skupaj popravljeno 1 krat
V preteklih dneh sem naredila prvi dve seriji domačega jogurta. Uporabila sem polnomastno mleko iz mlekomata.
V prvem poizkusu sem uporabila samo 2dcl mleka. Melko sem prevrela, ohladila do mlačnosti. V manjši kozarec za vlaganje sem dala dobro žlico polnomastnega navadnega jogurta, prelila z mlekom, dodala sem tudi smetano, vse dobro premešala z lesenimi vilicami in postavila v pečico ogreto na 50st. Pečico sem takoj ugasnila.
V pečici imam debelo glineno ploščo, na kateri pečemo kruh. Ta plošča dobro zadržuje toploto. Nanjo sem postavila kozarček in toplomer, ki je namenjen kontroli temperature v jedeh med peko.
Ko je temperatura padla na 38st, sem vključila lučko v pečici. Temperatura potem ni več padala.
Po šestih urah je bil jogurt narejen. Bil je trd, s smetano na vrhu. Po izgledu je spomijnal na kislo mleko, ki ga dobiš na kakšni planšarski planini.
Okus je bil bolj blag, ne tako kisel, kot pri kupljenem jogurtu in omamno kremast. Skratka, čista desetka.
Lonček sem potem zaprla in shranila v hladilnik.
Pri drugi pripravi, pa sem smetano s površine zavretega mleka odstranila. Jogurt je še vedno odličnega okusa, a ne tako kremast. Tako je padla soglasna odločitev, da v bodoče izedujemo jogurt s smetano vred.
Izdelovala pa bom tedensko zalogo /razporejeno v posamezne kozarčke), po peki kruha...
Za vse napisano je v veliki meri zaslužna Muha, ki me je na zadnji klepetalnici bogato založila z lastnimi izkušnjami in tako dala zadnji kanček poguma, ki mi je manjkal.
Pred leti sem, namreč že enkrat poizkusila narediti jogurt, a sem ga delala tako kot kislo mleko, le da sem v mleko zamešala kupljen jogurt. Nastala je sicer kompaktna stvar, ki pa je bila grenkega okusa, z veliko "sirotke" na vrhu..._________________naredimo svet lepšiNazadnje urejal/a brbr 15 Jan 2024 13:38; skupaj popravljeno 1 krat