Stran 4 od 86
Objavljeno: Pe Dec 09, 2016 2:05 pm
Napisal/-a RipseR
Med_Ica je napisal/a: |
Jaz pa sem si zaželel enega nepekočega Habanerota z značilno sadno aromo. Vem, da je nakdo na forumu pisal o tem , pa niti pod razno ne najdem... |
Eden okusnejših skoraj nepekočih čilijev je Trinidad Perfume.
Žal nimam izoliranih semen.
Objavljeno: Ne Dec 11, 2016 8:46 pm
Napisal/-a mravlja
Dolgoletni ljubitelji in ˝stari mački˝ poznate kup internetnih virov z raznoraznimi informacijami o čilijih. Sam sem danes naletel na tole, se mi zdi, da je skupaj zbranih kup uporabnih in zanimivih informacij, mogoče manj živobarvne in pompozne, pa bolj poučne. Vsaj zame... Mogoče pa že poznate.
http://www.seminka-chilli.cz/
http://www.seminka-chilli.cz/kapsaicin-v-medicine/
http://www.seminka-chilli.cz/o-chilli/chilli-papricky-v-lekarstvi/
...
http://www.seminka-chilli.cz/chilli-recepty/
...
http://www.seminka-chilli.cz/o-chilli/druhy-paprik/
http://www.seminka-chilli.cz/druhy-papricek/
...
Vsakega vašega komentarja bom vesel.
Objavljeno: Ne Dec 11, 2016 11:02 pm
Napisal/-a Zelenc
Najbrž je fajn. Ampak jest češk čist nč ne zastopim...
Objavljeno: Ne Dec 11, 2016 11:13 pm
Napisal/-a Bicikel
Objavljeno: Ne Dec 11, 2016 11:51 pm
Napisal/-a mravlja
Hehe... :
Od leta 2012, izdelujemo čili omako blagovne znamke na mučenja, ki vključuje štiri vrste.
Finest čili omaka v naši ponudbi Habanero muka za dame iz marelice pire in Habanero paprike.
Sam uporabljam google translate: češko > angleško... včasih da bolj smiselne rezultate.
Hehehe... ta je dobra:
za našo ˝vročino/pekočino˝ čilija uporabljajo izraz ˝ogorčenost˝ !
Bicikelj, kako ogorčene čilije boš imel naslednje leto ?
Objavljeno: Po Dec 12, 2016 1:38 am
Napisal/-a juglans
@mravlja; in čakam kaj odvrne bicikel
Jaz pa z nekimi mešanimi občutki ugotavljam, da mi na nek način čili ne odgovarja najbolje. Presnova, ali kako bi se izrazil, ... morda počutje po čili kosilu mi ne dene najbolje. Srbeča koža, na nekaterih mestih celo občutljiva, ... kot bi mi ne odgovarjali za mojo presnovo.
Občutki so še dokaj megleni, nekako nejasni. Čudno.
Je morda kdo kdaj naletel na kakšno omembo podobnega pojava?
Ali pa si morda le domišljam, krivec pa je skrit?
Objavljeno: Po Dec 12, 2016 2:25 am
Napisal/-a mravlja
Kapsaicinska intoleranca ali celo alergija naj sploh ne bi bili tako redki:
http://www.instah.com/allergies/chili-pepper-allergy-symptoms-and-treatment/
http://www.livestrong.com/article/515108-the-signs-symptoms-of-a-cayenne-pepper-allergy/
...
Verjetno ni prijetno, je pa vse odvisno, kako ogorčeni so čiliji, ki v danem trenutku pridejo v usta.
Sam se kakšnih težkih primerkov še nisem lotil, se jih pa bom.
S čili mazilom pa sem si uspešno lajšal/zdravil bolečine v križu - zame ni boljšega - tako da v kolikor bodo prehudi za namaz, jih spremenim v mažo.
Objavljeno: Po Dec 12, 2016 11:25 am
Napisal/-a goIdhorn
mravlja je napisal/a: |
S čili mazilom pa sem si uspešno lajšal/zdravil bolečine v križu - zame ni boljšega - tako da v kolikor bodo prehudi za namaz, jih spremenim v mažo. |
Kako pa narediš to mazilo? Iz kakih sort?
Objavljeno: Po Dec 12, 2016 11:39 am
Napisal/-a juglans
Mravlja hvala za posredovano. Moje opažanje je še zelo na začetku in dopuščam možnost, da se kot krivec za težavice s časom izkaže kaj povsem tretjega.
Za alergijo mi je znano, vendar vsaj trenutno ne opažam nekih reakcij pri konzumiranju sladke paprike. Več ali manj pri pekoči papriki (uporabljam home made suho mix čili varianto)
Vendar moram priznati še nekaj. Ker so to šele začetki ozaveščanja vem, da v kuhinji še ni striktnega reda izločanja sumljivih sestavin. Nekako smo navajeni kar precej dodajati čili k jedem, zato bo za preskok na izločevanje malo trajalo.
Sicer pa ni sile, tudi pri nas smo bolj "mild ogorchenost" tolerance.
Bom še naprej tipal in upam, da kaj oprijemljivega ugotovim.