Ročne spretnosti

notranjka

Odgovor Napisal/-a notranjka »

Melona je napisal/a:
Muha, najlonk?

Tudi moja nona je uporabila odslužene najlonke ali stare bombažne majice,od ata srajce,...Zrezala jih je na trakove in kvačkala.Imela je eno malo daljšo in debelejšo kvačko.

Iz odsluženih pvc vrečk pa je ponavadi kvačkala preprogo za kopalnico ali pa preprogo za pod tuš ali za v banjo,da ni tolk drselo._________________~~~~****~~~~****~~~~
http://poosmiinpol.blogspot.com/
Uporabniški avatar
Seasmoon
Kraj: Obala

Odgovor Napisal/-a Seasmoon »

Jaz sem pri ročnih delih nerodna in štorasta in zavidam ljudem, ki imajo dobre ročne spretnosti in ki lahko preko tega tudi služijo. Jaz mislim, da al ti je to dano v zibelko al pa tega nimaš. Tudi jaz bi to rada počela, a žal nisem dobra pri ročnem delu. Notranjka in lpmami, malo sem pogledala vajini spletni strani in lepo delata. In še posebej so mi všeč izdelki od lpmami, ker če sem prav videla, ona dela vse iz naravnih materialov, kar mi je zelo všeč.
Life is like a game ... play it ...

Slika
notranjka

Odgovor Napisal/-a notranjka »

Hvala,me veseli da ti je moj blog všeč.
LPmami pa dela vse natur ja_________________~~~~****~~~~****~~~~
http://poosmiinpol.blogspot.com/
Uporabniški avatar
Lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Lpmami »

Seasmoon je napisal/a:
...malo sem pogledala vajini spletni strani in lepo delata. In še posebej so mi všeč izdelki od lpmami, ker če sem prav videla, ona dela vse iz naravnih materialov, kar mi je zelo všeč.
Ja "ona" dela vse iz naravnih materialov Wink Po slovensko jaz sicer raje rečem, da barvam (volno, svilo, bombaž) z rastlinami, angleško se pa to imenuje "natural dyeing", tako da že s poimenovanjem pokažejo, da gre za naravne barve.
Vesela sem, da so ti moji izdelki všeč, po drugi strani pa žalostna, da se imaš za nerodno in štorasto pri ročnih delih. Sama sem za nekatera bolj spretna, za druga pa manj. Tako sem, na primer, hodila na delavnice pletenja cekarjev iz koruznega ličkanja, pa mi ni šlo, tudi z dodatnimi urami prijazne učiteljice ne. Na koncu sem na tri četrt narejen cekar nesla v klet, po par letih pa v smeti Sad
Za razliko od tebe jaz ne mislim, da al ti je to dano v zibelko al pa tega nimaš, ampak da ima večina to spretnost dano v zibko v večji ali manjši meri. Kdor ima tega daru manj, lahko še vedno s pravim učiteljem, s svojo vztrajnostjo in prizadevnostjo osvoji veliko ročnih tehnik.
Ne prehitro obupat Very Happy_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Uporabniški avatar
Seasmoon
Kraj: Obala

Odgovor Napisal/-a Seasmoon »

Delno se strinjam. Jaz recimo sem probala šivanje, risanje in oblikovanje iz lesa in mi ni šlo dobro od rok, vse je šlo v smeti, pa sem si rekla, da pač nimam ravno spretnih rok.
Life is like a game ... play it ...

Slika
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Imaš pa gotovo kak drug talent, kjer si nadpovrečno uspešna. Tistega neguj in naj te izpolnjuje. Zakaj so nastale različne stroke? Ravno zato, ker nekaterim gredo določene stvari bolje od rok, kot drugim.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

"Heureka!" sem vzkliknila, ko sem odkrila tiskano volno za nogavice. Z njo je pletenje veeeliiiko bolj zabavno, izdelki pa zanimivi. In čudo prečudno, nogavice so nepričakovano tople in vzdržljive.

Iz ene 100 gramske klobke tiskane in še ene stogramske enobarve v ustreznem tonu sem spletla 3 pare nogavic in še je ostalo dovolj enobarvne za kasnejše obnavljanje podplatov.

Zabavno je tudi loviti začetek barve za drugo nogavico, da se vzorec na obe ujame. Wink

Tudi s patentom sem sedaj zadovoljna. Saj to o sukanju pentelj sem poznala že prej, le da sem poprej sukala tudi leve. Posledično je bil patent neelastičen in še vzorec je bil opazno zasukan v levo. Metuljc, hvala, da si me spet spomnila na to.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

me veseli, a ne vem, kdaj sem te spomnila.
Tudi jaz razmišljam o pletenju, prav nogavic.
Kje si nabavila to volno?
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Po internetu pri Liupki - volna za nogavice - znamka je Regia, a jo imajo, sicer manjši izbor, tudi v Müllerju.

Spomnila si me pa tule

metuljc je napisal/a:
Za patent nasnujemo z dvojno nitko, na pletilke, s katerimi bomo pletli nogavice. Nato zamenjamo pletilke za pol ali celo številko manjše, delamo patent z zadaj vbadanimi desnimi pentljami, en leva/ena desna, ko preidemo s patenta, zamenjamo pletilke za prvotne.
Tako je patent čvrst in se ne raztegne brez meja.

S tem, da številke pletilk pri nogavicah niti ne menjam. Vse pletem z istimi. Bi jih pa nujno menjala pri pletenju patenta na rokavih.
Uporabniški avatar
Lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Lpmami »

Ja, tale volna je tako prijazna, kar sama dela vzorec. Imam v delu neke kape, vzorec je videti v redu._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Odgovori

Vrni se na “Ustvarjalne ideje”