Stran 4 od 4

Objavljeno: Če Mar 01, 2018 2:55 pm
Napisal/-a muha
Mi je kar logično, mleko se res hitro navzame vonja. Je že v časih ročne molže veljalo, da je treba s sveže namolženim mlekom čimprej iz hleva.

Kaj pa glede odstotka maščobe, o čemer se pogovarjamo v prejšnjih prispevkih, lahko tudi kaj razjasniš?

Objavljeno: Če Mar 01, 2018 5:56 pm
Napisal/-a Tonček
Včasih so mleko plačevali po% maščobe, zato je bila zaželena čim večja količina. Danes pa gre selekcija med drugim v smer več beljakovin. Količina maščobe je odvisna od pasme (jersey pasma ima celo 7%), laktacije, krme (pozimi več maščob in beljakovin). Ne vem zakaj se izogibati polnomastnemu mleku, saj ima več vitamina A,D,E,K. Večji problem je laktoza, saj se pojavlja čedalje več ljudi z intoleranco in je prodaja brezlaktoznega mleka v močnem porastu. Pa tudi alergije na mlečne beljakovine je vse več.
Mislim, da niste omenili kajmak, ki je iz fermenritane osoljene kuhane smetane, pobrale drugi dan.

Objavljeno: Če Mar 01, 2018 6:22 pm
Napisal/-a Tonček
Če še malo pofilozofiramo o posnetem in polnomastnem mleku. Polnomastno ima 4% maščobe, posneto pa 1,5%. Razlika je 2,5 g maščobe na 1 deci. Če popijemo 5 deci mleka na dan, je to 12,5 gramov maščobe manj, kar znese 112,5 kalorij. To je 43 gramov kruha ali 11 gramov cukra. Če ga zaužijemo še manj kot pol litra na dan, je "shujševalni učinek" še manjši, a smo prikrajšani za nekatere vitamine in esencialne maščobne kisline. In posneto mleko ima še nekaj več laktoze (cukra), če že dlakocepimo.

Objavljeno: Če Mar 01, 2018 7:48 pm
Napisal/-a lpmami
Tole o maščobah mi je že nekaj časa jasno in sem vesela, da imam lahek dostop do polnomastnega nehomogeniziranega mleka krav, ki niso krmljene s silažo. Pa še zelo slastno je mmmm!_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje

Objavljeno: Če Mar 01, 2018 8:13 pm
Napisal/-a Plamenka
Tudi jaz vedno izberem polnomastne mlečne izdelke, nikoli light. Če se komu zdi, da s polnomastnim mlekom, jogurtom,...zaužije preveč maščobe, je zaradi vitaminov in esencialnih maščob bolje, da mleko in jogurt razredči, kot pa, da uživa posnetega.

Objavljeno: Pe Mar 02, 2018 10:56 am
Napisal/-a muha
muha je napisal/a:
Cinija1, bom probala z 2 litroma.


Opravljeno včeraj, z mlekom iz večerne molže. Kuhala sem ga počasi 2 uri, smetane je res še enkrat toliko, sva torej kar blizu skupaj, kar se mlečne maščobe tiče. Je pa izhlapelo nekaj dodatnih centilitrov tekočine in mleko je zato bolj sladkastega okusa.

Ostala bom kar pri dosedanjem načinu. Ne gre mi prvenstveno za maslo, čeprav je dobrodošlo. Posnemam ga zato, ker ne maramo plavajočih koščkov maščobe na vrhu kuhanega mleka. Meni je sama smetana zelo všeč, ker sem je navajena od otroštva, možu in otrokom se pa že pogled nanjo upira, buhvari, da bi si jo kdo namazal na kruh namesto putra Rolling Eyes .

Tonček: a lahko fermentiramo tudi smetano iz kuhanega mleka? Kako? Najbrž na hitro? Sprašujem zato, ker pri meni smetana, če je ne spremenim v maslo v teku dveh-treh dni, že pridobiva grenak priokus. Po enem tednu je pa samo za v kompostnik. Enak grenak priokus ima lahko tudi kupljen kajmak, če ga ne porabim pravočasno.

Objavljeno: Pe Mar 02, 2018 12:02 pm
Napisal/-a metuljc
muha je napisal/a:
Sprašujem zato, ker pri meni smetana, če je ne spremenim v maslo v teku dveh-treh dni, že pridobiva grenak priokus. Po enem tednu je pa samo za v kompostnik. Enak grenak priokus ima lahko tudi kupljen kajmak, če ga ne porabim pravočasno.


Če imaš lonček v zamrzovalniku in vsakič dodaš svežo smetano, je težava rešena.

Objavljeno: Pe Mar 02, 2018 1:21 pm
Napisal/-a muha
metuljc: tega se pa res nisem spomnila. Bom takoj preizkusila, ker mi je včasih res odveč delati maslo iz tistih par žlic smetane.

Objavljeno: Pe Mar 02, 2018 2:18 pm
Napisal/-a Tonček
Tudi kuhana smetana lahko fermentira, saj vsebuje še nekaj laktoze. Le mlečnokislinsko kulturo bi jo morali dodati. Mogoče bi šlo tako, da bi ji na začetku dodali nekaj kisle smetane (kot vir bakterij) in zmešali. Potem bi ji vsakokrat dodajali novo kuhano smetano in premešali. Seveda pa ne bi smeli imeti to v hladilniku, kjer prevladujejo psihrofilni mikrobi (delujejo močno lipolitično - razgradnja maščobe=grenak okus), temveč na sobni temperaturi. Če se dalj časa ne doda nov sloj, lahko začnejo delovat plesni. Pri kajmaku zorenje regulirajo z dodatkom soli.

Objavljeno: So Mar 03, 2018 12:24 am
Napisal/-a cinija1
Muha hvala, da si zapisala in da sva z maščobo nekje skupaj. Res mi je bilo čudno, da bi bila tako velika razlika.

Midva sva dva in imama enkrat na teden ta putr čisto dovolj, saj ga imava 3 dni za zajtrk. Ostale dni pač kaj drugega.
lep pozdrav cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...