Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Fižol

Odgovori
Mesecnik

Odgovor Napisal/-a Mesecnik »

Moj edini se zelen in cvetoc je Cherokee trail of tears, ostalo bo po moje slo....zalivam ne, ker je zaradi sonca in neprestanega vetra to misija nemogoce. Pa se macek ga hodi s kremplji gledat Rolling Eyes_________________Two roads diverged in a wood,
and I took the one less traveled.
--Robert Frost
zoyba

Odgovor Napisal/-a zoyba »

Muha, tudi pri meni jeruzalemčan ni problematičen. Ostali pač Confused_________________Robert
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

muha je napisal/a:
Vsi moji preklarji v tej vročini gagajo in stagnirajo, le jeruzalemčan pod protitočno mrežo veselo raste, cveti in rodi Surprised . Še dva sta poleg njega, pa ju vročina tudi zdeluje. Da je bolj pozen vem že od prej, da je bolj odporen na vročino, mi je pa nekaj novega in se bo moralo še potrditi v naslednjih letih.

Še fotografija za primerjavo - levo dve oskubljeni prekli, desno se bohoti jeruzalemčan
bodika

Odgovor Napisal/-a bodika »

Res je lep.Zavidanja vreden.Imaš to svoje seme ali ga vsako leto kupiš.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Tokrat je spet iz kupljenega semena. Jeruzalemčana sicer ne sadim preveč rada, ker je pozen in če je jesen slaba je pridelka lahko za eno samo obiranje.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Da malo poročam, kaj se dogaja z mojo raziskavo. Moram reči, da se sotre fižolov, ki jih imam zelo različno obnašajo. Tako, še nimam niti fotografij vseh cvetov (ker eni še ne cvetijo), medtem, ko sem danes pobrala kar nekaj zrelih strokov Ribnčana in Zolfina. Ta razpon mi gre malo na živce, ker ne morem opraviti ene raziskave pri vseh fižolih hkrati in se bojim, da bom pri kakšnem kaj pozabila....

Na dopustu sem preizkušala nekaj sort glede na primernost za kuhanje stročja. Najprej sem vsakega posebej takole poslikala

potem pa sem vsakega posebej navezala na vrvico z listkom, obesila na kuhalnico in skuhala

Sledila je pokušina in ocena čvrstosti, nitkavosti, okusa.

Ko sem prišla domov, me je najbolj razžalostil voščeni ledvičar, ki je imel veliko že lepo razvitih strokov (predno sem odšla na dopust), ki pa so se vsi posušili, čeprav je rasltina še lepo zelena.

Upam, da bo ponovno cvetel in do jeseni uspel dozoreti vsaj nekaj strokov, da ga bom obdržala.

Jutri grem pogledat na njivo, če je kaj ostalo od tam posajenega fižola. Bojim se, da ne prav dosti Crying or Very sad_________________naredimo svet lepši
greeny

Odgovor Napisal/-a greeny »

Se bom malček vrinil tule. Imam en fižol Wink , seme sem dovbil od dedka Bedenka na spomladanskem srečanju. Zrnje je črno. Spodaj so fotke. Je nizek, čeprav, malček potegnjen, vem pa ne niti, ali je stročji ali je za zrnje. Ima ploščate široke zelene stroke. Kaj pravite? =)

metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

greeny, imam še seme in ime sorte od dedka Bedenka, zdajle ne utegnem poiskati, ko bom, sporočim. Spomni me, če pozabim, prosim.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Ploščati stroki bi mi bili namig, da je za stročje. Enega odtrgaj, odlomi konico in boš takoj videl, ali se gladko odlomi, ali pa jo zadržijo nitke.

Za zrnje se pa itak lahko uporabi tudi stročji fižol, le pridelek zrnja je ponavadi pri stročjem manjši (drobnejši in redkejši plodovi).
greeny

Odgovor Napisal/-a greeny »

No, bomo videli, kaj bo metuljc napisala. Sicer pa hvala za nasvet, muha. In če se konica lepo odlomi, je stročji? Letos bo itak samo za seme, čeprav mam še nekaj semena od pomladi.

Kako dolgo je kaljivo seme fižola? Po izkušnjah z nizkim rumenim stročjim vsaj dve leti zelo dobro.
Odgovori