Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Samooskrba: površine/osebo

mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Semenarna operira s podatkom, da je v povprečju potrebno za vrt le 20 m2 na osebo... > https://www.semenarna.si/AKTUALNO/Nasvet-tedna-Sajenje-krompirja/ - in še enkrat toliko za sajenje krompirja.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Tole s potrebnimi površinami je zelo relativno se mi zdi. Odvisno je, kaj in koliko hočeš gojiti/pridelati. Ali so potrošniki dobri jedci zelenjave, ali jo imajo res zgolj za prilogo in še to ne vsak dan, ali hočeš pridelati tudi svoja semena/sadike, itd.
Tole s krompirjem pa pretiravajo. Vsaj moje izkušnje so sledeče: lani sem imela z zgodnjim krompirjem zasajeni dve gredi (1.2m x 8.5m) torej skupaj 20.4m2 in sem pridelala 65kg krompirja (posadila sem ga 10kg. Torej je obrodil v razmerju 1:6, kar ni izreden preidelek). Mi (3 osebe) ga na leto porabimo cca 100kg. Torej za našo porabo potrebujemo cca 10m2/osebo._________________naredimo svet lepši
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Evo, ena krasna priložnost za Ljubljančane in okolišane.

https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/dol-pri-borovnici-posest_6330563/

Ravno prav veliko, v bistvu zelo, zelo poceni in že zastavljeno.
Samo primeš v roke in nadaljuješ.
živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

to je pa res za ta okoliš poceni._________________Lp, Živa
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

juglans je napisal/a:
Evo, ena krasna priložnost za Ljubljančane in okolišane.

https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/dol-pri-borovnici-posest_6330563/
Vprašanje je, kako velik je zbiralnik vode, od tega je odvisno, kako intenzivna pridelava je mogoča._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Uporabniški avatar
Peter

Odgovor Napisal/-a Peter »

lpmami je napisal/a:
Vprašanje je, kako velik je zbiralnik vode, od tega je odvisno, kako intenzivna pridelava je mogoča.

Če povečaš sliko, je viden rezervoar, verjetno kubik, v katerega se steka kapnica iz strehe.
juglans

@lpm; to je kompliciranje še pred pričetkom.

... stopiš, narediš korak v situacijo in izzive rešuješ sproti. (v tem primeru sam osebno ne vidim nekega tveganja v mejnem izpostavljanju po finančni ali pa organizacijski plati eksistence, razen če je nekdo ravno na meji ... ; dlakocepim)

Parcelica je na ravnem, (kotlina) zemlja ilovnata in suše so temu primerne. Nekaj vode za štart sadik bo, ostalo je volja, angažma, nepreračunljivost. Če se postavi še kakšen "nadstrešek" za avto ali tebe osebno, bosta polna tudi dva ali trije rezevoarji. He he, ko se je ravno oglasil Peter, primorec. Naj pove kako to rešujejo pri njih, ko se na kmetijskih površinah postavljajo kmetijski objekti, urejajo dotične parcele v nekakšne samooskrbne skoraj počitniško urejene podaljške majhnih primosrskih bivalnih parcel v mestih.
Enostavno vidim to parcelico kot podaljšek nekega bivalnega prostora za preživljanje prostega časa, malo samooskrbnega vrtnarjenja, stika z naravo in dobre prizemljitve v tem turbo času, v končni fazi tudi kot lepo priložnost za odmik od 100% urbanega.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

juglans, pozabil si še en faktor: starost kupca, z leti pač bolj premsiliš, v tem kontekstu razumem pripombo lpmami. Ja, ni vseeno niti, katerega spola si in koliko si pri močeh.
Je pa parcela zanimiva, no, ne zame, jaz svojo imam. Embarassed
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Naš babaco si lahko tukaj omisli dodatne površine. Bo imel zelo blizu ... Wink
juglans

... vem, ampak v takšne detajle pač nisem šel. Interno osebne faktorje vsak po svoje vključuje v "enačbo".

Pravzaprav me je zadeva zbodla v luči mnogih pripomb (zopet mišljeno na splošno) v stilu "ne morem, nimam prostora" ipd., medtem pa je volja ter tudi kasnejša realizacija številnih drugih vsakdanjosti v življenju ljudi.
Pač prioritete in vložena energija. To je vrednost enega slabega rabljenega avta.
Odgovori