Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Česen - Allium sativum
brbr, hvala za drugo mnenje. Bom tudi sam anekaj pulila (kot lani), nekaj rezala.
Očitno imava kar isto sorto česna, le moj vir (sosed z biopridelavo) mu ni vedel imena, povedal je le, da je to star avtohtoni slovenski česen.
Je pa špica v kvaliteti, res. Zanimiv je zaradi tega, ker jeseni do zime sploh ne pokuka iz zemlje, prvo leto sem mislila, da ga sploh ni več. V resnici poganja ogromno korenin v globino, pozno spomladi pa pokuka ven še nadzemni del. Ko pa enkrat pride ven, pa raste in se debeli da je joj. V zemljo je tako globoko zasidran, da mu suša zlepa ne pride do živega. Le puljenje zrelega je vsaj pri meni kar naporno, če je v času spraila zemlja zelo suha.
Letos imam iz semenskih glavic kar nekaj vrstic, ki bodo za seme. Lansko leto pa med tistimi, ki so potrgani in nepotrganimi nisem zasledila kake opazne razlike v debelini podzemnega dela česna._________________Živeti na podeželju je najlepše!
Očitno imava kar isto sorto česna, le moj vir (sosed z biopridelavo) mu ni vedel imena, povedal je le, da je to star avtohtoni slovenski česen.
Je pa špica v kvaliteti, res. Zanimiv je zaradi tega, ker jeseni do zime sploh ne pokuka iz zemlje, prvo leto sem mislila, da ga sploh ni več. V resnici poganja ogromno korenin v globino, pozno spomladi pa pokuka ven še nadzemni del. Ko pa enkrat pride ven, pa raste in se debeli da je joj. V zemljo je tako globoko zasidran, da mu suša zlepa ne pride do živega. Le puljenje zrelega je vsaj pri meni kar naporno, če je v času spraila zemlja zelo suha.
Letos imam iz semenskih glavic kar nekaj vrstic, ki bodo za seme. Lansko leto pa med tistimi, ki so potrgani in nepotrganimi nisem zasledila kake opazne razlike v debelini podzemnega dela česna._________________Živeti na podeželju je najlepše!
brbr je napisal/a: |
Seveda sem za biznis. Huh, to pa je ponudba . Kdo pa je to racman tekač? Karkoli pa se lahko meniva šele konec julija, ko bo česen dozorel. |
Samec indijske tekačice Tam v predstavitvi članov: Dolina meseca, je nekaj slik.
Jaz tebe spomnim al se boš ti spomnila na mene?_________________Two roads diverged in a wood,
and I took the one less traveled.
--Robert Frost
Mesecnik, najbolje, da kar oba misliva na to, pa bo še najbolj gotovo. Si bom prečitala kaj je to za ena žival
Cvetkov imam tudi jaz še kar precej-sem jih včeraj do konca porezala, da ne bi preveč zrastli. Zdaj jih hranim v hladilniku in pridno uporabljam, ter ponujam naokoli (vendar jih malo ljudi pozna in so šrecej zadržani). Lahko jih ptrinesem tudi jaz, če bi bila Marijav na tesnem.
Moram reči, da smo se jih mi zelo navadili in cvetke uporabljamo na vse možne načine; recimo zelo dobra je polivka za testenine iz prepraženih, narezanih cvetkov, pancete/slanine in malo kisle smetane. Obvezno jih režem v čemaževo juho, dobri so v namazih, štrukljih, ravijolih,... Skratka povsod lahko nadomestijo "navaden" česen.
Da še malo bolj nazorno opišem uporabo, pripenjam slikice priprave...
cvetki za na solato
tako na drobno jih narežem
tole pa so shranjeni v olju in soli za kasnejšo uporabo.
Kozarec pa hranim v hladilniku, ker je zadnji, ki sem ga hotela shraniti kar tako, takoj začel spuščati mehurčke (nabrž bi zavrel). Lansko leto sem v olju in soli, kot pesto shranila česnove liste. So se brez problema obdržali celo leto, čeprav jih nisem hranila v hladilniku...
Sliko je upravitelj spletnega shranjevalnika Slikomat pobrisal in nadomestil z reklamnim panojem, ki sem ga odstranila - uredila muha - 3 fotografije_________________naredimo svet lepši
Cvetkov imam tudi jaz še kar precej-sem jih včeraj do konca porezala, da ne bi preveč zrastli. Zdaj jih hranim v hladilniku in pridno uporabljam, ter ponujam naokoli (vendar jih malo ljudi pozna in so šrecej zadržani). Lahko jih ptrinesem tudi jaz, če bi bila Marijav na tesnem.
Moram reči, da smo se jih mi zelo navadili in cvetke uporabljamo na vse možne načine; recimo zelo dobra je polivka za testenine iz prepraženih, narezanih cvetkov, pancete/slanine in malo kisle smetane. Obvezno jih režem v čemaževo juho, dobri so v namazih, štrukljih, ravijolih,... Skratka povsod lahko nadomestijo "navaden" česen.
Da še malo bolj nazorno opišem uporabo, pripenjam slikice priprave...
cvetki za na solato
tako na drobno jih narežem
tole pa so shranjeni v olju in soli za kasnejšo uporabo.
Kozarec pa hranim v hladilniku, ker je zadnji, ki sem ga hotela shraniti kar tako, takoj začel spuščati mehurčke (nabrž bi zavrel). Lansko leto sem v olju in soli, kot pesto shranila česnove liste. So se brez problema obdržali celo leto, čeprav jih nisem hranila v hladilniku...
Sliko je upravitelj spletnega shranjevalnika Slikomat pobrisal in nadomestil z reklamnim panojem, ki sem ga odstranila - uredila muha - 3 fotografije_________________naredimo svet lepši