Figa, smokva - Ficus carica

Odgovori
Bicikel

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

Vinkoz, k ne poznaš naše obiralke. Jo prav nič ne moti, če redijo. No, pri tvojih količinah bi jo slej kot prej začelo skrbeti. Ne vem pa, če bi se uspel ubraniti pri prvem rodu fig. Še ptiči in kobilice bi več pustili. Kadar gremo na Lošinj trepetajo vse (dosegljive) fige na otoku. Rolling Eyes he, he, he (no če samo malo pretiravamo)

Imaš pa kar lepo dnevno bero, če bi štel vse sorte, pa verjetno v prvi rundi niso vse udeležene. A imaš kdaj tudi vodene ekskurzije skozi vso to množico sort?
vinkoz

Odgovor Napisal/-a vinkoz »

Bicikel.
Prvi rod fig je pri kraju.Izkazal se je z izrednim okusom. Tu je še fot od obiranja včeraj, na dvodnevni presledek- Rjavi matalon.Pa še nekaj primerkov Kamberi, v vrhovih pa sem pustil pretežni del iz lojalnosti za perjad. Razmerje med prvim rodom in drugim glede opažanj je 1:4 do 6. Po petnajstem avgustu nastopi drugi rod.
lp. Vinkoz.

Nazadnje urejal/a vinkoz 05 Jul 2014 07:17; skupaj popravljeno 2 krat
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Pri nas je pa včeraj dozorela prva figa ( se vidi, da nsimo na Primeorskem, niti v vinorodnih krajih, običajno rečem, da sem iz pivorodnih krajev doma Cool ). Ena sama, da bo jasno. In drugi rod, če bo dozorel, bo obsežen, kot pravi vinkoz, najmanj 1:6, raje več. Samo, menda krepko po sredini avgusta, raje po sredini septembra.
Bicikel

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

Vinkoz, lep pogled na tele zrele plodove. Nam delaš lušte. Wink
Na naši "službeni" figi sredi LJ (drevo od sosedov žal samo malo gleda čez 2m zid) je prvi rod še trdo zelen, drugi pa že polovične velikosti. Ponavadi dozorijo šele v začetku oktobra. O sorti nimam pojma. Aja so bolj podobne rjavim.
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Tudi pri nas je že kar konkretna "berba", ampak bo skromna. Preseneča me obilnost drugega rodu Shocked .

Narava poskuša nadoknaditi slab prvi pridelek in če bo takšno vreme še naprej, smo na konju Very Happy .
Dolgoročna vremenska napoved (letos so doslej še kar uganili) je za prvih petnajst dni avgusta zelo obetavna.

http://www.accuweather.com/en/si/ljubljana/299198/month/299198?monyr=8/01/2013

Manj pa za ostalo zelenjavo; me zanima kdaj bo zmanjkalo podtalnice in pridejo redukcije, da o že požganih zelenicah ne govorim Rolling Eyes .

LP_________________mfranc
Optimist

Odgovor Napisal/-a Optimist »

V Skradinu (Dalmacija) pa zrastejo iz vsake razpoke, da se le ptič podela vanjo....

Uploaded with ImageShack.us_________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
ivipiči

Odgovor Napisal/-a ivipiči »

Malo za pogled na štajersko sladko noto.

Pa še malo več, da nebi mislili, da je edinka.

Vse veje so tako polne in obetavne.

To je drevo Pohorka iz donacije.
Tudi Brogiotto nero Portogalo je zelo polna in bo ob tem vremenu sigurno dala slastne plodove.

Naj bo za danes dovolj. Kaj praviš Mfranc bomo povabili Goričane na Štajerske dobrote njihove sem že pred 3 tedni probal.

Sliko je upravitelj spletnega shranjevalnika Slikomat pobrisal in nadomestil z reklamnim panojem, ki sem ga odstranila - uredila muha - 4 fotografije_________________Veselo na delo !
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

ivipiči, kakšne fotke! Kar sline se mi cedijo, čestitam Very Happy .
TwityPity

Odgovor Napisal/-a TwityPity »

Ali bi bilo ~65litrov zemlje (betonska cev 40x100cm) dovolj za figo? Kako velike lonce uporabljate za fige?
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Za prva tri leta že. Potem pa.....hm, če spodaj stoji cev na zemlji, da bi figa pognala korenine vanjo, potem morda, sicer ne (po mojem laičnem mnenju).
Odgovori