Kivi - Actinidia
-
- Kraj: Ljubljana
Igy je napisal/a: |
Pri meni naveza Hayward -Tomuri odlično deluje |
Saj je tudi pri meni odlično delovalo, dokler sem imel Tomuri doma; sedaj pa deluje na tomurije iz soseščine

Verjetno je problem pri Tomuriju da še nima pravočasno dozorel pelod za oprašitev Sorelija. Vem da je kaljivost peloda cela znanost, pa vendar; razmišljam o šopku (pol)cvetočega tomurija, ki bi ga postavil na toplejše mesto. Preverjeno se cvetovi odprejo, ne vem pa kaj se zgodi s cvetnim prahom, oziroma njegovim zdravjem

LP_________________mfranc
-
- Kraj: Ljubljana
-
mfranc je napisal/a: |
Muha, tudi dobra ![]() ![]() Sem pa ravno govoril z strokovnjakom za opraševanje, ampak je povedal, da je toliko variant glede na različne rastline, da samo misli, da bi tole (s pušeljcem) delovalo. Torej, probati ni greh ![]() LP |
Mfranc, sem se spomnil na znanca iz Štajerskega konca, ki študira na faksu -Biotehnična.Znal bi biti pravi naslov glede peloda.Grem v poizvedovanje. Sicer sem bil v tednu dni dvakrat v drevesnici BILJE in so imeli pretekli teden tudi sorto Belen,kot opraševalko za SORELI.Pa kapitalno lepe cepljenke češenj CARMEN, se nisem mogel upreti, da sem nabavil še eno, pa danes še breskev SANGUINELA(Krvava)Zelo pozna sorta, šele v prvi dekadi septembra.. Da ne zaidemo proč od kivija in peloda. Ta problem imam tudi glede PEKAN oreha- 3-tedenski zamik.
Bom poročal , ko bo kaj zanimivega.
lp. Vinkoz
-
mfranc je napisal/a: |
Vinkoz, vsaka informacija bo dobrodošla!![]() LP |
Mfranc.
Zadnji uradni izsledki: Če bi pobral preteklo leto pelod od PECAN in ga shranil pod določenimi pogoji za kasnejšo oprašitev bi "ZMAGAL".
Isto velja za ASIMINO. Prvi cvetovi odpadejo, v kolikor ni v bližini različnih sort, saj se prašniki pojavijo z enotedensko zamudo. V bodoče bom hranil tudi pelod za naslednje leto za oprašitev. E, tu pa so posebni pogoji in znanje.

lp. VinkozNazadnje urejal/a vinkoz 21 Nov 2013 09:26; skupaj popravljeno 1 krat