Narcissus - narcisa

Odgovori
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Tule opisujejo postopek s pobiranjem mladih čebulic, s katerim je do cvetenja dve leti.

http://ava.rtvslo.si/predvajaj/razmnozevanje-okrasnih-cebulnic/ava2.104865496/
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Od mojih se nakatere zasejejo naprej kar same, tudi tulipani. Opažam po tem, ko zrastejo spodaj na brežini pod škarpo, med travo. Bolj me muči to, da tiste najlepše ne naredijo semen. Liste in cvetno steblo vedno puščam dozoreti, tudi če zato izgleda en mesec vse skupaj neurejeno Rolling Eyes . Nekatere sorte imajo takrat vse polno čvrstih semenskih glavic, pri drugih so vse prazne in posušene.

Ampak tele bolj prvobitne bi skoraj morale imeti v svojem zapisu samorazmnoževanje s semeni. Mogoče izginjajo zato, ker jih prehitro pokosimo?
Uporabniški avatar
Melona

Ne, košnja ne more biti edini razlog. Pri nas tele rastejo tudi v kotu vrta na gredi, kjer se ne kosi. Kot ostalim puščam liste, da se nekoliko posušijo. Tudi tam jih je čedalje manj. Nimam pojma, če je to lahko res, ampak soseda pravi, da čebulice rade zlezejo preveč globoko. Zato naj bi sčasoma propadle. Se mi zdi malo lovska tale, ampak ker ne vem, kaj je vzrok, se mi zdi vse možno Rolling Eyes .
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Ena varianta izginjanja je tudi premalo sonca. To sem opazila pri šopu, ki je bil posajen pod orehom. Čeprav je spomladi, ko cvetijo, še dosti sonca, ga kasneje ni več. Komaj kaj so cvetele in vedno manj jih je.

Ampak tudi to je samo ugibanje. Lahko bi nanje vplivala tudi poplava novih sort, ali pa se enostavno izrojevajo Confused Confused .
Garden-ja

Odgovor Napisal/-a Garden-ja »

Jaz sem pa nekje zasledila, da izginjajo ravno zato, ker jih pustimo semeniti, da to tako izcrpa cebulico, da propade. Seveda ne divje, te se itak v naravi same razrascajo, ampak gojene sorte.

Pri meni so letos zacvetele ene pozne z izredno mocnim vonjem, pojma nimam, kje sem jih dobila. Pa iz enega stebla izrasca vec cvetov. Cvetijo kake tri tedne za rumeno klasiko, so pa umazano bele, tudi tulec. Teh bi pa se imela._________________Imenuj mi vrtnico in povem ti zgodbo ...
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

So kaj podobne onim mojim iz zadnjih dveh fotografij na prvi strani? So tudi pozne in cvetijo približno 3 tedne za ostalimi. Če so take, bodo trpežne in hvaležne.
robert

Odgovor Napisal/-a robert »

Slik ni več videti, ker je shranjevalnik Slikomat propadel
greeny

Odgovor Napisal/-a greeny »

Lani v jesen sem kupil v Kalii (rinfuza) dve narcisi - rumeno Hawera in belo Thalia. Obe sta me v živo presenetili - najlepši, kar sem jih kdaj videl Very Happy . Obe imata več cvetov na enem steblu.

Sliko je upravitelj spletnega shranjevalnika Slikomat pobrisal in nadomestil z brezveznim reklamnim panojem, ki sem ga odstranila - uredila muha - 3 fotografije

Tale je pa iz paket iz Hoferja. Baje roza, ampak je bolj oranžna (ali pa morda lososova? Confused )
Uporabniški avatar
Melona

Lepe so, Greeny, na vseh treh fotkah! Mi poveš, kaj so tisti modri cvetki na drugi fotki v ozadju, prosim? Videti je nekaj nizkega.
greeny

Odgovor Napisal/-a greeny »

ena Anemone je, mislim, da A. blanda. Na trati se počasi množijo, tu so pa na gredi in jih mislim pustiti, da se tudi zasejejo. Upam, da se bodo še hitreje množile Smile . Imajo pa take črne gomoljčke, malo večje od žafranovih.
Odgovori