Stran 4 od 49
Objavljeno: Ne Sep 01, 2013 12:28 am
Napisal/-a Gringo
juglans hvala za pojasnilo.
Sedaj moram še sliko "laške češplje" nabaviti. To sem namreč cepil pred 3 leti in se zelo lepo razvija.
Objavljeno: Ne Sep 01, 2013 12:40 am
Napisal/-a juglans
Citiram: |
Sedaj moram še sliko "laške češplje" nabaviti. To sem namreč cepil pred 3 leti in se zelo lepo razvija. |
!!!! ... vneto pričakujem namreč, sem se vedno navduševal nad tujo lepoto.
Da eksotke ne omenjam.
lp.,
Objavljeno: Ne Sep 01, 2013 1:17 am
Napisal/-a ck
Gringo je napisal/a: |
ck je napisal/a: | Letošnje domače češple |
Mi lahko kdo pove, če je izraz "češpl(j)a" lokalni izraz za slivo ali nekaj drugega. To kar pri tebi vidim CK je sliva. Na obali češplja ima še drugi pomen. |
Na sliki je domača češpla (tudi na listku sadike je pisalo domača češpla).
Je pa treba vedeti, da je bila slika (po kateri sodite) narejena 22.8.2013, da so danes že skoraj popolnoma obarvane in da se bodo tu pri nas (Kamnik) popolnoma modro obarvale šele čez nekaj dni, obiranje pa bo predvidoma čez 2 tedne - odvisno od vremena. Lani so praktično pozeble, predlani pa sem marmelado iz njih kuhal dne 11.9., pekmez pa naslednji dan (imam zapisano).
Sem pa včeraj pobral zadnje Čačanske lepotice (in skuhal marmelado - dodal še nekaj Wangenheimske, ki že začenja zoreti)
Čačanska lepotica
_________________lp
Objavljeno: Ne Sep 01, 2013 11:29 am
Napisal/-a Gringo
juglans je napisal/a: |
Citiram: | Sedaj moram še sliko "laške češplje" nabaviti. To sem namreč cepil pred 3 leti in se zelo lepo razvija. |
!!!! ... vneto pričakujem namreč, sem se vedno navduševal nad tujo lepoto. Da eksotke ne omenjam.
lp., |
Žal plodov ni, ker je bila čudna sezona pa še je mlada sadika. Bom ob priliki...
Objavljeno: Ne Sep 01, 2013 2:54 pm
Napisal/-a ck
Gringo je napisal/a: |
juglans hvala za pojasnilo. Sedaj moram še sliko "laške češplje" nabaviti. To sem namreč cepil pred 3 leti in se zelo lepo razvija. |
V Kamniku poznam nekoga, ki jo je imel - pred 3 ali 4 leti sem jih pri njem tudi probal, se pa bojim, da so že obrane - jutri bom preveril.
Laška češpla namreč zori pred Weingenheimsko, ki jo imam in jo že jemo._________________lp
Objavljeno: Ne Sep 01, 2013 3:34 pm
Napisal/-a muha
meni je od vseh izrazov : češplja, češpla, češpa, najboj všeč ta zadnji, ki ga uporabljajo goriški panterji, pa tudi doma smo jih tako imenovali. Zgodnje rumene, ki so zorele ob mlačvi, so bile seveda "slive".
Objavljeno: Ne Sep 01, 2013 3:47 pm
Napisal/-a ck
Takole zgleda domača češpla danes - cca 20 minut nazaj.
_________________lp
Objavljeno: Po Sep 02, 2013 12:55 am
Napisal/-a Igy
Jaz pa letos drugo leto in to malo več (cca 1kg) degustiram Jojo; in sploh ni slaba, pa še odporna je na šarko_________________LP
--------------------------------------------------
Šele ko si zasadiš vrt, si ustvariš pravi dom.
Objavljeno: So Sep 07, 2013 10:29 pm
Napisal/-a crtj
muha je napisal/a: |
crtj, ta zgodnja verjetno nima trnov, septemberska pa - imam prav? |
ja, tako je.
se opravicujem za pozno reakcijo, dogaja se.
Objavljeno: So Sep 07, 2013 10:32 pm
Napisal/-a crtj
[quote="zuf"]crtj, mislim, da je to cimber.
Sadež ima brazdo podobno slivi, pa vendar je okrogel, meso se ne loči od koščice, zelo sladek.
Julijske nimajo brazde (Vsaj ne za mojo dioptrijo oziroma recimo da je pri nekaterih od sadezev nek poskus brazde). So pa resnicno zelo, zelo sladke. In res se takoj razmehcajo, ko stojijo, kot si povedal v loceni temi.
Prek zime bom zakopal maso koscic, ker prostor je in ni problem poskusiti s prostovoljcki.
Stran primorskih panterjev je zgleda sla v maloro :(
NOTICE: This domain name expired on 09/02/2013 and is pending renewal or deletion.Nazadnje urejal/a crtj 07 Sep 2013 20:41; skupaj popravljeno 1 krat