Obrezovanje sadnega drevja
-
Doma imam nekaj vinogradniških breskev. Posadil sem jih pred 3 leti. Od takrat nisem nič obrezoval.
Včeraj sem se lotil. Sem obrezoval, pa nisem hotel več. Ker sem slišal da ne smem obrezati več kot 1/3 na leto. Je to res?
Pa obrezoval sem v obliki spirale. Da so veje na na vsako stran, da je krošnja osvetljena, je to prav?
Hvala in lp_________________" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
Včeraj sem se lotil. Sem obrezoval, pa nisem hotel več. Ker sem slišal da ne smem obrezati več kot 1/3 na leto. Je to res?
Pa obrezoval sem v obliki spirale. Da so veje na na vsako stran, da je krošnja osvetljena, je to prav?
Hvala in lp_________________" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
-
-
Kravzlj je napisal/a: |
Kaj sem storil narobe, da je jablana in hruška odgnala polno navpičnih vej - " bohotivk " ? Verjetno sem preveč naenkrat odrezal? Kako to rešiti? Da sedaj malo obrežem, pa poleti odrežem vse bohotivke? |
Ja. Premočno si jo obrezal...
Jaz bi jih kar odrezal.. Sam pazi da ne bo zmrzovalo..
![Smile](images/smiles/icon_smile.gif)
-
Med odstranjevanjem zaščitnih mrež proti srnam (jablane na sejancu, stare okoli 4 leta) sem opazil, da sta dve drevesi (od treh) precej narahlo v zemlji. Verjetno je korenine požrl voluhar.
Ali se to da še kako rešiti ? Npr. porežeš vse veje, razen glavne, da imajo korenine dovolj moči da se na novo razvijejo ?____________________
Ali se to da še kako rešiti ? Npr. porežeš vse veje, razen glavne, da imajo korenine dovolj moči da se na novo razvijejo ?____________________
-
javrgar je napisal/a: |
Med odstranjevanjem zaščitnih mrež proti srnam (jablane na sejancu, stare okoli 4 leta) sem opazil, da sta dve drevesi (od treh) precej narahlo v zemlji. Verjetno je korenine požrl voluhar. Ali se to da še kako rešiti ? Npr. porežeš vse veje, razen glavne, da imajo korenine dovolj moči da se na novo razvijejo ? |
Pobrskaj po zemlji z rokami in preglej, če so rovi od voluharja. V takem primeri izkoplji sadike, naredi novo luknjo ter če so korenine kolikor toliko OK ponovno posadi v MREŽO. Drevo dobro poreži.
Če so korenine slabe, ali pa jih praktično ni kupi nove in posadsi v mrežo.
Med letom intenzivno lovi voluharja._________________lp